Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogy vakuljon a paraszt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Meg kell a szívnek szakadni: hiába nyakunkon az ünnep, a kormány már a szent és keresztény húsvét áldott ideje alatt (amikor rendes emberek a családjukkal töltik az idejüket) kidolgozhatja a terrorizmus elleni akcióterv részleteit. Ezt tudhatta meg mindenki, aki valamilyen okból az M1 (M, mint migráns) állítólag közszolgálati, praktikusan továbbra is állami propaganda csatorna szombat esti műsora elé kényszerült.

Amely műsorban szóhoz és szerepléshez jutott Bakondi György nyugalmazott határőr, egykori télügyi és árvízügyi kormánybiztos, azaz katasztrófavédő, Orbán belbiztonsági főtanácsadója. Az persze önmagában is jézusmária, hogy Bakondi, Földi és Nógrádi bármilyen biztonságpolitika szakértője lehet errefelé, de ha már így alakult, akkor nézzük, miről szólt ezúttal a húsvéti nem kívánságműsor.

Az összesen 9 perces oktatóinterjú alatt felsorakoztatott képtelenségek és semmitmondások közül most inkább a képtelenségeket emelném ki. Bakondi szerint:

  • jelenleg nincs olyan információ, ami szerint Magyarországon támadás várható, de a terror elleni akciótervre szükség van, mert az abban foglalt intézkedések garantálják a védelmet; mindaddig fenntartják a jelenlegi (2-es) készültségi szintet, amíg a belga események minden szálát nem tisztázzák, így azt is, hogy az elkövetők Magyarországon keresztül érkeztek-e az unió területére;
  • bár az Európai Unióban általános titkosszolgálati együttműködés nem képzelhető el, a terrorelhárításban meg kell valósítani a valós idejű információcserét.

Mielőtt pontonként és egészében is megvizsgálnánk, mit is akart mondani a költő, felhívnám a figyelmet arra a következetes, koherens magyar biztonságpolitikai hozzáállásra, amelyet a magyar kormány az elmúlt hetekben tanúsított a mindenek felett álló parasztvakítás céljából.

Március 9-én az egész ország területére kiterjedő válsághelyzetet hirdettek hasonló, Bakondi-féle magyarázat kíséretében. Miután Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be és csak az érvényes útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedik át a határaikon, Pintér szerint az indokolta válsághelyzet bevezetését, hogy nem tudható, ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban tartózkodnak. Akkor részletesen megírtuk, hogy a kormány a saját maga által hozott törvényt köpte pofán, ugyanis a migrációs válsághelyzet bevezetésének egyetlen feltétele sem teljesült.

A migrációs válsághelyzet kellős közepén, március 17-én aztán megtudtuk, hogy a Körmendre és a Szentgotthárdra tervezett sátortáborok kivételével valamennyi nyitott és őrzött menekülttábort megszünteti a közeljövőben a kormány. Vagyis állítólag fenyegetnek a migránsok, hordaszámra jönnek, Vámosszabadiban, Bicskén és Nagyfán a menekültek száma ugyan meghaladta a táborok befogadóképességét, de a magyar kormány szerint nem kellenek az állomások. Nem derült ki, hogy akkor most van fenyegetettség, vagy nincs. Ha van reális fenyegetettség, akkor miért zárjuk be a táborokat, ha nincs, akkor miért van mégis migrációs válsághelyzet? 

Ebben az általános káoszban és zűrzavarban aztán (nyilvánvaló, hogy nincs szó itt semmiféle válságkezelésről, még a szándék sem létezik) soha jobbkor nem jöhetett a brüsszeli terrortámadás. Amely lázba hozta az operatív törzset és zöld utat nyitott a (fél)diktatúra bevezetésének, illetve Pintér Sándor régóta vágyott terrorelhárító játékszere megalapozásának.

És miután már Brüsszelben is csökkentették a terroveszélyeztetettség biztonsági szintjét, Magyarországon a Bakondik továbbra is indokoltnak látják a népnemzeti paráztatás mindenféle eszközének lebegtetését. Ha nincs terrorveszély, akkor mi a bánatnak fitogtatjuk az erőnket és parádézunk a legnevetségesebb üzemmódban? Merthogy Bakondi gyakorlatilag és más szavakkal azt mondja: marad a 2. fokozat, jóllehet nem állnak fenn az elrendelését, illetve fenntartását indokló (törvényi) feltételek. Mint ahogy közel három hete a válsághelyzet elrendelésének sem valósult meg egyetlen nyomorult feltétele sem.

Az emelt szintű terrorfenyegetettség eddig körülbelül arra volt jó, hogy majdnem fényes nappal kiraboljanak egy bankot a főváros legforgalmasabb csomópontján, de arra is, hogy egy falu lakói összefossák magukat egy kirándulócsoport láttán, akik ellen a fizikai erőszak bevetésére is hajlandóak lettek volna. Azt hitték róluk, hogy migránsok. Migránsterroristák.

Igen, Magyarországon pillanatnyilag pont annyira van terrorveszély, amennyire az egészségesen kifizetődő a kormány számára. Amennyire a biztonság érzésének megteremtése helyett fenyegetni, félelemben tartani lehet a birkanyájat a képzeletbeli farkas állandó tematizálásával. Bakondiról lefordítva: jelenleg ugyan semmilyen információ nem létezik, ami szerint Magyarországot akár most, akár a jövőben terrortámadás sújthatja, de a teljhatalomra mindenáron szükség van, mert az abban foglalt intézkedések garantálják a kormány korlátlan védelmét saját polgáraival szemben.

Ami az európai titkosszolgálati együttműködést illeti, szintén ennek a pancsernek a véleményére kell hagyatkoznom, ami nem lenne baj, ha nem ő adná a tanácsokat annak, aki egyébként is mindent jobban tud mindenkinél. Az a helyzet, hogy a nyugati titkosszolgálatok az orosz befolyásolás terén Magyarországot ma már az egyik leggyengébb láncszemnek tartják. A Putyin lábnyomait csókolgató, keleti irányban nyitó Orbán Viktor titkosszolgálataival senki nem szívesen oszt meg valós idejű információkat. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy az Unióban egyébként nem létezik titkosszolgálati együttműködés, még akkor is, ha az egyáltalán nem tökéletes és még akkor is, ha abból Bakondit inkább kihagynák. Sajnos tény és való, hogy a TEK-et nagyjából senki nem tekinti Európában érdemi partnernek, terrorügyben még mindig az Alkotmányvédelmi Hivatalt keresnék, amelyet azonban sikerült eredményesen meggyengíteni.

Nem tudom, Bakondi milyen további fejleményekre vár a brüsszeli merénylet kapcsán. Az arcokat, neveket már mindenki ismeri, a magyar szállal kapcsolatban pedig (hogy tudniillik az elkövetők egyike vagy másika Magyarországon keresztül érekezett-e az Unió területére) arra szeretnék emlékeztetni, hogy éppen a magyar kormány buszoztatta/vonatoztatta keresztül az országon a bevándorlókat érdemi ellenőrzés nélkül. Persze így utólag lehet másokra mutogatni, de ez mégiscsak tény.

Szóval újra összefoglalva mindazt, amit már eddig is tudtunk, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: Magyarország számára a legnagyobb fenyegetést és nemzetbiztonsági kockázatot éppen az jelenti, hogy populista, diktátor hajlamú egyének kezébe került az ország zöld és piros távvezérlő gombja, akik Bakondi-féle dilettáns senkikkel vették körbe magukat. Akik hintik a port bele a szemekbe, hogy vakuljon a paraszt.

Remélem, odáig nem fajul a dolog (bár minden esély megvan rá), hogy az ország egyik fele nekiesik a másik felének, mert az életére törő terroristát látja benne. Akinek maradt némi józan esze, annak látnia kell, hogy kies tájainkon sincs semmiféle különösebb veszély, mint az Unió tagállamainak zömében. De sőt: Magyarország egyáltalán nem kiemelt célpontja semmilyen esetleg támadásnak. Azok, akik valóban érintettek és fenyegetésnek vannak kitéve, nem lihegik túl, hanem teszik a dolgukat. Nem vezényelnek ki indokolatlanul fegyveres rendőröket és katonákat, mert pontosan tudják: a szóban forgó fenyetések ellen ezek a populista, hergelő erődemonstrációk teljesen haszontalanok.

A legnagyobb baj az, hogy a magyar emberek jelentős része viszont legocsmányabb ösztönei visszaigazolására vágyik. Elvárják, hogy vak gyűlöletük létjogosultságát igazolandó, a kormány látványosan intézkedjen, védjen meg, fegyverezze fel a hazát. A legszomorúbb, hogy mindeközben magasról tesznek arra, hogy téglánként lopják ki alóluk az országot. És az élhető jövő leghalványabb reményét is. Az egyedüli lényeg, hogy az indokolatlan, megalapozatlan rettegésüket a Bakondi-félék táplálják rendületlenül. A húsvétba is belefosva akár. Ez van.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.