Április 23,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Tényleg ezek a dilettánsok fognak minket megvédeni?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,462,800 forint, még hiányzik 537,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pintér Sándorban egy költő („A biztonság olyan, mint a levegő: amikor van, senkit nem érdekel, amikor elfogyott, mindenki hiányolja”), úgy értem: legalábbis egy harmadosztályú vidéki futballcsapat komplett cserepadja veszett el. Pintér Sándor ma újra tanúbizonyságot tett arról, hogy nem hiába az ő személyében tisztelhetjük az összes eddigi Orbán-kormány mindenkori belügyminiszterét. Egyszersmind azt is világossá tette, hogy ha Kósa Lajos lenne belügyeink legfőbb minisztere, akkor is pont ugyanolyan belbiztonságban lennénk, mint így.

Tegnap este nemcsak a főváros, de az ország garantáltan legforgalmasabb csomópontján, a Blaha Lujza téren rabolták ki az OTP Bank ott székelő fiókját a délutáni-esti csúcsforgalomban. Sajtóértesülések szerint az elkövetőnél fegyver vagy ahhoz hasonlító tárgy volt, és mintegy 100-200 ezer forintot vitt el.

Ez rögtön azután történt, hogy Magyarország Kormánya 13 új és kellően sokkoló fényképet töltött fel az Első a magyar emberek biztonsága albumba a Facebookon. Meg főleg miután az operatív törzs színű dzsekijében Orbán utasítást adott arra, hogy a kettes terrorkészültségi fokozat nyomán a forgalmas helyszíneken, a pályaudvarokon, a közlekedési csomópontoknál, a repülőtereken, de még a paksi atomerőműnél is a TEK fegyveresei és páncélozott járművei erőt demonstráló, egyben nyugtalanító üzemmódban vonulgassanak.

Ez eddig csak végtelenül nevetségesnek tűnt, ám miután Pintér ma bejelentette, hogy a terrorra való hivatkozásul a magyar emberek védelmében a kormány feljogosítaná magát arra (többek közt), hogy a magyar emberek bankszámláiban turkáljon, már inkább a gyomrom ökölbeszorulása környékez.

Miután a mai sajtótájékoztatón meglehetősen nehezen és szaggatottan elmesélte (azt esetleg tudja valaki, hogy Pintér miért két L betűvel ejti az elemző/elemzés szavakat?) – nem az írott szöveg felolvasása a legnagyobb erőssége egy belügyminiszternek -, hogy mi minden földi jó vár ránk, ha bevesszük ezt az egész maszlagot, vagy ha két ellenzéki képviselő megbolondul, kérdezni is lehetett a miniszter úrtól.

Az újságírói kérdés úgy hangzott: hogyan történhetett, hogy 2-es fokozatú terrorkészültség mellett kiraboltak egy bankot az ország egyik legforgalmasabb pontján és még nincsenek meg a tettesek? Az olajozottan működő belügyminiszter – aki olajozottsága ellenére nem igazán értette a kérdést – válasza így szólt: ez nem terrorcselekmény, ez közönséges bűncselekmény. Egyébként pedig rablások esetén több mint 60 százalékos a felderítés és tuti biztos, hogy a mostani rablójat is el fogják kapni. A hazai terrorelhárítást ért kritikákra – mármint hogy ész nélkül nehéz lesz harcba szállni a terroristákkal – azt bírta kinyögni: nem történt még terrortámadás Magyarországon.

És tudja és tudja és tudja. Kezdjük a végén. Magyarországon nem történt még terrortámadás, mondja Pintér és ezzel feltétlenül egyet kell értenem. Magyarországon ugyanannyira nem történt terrortámadás, mint amennyire cápatámadásra, vulkánkitörésre, vagy homokviharra sem sűrűn volt példa. Ez viszont nem azért van, Sanya, mert maszkos TEK-es fiúk a Blaha Lujza téri aluljáróban védenek minket a terrortól, hanem mert egy jelentéktelen kis pöcs ország vagyunk és egyetlen terrorszervezetnek sem fordult meg a fejében, hogy itt kellene robbantgatni, vágod? Vagyis nem volt mit megakadályozni, az Orbán Viktor életére törő 60 éves nénik telefonhívásaira pedig a legjobb indulattal sem lehet ráfogni, hogy terrorcselekmények volnának. De ez a kevésbé súlyos része a pintéri univerzum napi manifesztálódásának. (Amúgy jó lenne tisztázni magatokban, hogy a Liszt Ferenc repülőtérre kitolt páncélozott izék hogyan fognak segíteni egy öngyilos merénylővel szemben, ha esetleg mégis aktuális lenne. Ha már ennyire véditek a hont.)

Amivel viszont végképp nem tudok mit kezdeni: a belügyminiszter szerint a forgalmas helyeken szolgálatot teljesítő rendőröknek és egyéb fegyveres alakulatoknak nem kötelességük megakadályozni bármilyen pitiánernek tűnő bűncselekményt. Vagyis Pintér ezzel nagyjából beismeri, hogy ez a fegyveres erődemonstráció szart sem ér, hiszen semmilyen hatása nincs a bűnmegelőzésre. Pintér játssza a hülyét és rezzenéstelen arccal keni el a dilettantizmus fekáliáját, amikor úgy tesz, mintha nem tudná: bűncselekmény észlelésekor a rend őrének, bármely egységhez tartozik is, hivatalból intézkednie kell. Merthogy – tudomásom szerint az ún. terrorelhárítás a készenléti rendőrség feladatait is ellátja.

Vagy mit akar sugallni a belügyminiszter? Csak nem azt, hogy terrorkészültség idején mehet a szabadrablás? Vagyis mivel lázasan üldözzük a terroristákat közben simán lehet bankokat rabolni, mert nem a TEK dolga megelőzni a bűncselekményt? És ha a TEK-es kolléga mellett leszúrnak egy embert, akkor az értesíti a rendőrséget, mert neki ugyan semmi köze az egészhez? És ha netán túszokat is ejtett volna a bankrabló és mondjuk beleereszt néhány golyót a helyszínen tartózkodó szerencsésekbe, akkor is közönséges bűncselekményről lenne szó? És akkor mi van, ha a közönséges rabló bombát visz a bankba és ott felrobbantja magával együtt? Egyáltalán honnan tudta Pintér ma délelőtt, hogy milyen típusú, azaz mennyire közönsége bűncselekményről van szó, ha el sem fogták az elkövetőt? Bankrabló nem lehet esetleg terrorista?

Reggelig folytathatnám a kérdések feltevését, csak éppen semmi értelme. Belegondolni is fájdalmas, hogy Pintérben és a hozzá hasonló bölcs és okos urakban kellene megbíznunk egy esetleges terrortámadás esetén. Aki azt állítja az ő szájával, hogy a bankrablásnak nincs köze a terrorizmushoz. Ez persze igen szarul hangzik mindegyik olyan mosdatlan szájból, amelyiknek gazdája valamennyi menekültben terroristát lát. De ha esetleg így is van, ahogy most a pillanatnyi érdek szerint lennie kell: a magasságos belügyminiszternek mindekettőhöz igenis köze van. A közönséges bűncselekményt elkövető bankrablóhoz is, aki a fokozott biztonsági jelenlét ellenére sikeresen végrehajtotta, amit eltervezett.

Egy bankot majdnem fényes nappal ki lehet rabolni, és ezek arról győzködnek, hogy mivel a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, majd félkézzel szerelik le a terroristát, aki fel akarja robbantani magát a Blahán? Ez egy vicc, egy nagyon rossz vicc. És ebben nem az a legdruvább, hogy lassan lehet nyomni a Bankrabló vagyok, nem terrorista feliratú pólókat, hanem hogy miközben egy nyomorult 200 ezer forintra vetődő bűnözővel nem bírnak elbánni, azon izzadnak hosszú hetek óta, hogy miként tudnák lekapcsolni az internetet, korlátozni a mobilszolgáltatást, elfoglalni a sajtót, turkálni a bankszámlákon és áterőltetni a diktatúrát bevezető alkotmánymódosítást. Szégyen és gyalázat.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.