November 28,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tanárhiány: szülők a propaganda ellen 

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,038,989 forint, még hiányzik 1,961,011 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • A Szülői Hang Közösség országos online felmérést indított a szülők körében, hogy részletes adatokat gyűjtsön a tanárhiány problémájáról és az oktatás minőségéről.
  • A problémának számos megnyilvánulási formája lehet kezdve a nem szakszerű helyettesítéstől a gyakori tanárváltáson át a csoportbontás hiányáig.
  • Felmérésünk egyben a pedagógustársadalom melletti kiállás is, hiszen megoldást csak széles társadalmi összefogással remélhetünk.

Miközben a tanárhiányt az oktatás valamennyi szereplője érzékelheti, az oktatáspolitika vezetői úgy láttatják, mintha nem létezne a probléma. Szülőként csalódottan hallgatjuk a kormányzat nyilatkozatait, melyekből nem csak a probléma beismerése, hanem a szükséges cselekvési terv is hiányzik.

Szülői felelősségünk, hogy kiálljunk gyermekeink érdekében, és felhívjuk a figyelmet a tanárhiányból eredő súlyos problémákra. A Szülői Hang Közösség ezért országos online felmérést indított a szülők körében, hogy részletes adatokat gyűjtsön erről a problémáról, miután a kormányzat máig nem hozott nyilvánosságra részletes statisztikát a témában. Azt reméljük, hogy az így összegyűjtött adatok segítenek megismerni a probléma mélységét, és a sikerpropaganda helyett a megoldások keresése felé terelik a kormányt.

A tanárhiány problémája nem korlátozódik pusztán a betöltetlen tanári státuszok számára. Egy összetett problématerülettel állunk szemben, amelyet tapasztalhatunk akkor, ha tanórák maradnak el, de akkor is, ha a helyettesítés során az órákat nem tartják meg szakszerűen, vagy ha az ismétlődő váratlan tanárváltások rombolják a gyermekek motivációját. Ugyanígy előfordulhat, hogy a tanárhiány a szükséges csoportbontás elmaradását jelenti, vagy az osztálylétszám növekszik túlságosan nagyra. Még ha az iskola el is tudja kerülni az órák elmaradását, az alacsony tanári munkaerő kínálat könnyen vezethet alacsony színvonalú oktatáshoz. Felmérésünk során a problémát a maga teljességében vizsgáljuk, és a szülői véleménynyilvánítás segítségével olyan információkra is szert teszünk, amiket a hivatalos statisztikák nem mutatnak ki. Várjuk a szülői véleményeket nem csak az iskolai tanárhiánnyal, hanem az óvodapedagógus hiánnyal kapcsolatban is.

A tanárhiányt végső soron gyermekeink sínylik meg, de közben a pedagógusok is szenvednek tőle. Felmérésünk a pedagógustársadalom melletti kiállásnak is tekinthető, hiszen közösen felelünk gyermekeink neveléséért. Fontos, hogy a társadalom álljon ki és nyújtson segítséget a pedagógusoknak, hiszen színvonalas munkát csak akkor tudnak nyújtani, ha a megfelelő anyagi és erkölcsi elismerésben részesülnek és biztosítjuk számukra a minőségi pedagógiai munka feltételeit – ha ez megvalósulhatna, akkor ezzel arra ösztönöznénk a tanári hivatást választókat, hogy ne hagyják el a pedagógusi pályát, mint ahogyan ezt ma oly sokan teszik.

Arra kérjük a szülőket, hogy közösen hallassuk a hangunkat, és mondjuk el tapasztalatainkat a tanárhiányról és az oktatás minőségéről rövid anonim kérdőívünk segítségével! Hisszük, hogy ez a kérdés nem pusztán a pedagógusok ügye, és csak széles társadalmi összefogással léphetünk előre.

Szülői Hang Közösség
szuloihang.hufacebook.com/szuloihang
Kapcsolat: [email protected],

A Szülői Hang Közösséget több mint tizenkilencezer, oktatási kérdések iránt érdeklődő szülő alkotja. Oktatási rendszerünk gyermekközpontú, szakmai alapokon nyugvó megújítására törekszünk, és aktív részvételünkkel képviseljük a szülői szempontokat a közoktatást érintő kérdésekben. A Szülői Hang Közösség a Civil Közoktatási Platform tagja.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!