November 28,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Szószóló a gyerekekért: összefogással és nyilvánossággal a közoktatás lepusztulása ellen

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,038,989 forint, még hiányzik 1,961,011 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.
  • A Szülői Hang Közösség online tiltakozó akciót indított Szószóló a gyerekekért címmel, melyben szülőként és pedagógusként anonim módon közzétesszük a közoktatás rendszerszintű problémáival kapcsolatos személyes tapasztalatainkat és véleményünket.
  • A tanév elején indult tiltakozó akcióban immár több mint 1500 szöveges vélemény érkezett, melyek a közoktatás fájdalmas válságát tükrözik.
  • A kormány mulasztásait nem tudjuk pótolni, de szeretnénk, ha mindenki megtudná, hogy milyen nagy a baj.

A Szülői Hang Közösség online tiltakozó akciót indított Szószóló a gyerekekért címmel, melynek célja, hogy szülőként és pedagógusként felhangosítsuk az óvodákat és iskolákat sújtó rendszerszintű problémákat. A résztvevők észrevételeit az ország térképére visszük, ezáltal bárki számára láthatóvá válik, hogy az oktatási rendszerünkben helyi szinten (járásonként) milyen bajokat jeleznek a csatlakozók. A tanév elején indult tiltakozó akcióban immár több mint 1500 szöveges vélemény érkezett több mint 2200 regisztrált résztvevőtől.

A gondok nem új keletűek, hiszen évek óta ismertek a problémák: a pedagógushiány, a túltolt központosítás, a helyi autonómia megszüntetése, a diákok és pedagógusok túlterheltsége, az elavult tananyag és az idejétmúlt módszertan. Mindezek egyre gyakrabban okoznak válságos helyzetet az óvodákban és iskolákban, egyre több szülő és szakember ismeri el, hogy gyökeres változásra van szükség.

Nagyon nagy a baj, de a kormányzat nem ad szakmai válaszokat, nincs valódi egyeztető fórum. Szülőként és pedagógusként ezért részvételünk elsősorban a nyilvánosságnak szól: tudja meg mindenki, mitől szenved a közoktatás, mitől szenvednek a gyerekeink! Bár egy online akcióban való részvételtől nem fognak a gondok egyből megoldódni, de önkéntes véleménynyilvánításunkkal valamennyien tudunk segíteni abban, hogy minél többen tudjanak a bajokról, és ezzel közelebb kerülünk a pozitív változáshoz.

Fontos, hogy szülőként és pedagógusként összefogjunk, és közösen álljunk ki a gyerekek érdekében. Minőségi oktatást várunk el gyermekeinknek, és meg kell tanulnunk észrevenni, ha ez nem teljesül. A közoktatás válsága nemcsak a napi működésre van rossz hatással, de ezen túlmenően meggátolja a 21. századi módszerekre való átállást és az erről folyó szakmai felkészülést is. A gyenge minőségű oktatás a külső szemlélőnek nem mindig annyira egyértelmű, mint amikor az épület falai roskadoznak, de a gyerekek számára legalább annyira romboló.

Észre kell vennünk, hogy a helyi szintű frusztráló gondok mögött sokszor az elmúlt évek hibás kormányzati döntései állnak. A pedagógustársadalom problémái egyben a gyerekek és így a szülők problémái is: a pedagógusok botrányosan rossz anyagi és szakmai megbecsültsége miatt egyre nehezebb megfelelő szakképzettségű, alkalmas pedagógust találni. Sokan elhagyják a pályát, újak alig jönnek, a maradókra egyre nagyobb teher nehezül – belekerültünk a negatív spirálba. A helyzet egyértelmű vesztesei: a gyerekeink.

Bár a pedagógusok napról napra tapasztalják a nehézségeket, sokszor nincs módjuk arra, hogy ezekről érdemben beszéljenek a szülőknek. A kormányzat olyan helyzetet teremtett, amiben a pedagógusok nagy többsége a retorzióktól tartva nem meri nyilvánosan kifejezni véleményét sem személyesen, sem a közösségi oldalakon. Az oktatás modernizálásához elengedhetetlen lenne a nyílt, félelemmentes társadalmi párbeszéd: fontos nyitni, és a szülők és a szélesebb társadalom számára is érthető nyelven elmagyarázni a bajok okát és a helyzet súlyosságát.

Szülőként és pedagógusként közösek az érdekeink és közös a felelősségünk. Az eddig beérkezett 1500 vélemény a közoktatás fájdalmas válságát tükrözi, amely mellett nem mehetünk el szótlanul. Kimondjuk véleményünket és fájdalmunkat, mert csak így tudjuk megtartani emberségünket és normalitásunkat egy olyan országban, amelynek jelenlegi vezetése az érdemi párbeszéd helyett inkább megosztja a társadalmat, a közoktatás hiányosságait letagadja és helyette mesterségesen kreált álproblémákról kíván „gyermekvédelmi” népszavazást rendezni. Szülőként és pedagógusként mi a valódi problémákat képviseljük.

A Szószóló a gyerekekért akció közös fórumot nyújt a szülőknek, pedagógusoknak, vagy akár más gyermekvédelmi szakembereknek és diákoknak is. A részvétel anonim, így azok is elmondhatják véleményüket, akik nem szeretnék a nevüket nyilvánosan vállalni. Hiszünk abban, hogy a kimondott őszinte szó előbb-utóbb valódi változást hoz, amihez mindazok hozzájárulnak, akik aktív részvételükkel segítenek kihangosítani a gyermekeink és az ország jövője szempontjából alapvető bajokat. A problémák kimondása nem öncélú; ez az első lépés a megoldás felé. Nem maradhatunk csendben: az utolsó pillanatban vagyunk, amikor fordíthatunk a magyar közoktatás válságos helyzetén!

Példaként álljon itt egy szülő és egy pedagógus segélykiáltása (további több mint 1500 szöveges vélemény itt olvasható):

Három gyermekem van, két középiskolás és egy általános iskolás. Úgy gondolom, hogy alaposan újra kell gondolni a közoktatás tartalmát és szerkezetét. Tudomásul kell venni, hogy ami működött évtizedekkel ezelőtt, az a mai felgyorsult világban már nem működik. Változott a világ, a gyerekek, a gyerekkor és az igények. Általános és középiskolában is túlterheltek a tanárok és a gyerekek, rengeteg értelmezhetetlen és haszontalan tudást próbálnak beléjük tömni, a tanárok keze meg van kötve. A tanárokat nem tisztelik, nem becsülik, nem motiválják. Igen, anyagilag sem. Pedig gyönyörű és fontos hivatás az övék: segíteni a szülőket abban, hogy gondolkodó felnőttekké formálják a gyerekeket, és segítsenek megtalálni a helyüket a világban. A munkájuk nem áll meg négy órakor, az iskolában, hanem hazamennek, és folytatják, próbálnak újat kitalálni, jobbak lenni. A gyerekek gyakorlatilag nyolc órát „dolgoznak”, mint a felnőttek. A középiskolások 3-4 óra után esnek haza, akkor ülnek le leckét írni, és másnapra készülnek. Éppen csak élni és kamasznak lenni nincs idejük. Nem szomjazzák a tudást, hanem menekülnek a rengeteg haszontalan adat elől. Bőven van min változtatni, és csak együtt lehet. Ez csapatmunka, de a kormányzati szándék és támogatás hiányzik. Őszintén remélem, hogy nem talál süket fülekre ez a rengeteg segélykérés… (Szülő, Csongrád-Csanád megye, Szeged)

Elkötelezett, lelkiismeretes tanárnak tartom magamat, aki 5. éve tanít közoktatásban, pedig nem vagyok fiatal. Itt találtam meg a hivatásomat. Rengeteget dolgozom, alig van szabadidőm, de csak a tanári munka lenézésével, ellehetetlenítésével, anyagi semmibevételével találkozom. A diákok és a kollégák támogatása az egyetlen, ami miatt még 1 évig maradok. (Pedagógus, Budapest VIII. kerület)

A beszámolókat feldolgozzuk, és az eredményeket később részletesen bemutatjuk. Emellett közös gondolkodásra is hívunk mindenkit, kérdőív formájában várjuk a véleményeket a jövő iskolájával és más szülői témákkal kapcsolatban is.

A pedagógusok problémaismerete csak a szülői társadalom támogatásával hozhat valódi változást. Hívjuk valamennyi honfitársunkat, hogy nézzen bele országunk tükrébe, olvasson bele a Szószóló a gyerekekért akcióban közzétett véleményekbe, csatlakozzon maga is, és írja meg tapasztalatait!

#jobbatérdemelnek

Szülői Hang Közösség

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!