November 30,  Hétfő
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Valakinek megint nem sikerült igazat mondania?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,947,854 forint, még hiányzik 52,146 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A kisebbségi ügyek nem tekinthetők belügynek egyetlen létező európai és nemzetközi jogszabály szerint sem – ezt közölte minden idők Szijjártó Pétere, külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán annak a belügyekbe való beavatkozás mentén elszabadult ukrán-magyar konfliktusnak az egyenes következményeként, ami az ukrajnai önkormányzati választások nyomán eszkalálódott. A sztoriról reggeli cikkünkben már megemlékeztünk, ez a 6 perces, alig burkolt fenyegetőzéssel tarkított toporzékolás viszont új fejlemény. Annyiban persze egyáltalán nem új fejlemény, hogy belügy akkor van, amikor a magyar kormányt bírálják, nem belügy meg akkor van, amikor a magyar kormány hepciáskodik és követeli a tiszteletet egy másik országban, nem tűri el, nem viseli el, kikéri magának és forgatja a szemét.

Mielőtt az MTI Szijjártó öklendezéséről szóló beszámolóját a maga teljes lenyűgöző terjedelmében ideraknám, álljunk meg egy szóra. Tehát Szijjártó szerint a kisebbségi ügyek nem belügyek. Nem létezik egyetlen európai és nemzetközi jogszabály sem, ami szerint a kisebbségek ügyeit bármely ország a maga belügyeként kezelhetné. Nekem az az érzésem, hogy büszkeségünket a luxusjachtos rongyrázásban valaki átverte, idézek:

Sajnálatos tény, hogy a mai szabályozás értelmében az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével az Európai Unió nem foglalkozik, a kisebbségek ügyének kérdését nemzeti hatáskörbe utalja  – jelentette ki a miniszterelnöki megbízott. Emlékeztetett az elmúlt években történt, a magyar ajkú kisebbségeket érintő jogsérelmekre, például az ukrán nyelvtörvényre és oktatási szabályozásra, vagy a romániai restitúciós kérdésekre. Azt mondta, a kérdésben meg kell haladni a nemzeti hatáskört, és az uniónak el kellene fogadnia azokat az alapelveket, amelyek mentén a tagországok megalkotják saját szabályozásukat.

Ha Szili Katalin, Orbán megbízottja igazat mondott júliusban, akkor Szijjártó Péter hazudik. Ha Szijjártó Péter nem hazudott, akkor viszont Szili Katalin mondott baromságot. Ami fura lenne, hiszen Szijjártó államtitkárával közösen egy kiadványt jelentettek meg azokról a javasolt alapelvekről, amelyek garantálnák, hogy a kisebbségi ügyeket ne lehessen – nagyon helyesen – nemzeti hatáskörben, belügyként kezelni. Pontosan azért, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy a nemzeti kisebbségeket érintő kérdéseket bilaterális szinten nem igazán lehet megoldani, ezért szükséges egy európai kötelező érvényű szabályozás. Ami pillanatnyilag nem létezik, ugye. Mit tegyünk? Ilyen az erős, szuverén nemzetállamokra épülő Európai Unió, amelyért az orbánizmus oly nagy erőkkel küzd. Amely erős, szuverén nemzetállamoknak nem lehet beleugatni a belügyeibe. Körbeértek a nertársak.

Szijjártó Péter a közzétett videóban azt mondta, hogy az ukrán külügyminisztérium bekérette a kijevi magyar nagykövetet, és azt a döntést hozta nyilvánosságra, hogy két magyar – valószínűleg kormányzati – tisztségviselőt ki akar tiltani Ukrajnából arra hivatkozva, hogy beleavatkoztak az ukrán belpolitikai folyamatokba.

A miniszter azt mondta: nem tudja, mire gondoltak beleavatkozás alatt. Arra, hogy a magyar kormány ötven lélegeztetőgépet adományozott Ukrajnának a kárpátaljai kórházak fenntartásáért és a koronavírusos betegek ellátásáért, arra, hogy Magyarország az egyetlen, amely megengedi az ukrán állampolgároknak a tranzitállást Nyugat-Európa felé vagy arra, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzák az egyik legszennyezettebb kárpátaljai folyó vízének tisztítását? – sorolta Szijjártó Péter.

Szerinte a döntés “szánalmas és nonszensz”, amely azt üzeni, hogy Ukrajna lemondott az európai és euroatlanti integrációért tett eddigi erőfeszítéseiről, és arról, hogy Magyarország támogassa ebben, mivel az Európai Unióban és a NATO-ban minden tagállam egybehangzó támogatására van szükség ahhoz, hogy új országokkal szorosabbra fűzzék az együttműködést.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország továbbra is készen áll a jó szomszédi viszonyra és a párbeszédre, de az elmúlt időszak azt mutatja, hogy ez a szándék egyoldalú.

A miniszter a kárpátaljai magyarokat a kormány teljeskörű támogatásáról és együttműködési szándékáról biztosította, valamint ismét gratulált a KMKSZ “történelmi, átütő sikeréhez” az ukrajnai önkormányzati választásokon. A Kárpátalján elért eredmények világossá teszik, hogy a magyarok véleménye megkerülhetetlen lesz a térség jövőjének tekintetében a következő időszakban is – mondta Szijjártó Péter.

Az ukrán külügyminisztérium vasárnap este közleményében vádolta meg a magyar diplomáciát azzal, hogy közvetlenül beavatkozik az ukrán helyhatósági választásba, és emiatt “kemény reakciót” helyezett kilátásba. (MTI) 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!