Július 6,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Segély helyett a nép hülyének nézésére épülő gazdaságpolitika

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 171,303 forint, még hiányzik 2,828,697 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tudom, ez távolról sem annyira érdekes és kattintásbarát téma, mint az, hogy az állampárt kommunista hírszerzőből lett biztonságpolitikai szakértője, bizonyos Földi László már az internet lekapcsolásának szükségességét feszegeti (erről is majd holnap), viszont cserébe sokkal húsba vágóbb és jelen idejűbb, sok ember átverését sorsát érintő ügyről van szó.

Miután Orbán csütörtökön megadta a hangot a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara gazdasági évnyitóján, azóta nyomják, mint süket a csengőt. Vasárnap reggel 8 óra 10 és 9 óra 42 között az állami-fideszes hírügynökség (MTI) az alábbi három, tömény agymosást szolgáló hírrel sokkolta a felhasználókat. A Fidesz propaganda és választási kampánystábja nem kevesebb mint három beszélő fejet szalajtott be ma reggel a közpénzmédiába, hogy egymás szájából kapkodják ki a csütörtök óta propaganda varázskifejezésnek számító 10 millió forintos KAMATMENTES ÚJRAINDÍTÁSI GYORSKÖLCSÖNT.

Érdemes lesz Parragh László csempésből lett iparkamara elnök, Varga Mihály közepes képességű könyvelő és pénzügyminiszter, valamint Kovács Árpád, Költségvetési Tanács elnök okoskodásaiba lent beleolvasni, addig is felvetnék néhány dolgot. Ha ők nem unják, én se unom. Matolcsy megszólalását picit hiányolom, bár valószínű, hogy legutóbbi publicisztikájában, amelyben véletlenül bevallotta, hogy még a románok is sikeresebb gazdaságpolitikát vittek, mint Orbánék, most egy ideig nem fogunk hallani róla.

Szóval elfogyott az egyébként birkatürelmű nép egy részének türelme, úgyhogy most az elvtársak tényleg segítenek. Egy évig szartak rá, hogy hány vállalkozás ment tönkre, mert ők nem hisznek a segélyben, most pedig újra a bankok hímtagjával verik a gazdasági újraindítás csalánját. Mert ők segítenek, támogatnak.

Miután 5 nappal ezelőtt érkezett Brüsszelből 304 millió euró (mai árfolyamon 108 milliárd forint) munkahelyek megőrzését szolgáló programok támogatására, beleértve az egyéni vállalkozók támogatását is (200 millió euró már novemberben megérkezett), kitalálták, hogy ekkora nagyságrendű pénzből kaphatnak akár 10 millió forint banki HITELT a vállalkozások. Mert ők nem adósságba kergetnek, nem kölcsönből kölcsönbe taszítanak, nem eladósítanak, hanem támogatnak. A haverok között már szétosztogatták a vissza nem térítendő állami támogatásokat (Mészáros felvette a közel 18 milliárdot a szállodaláncára, majd szélnek eresztett egy rakás dolgozót), a pórnépnek marad a hitel és az adósság.

Ezért aztán semmit nem bíznak a véletlenre. Vasárnap örömére három fideszes katonát küldenek be a közmédiájukba, hogy elmesélje, mekkora nagy segítség lesz a kis- és középvállalkozásoknak innentől számolva tizenhárom évre eladósodni, közben adót, járulékokat is fizetni, miközben a retyerutya zsebbe kapta/kapja a vissza nem térítendő adófizetői milliárdokat. Lehet örülni, kedves vendéglátósok és más érintettek! Nem mindenki születik Rogán feleségének, apósának és egyéb csatolmányának, hogy 1,6 milliárd forint állami hitelt vágjon hozzá a NER-közeli állami bank. Hát ez van.

• Parragh: hatalmas segítség a kamatmentes újraindítási kölcsön a vállalkozásoknak

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön több tízezer kisvállalkozásnak jelenthet segítséget; a leginkább bajba (sic!) lévőket célozza, amelyeknek a – legfeljebb – 10 millió forint óriási segítség – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara (MKIK) elnöke az M1 aktuális csatornán.

A jogosultak körét valamilyen automatizmussal határozzák meg, feltehetően a tevékenységi számok (teáor) alapján. Mindenképpen ebbe a körbe tartoznak a vendéglátás és a turizmus vállalkozói, illetve ezek kiszolgálói: például a taxisok, beszállítók.

A nyitás után a gazdaság nagyon gyorsan talpra áll majd, és erre is készülni kell – hangsúlyozta, megemlítve a turizmus nyárra várható berobbanását. A válság előtti szintjére a gazdaság 2022-re kapaszkodhat vissza.

• Pénzügyminiszter: a 10 millió forintos, kamatmentes gyorskölcsön a legsérülékenyebb vállalkozásokon segít

A gazdaság újranyitási akciótervében szereplő, 10 millió forintos kamatmentes gyorskölcsön a legsérülékenyebb kis- és középvállalkozásoknak segít; a 100 milliárd forintos hitelkeretű program három év türelmi időt hagy a törlesztés megkezdésére, a kabinet ezzel is időt hagy arra, hogy az ágazat újra talpra állhasson – hangsúlyozta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy gazdasági újranyitási akcióterv intézkedéseinek, a kifizetett kormányzati támogatásoknak köszönhetően 4-5 százalékos gazdasági növekedés lehet idén Magyarországon.

Varga Mihály aláhúzta, a kormány célzottá tette a segítségnyújtását, hogy a legsérülékenyebb ágazatok, különösen a turizmus és vendéglátás megfelelő támogatást kapjon. Emlékeztetett rá, hogy a vendéglátósokat már tavaly tavasszal több százmilliárd forinttal segítették, hogy felújításokat hajthassanak végre, amíg zárva kell tartaniuk. A kabinet ezt követően a járvány második hullámában újra lehetővé tette az állami bértámogatást, aminek köszönhetően a munkavállalói bérek 50 százalékát a kormány biztosítja.

Varga Mihály emlékeztetett arra, a kabinet emellett adó- és járulékcsökkentéseket hajtott végre. Példaként említette a sérülékeny ágazatok terheinek elengedését és a szociális hozzájárulási adó mértékének további mérséklését, ami reményei szerint a jövőben is folytatódni fog. Most pedig a legsérülékenyebb kkv-k juthatnak akár 10 millió forintos, kamatmentes forráshoz.

Ismertette, a kormány a GDP 1 százaléka körüli, mintegy 400 milliárd forintos költségvetési hiányt tervezett 2020-ra, a koronavírus-járvány miatt azonban ez 8-9 százalékra, több mint 5000 milliárd forintra növekedett.

A pénzügyminiszter közölte, tavaly az államadósság is növekedett, ugyanis a kormány nem engedhette meg magának, hogy emberéletek, vagy munkahelyek veszélybe kerüljenek.

• Kovács Árpád: több ezermilliárd forintos program segíti a gazdaság talpra állását

A kis- és középvállalkozásoknak (kkv) kínált, kamatmentes, 10 millió forintos gyorskölcsön a gazdaság újraindítását segítő, több ezermilliárd forintos program része – mondta a Költségvetési Tanács elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

Kovács Árpád közölte: a segély helyett munkára épülő gazdaságpolitika működik, ennek egyik eredménye, hogy kisebb lett a gazdasági visszaesés, mint amire sokan számítottak; a gazdaság növekedési pályára kerülhet. 

Kiemelte, a gazdaságba pénzt kell “pumpálni”, ennek rövid távú következménye lehet, hogy a költségvetési egyensúly átmenetileg megbillen, előnye viszont, hogy több embernek marad munkája, és így működőképes marad a gazdaság. 

Elsősorban nem a költségvetést, hanem a gazdaságot kell megvédeni. 

A jó kormányzásnak és az erős, “ütésálló” gazdaságnak köszönhetően kezelhető a 2020-as év, megvan az újraindulás sőt, a “visszapattanás” lehetősége. Nem az a cél, hogy “megússzunk” valamit, hanem hogy emelkedő pályára jusson a gazdaság.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!