Március 31,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha van észjárás, ami túlmegy minden határon

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,837,291 forint, még hiányzik 1,162,709 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Sok erős állítás szorult a ma reggeli soros miniszterelnöki epehányásba, amit – legnagyobb sajnálatomra – igehirdetésnek egyre nagyobb túlzás nevezni. Gondolok itt a 25 év alattiak személyi jövedelemadója választási évre időzített elengedésének benyögésére, vagy annak a nyílt nyomásgyakorlásnak a beismerésére, amelyet a kínai vakcina engedélyeztetése ügyében művelt a miniszterek elnöke azért, hogy magyar engedélyező hatóság napokon belül hagyja jóvá azt. Ez utóbbi megmozdulást különösen aggasztó fénytörésbe helyezi, hogy a szóban forgó vakcinát gyártó kínai cég elnöke váratlanul lemondott. Ez a két tényállás önmagában is kivált két ordas nagy gyomorszájon rúgást, de a miniszterelnök cinizmusát és félelmetes logikáját az alábbi passzus világítja meg leginkább.

Nagy Katalin: Mi a véleménye arról, hogy egyes parlamenti politikusok az ellenzék oldaláról – most éppen talán egy független is – olyan videót tesz közzé, amelyben azt próbálja bizonyítani, hogy a magyar kormány járvány elleni védekezése nem megfelelő, mert lám-lám a szentendrei halottasházban egymás hegyén-hátán vannak a halottak, akik valószínűleg a koronavírusban hunytak el, mert a kormány nem figyel rájuk?

Orbán: Nem hiszem, hogy a kormányt lehetne ezért felelőssé tenni, mert ebben az ügyben, amit én is vizsgáltattam, egy önkormányzati fenntartású intézményről van szó. Szívesen segítünk minden önkormányzatnak, amely nem tud megbirkózni ezzel a feladatával, tehát nem egymásra kell itt mutogatni, hanem segíteni kell egymást, így az önkormányzatokat is. (Sűrű sóhajtozása közben nem szakadt rá a mennyezet – szerk.) Most nem érzem jól magam attól, hogy az ellenzéki magatartásra kell reagálnom, mégis fontosabb ügyünk is van, minthogy erről beszéljek…

Nagy: A közbizalmat próbálják aláásni, nem?

Orbán: Próbálok udvariasan fogalmazni. Tehát nekem az az érzésem, hogy itt már semmi se szent. Mármint a baloldali pártok számára. És ha 2020-at fölidézem, télleg a legudvariasabban azt tudom mondani, hogy a baloldal az túl messzire ment. Tehát én értem – mert egy politikai párt mi mást akarhatna, minthogy hatalomra kerüljön, ugye, és ők szeretnének a jelenlegi kormány helyére ülni, és ők szeretnék kormányozni Magyarországot, ezt is értem. De az szerintem válság idején nem jó gondolkodásmód, amit ők mutatnak: hogy ha valami rossz az országban, azért felelőssé lehet tenni a kormányt, és akkor könnyebben lehet leváltani. Mert ami ennek a logikának a végén van, az az, hogy ami rossz az országnak, az  jó az ellenzéknek, illetve jó a baloldalnak. Ez egyébként se túl szimpatikus gondolat, nade válság idején, amikor emberek halnak meg, meg életek vannak veszélybe’, ez egy életveszélyes gondolkodás. Azt bizonygatni  egyfolytában, hogy a magyar egészségügy nem működik, hogy az orvosok nem jól dolgoznak (he? – szerk.), a kormány nem jól szervezi meg a védekezést, bemutatni, hogy milyen nagy baj van – gyakran kamu, álvideókkal, ismerjük ezt az egészet, és abban reménykedni, hogy ezért az emberek majd a kormányt teszik felelőssé, és akkor majd beülnek a kormány helyére. Szerintem ez az észjárás ez túl sok.

Tökéletesen egyetértünk. Abban, hogy ez az észjárás így ahogy van, minden határon túlmegy. Megpróbálom lefordítani. Ránézésre ez nem több, mint Krekó Péter szándékosan félremagyarázott szavainak propagandába csomagolt újramelegítése. Vagyis hogy az ellenzék erre játszik: ami a kormánynak rossz, az az országnak is rossz, az ellenzéknek meg jó.

Akkor tehát a kormányt nem lehet bírálni semmiért? Egyáltalán ki a felelős azért, hogy milyen döntések születnek egy válság idején, hiszen a felcsúti észjárás szerint a kormány láthatóan nem felelős? Hát… izé. Úgy tűnik, Orbán ide jutott tizenegy év teljhatalom után, amely 11 év nagy részében kizárólag a saját maga által generált válságo(ka)t kellett kezelnie: nem túl szimpatikus gondolat számára, hogy egy válság idején a kormány felelősségre vonható a döntéseiért, vagyis azért, mert a dolgok szarul mennek. Ebben viszont nem az aggasztó, hogy ha a kormány nem tehet semmiről, akkor valószínűleg az ellenzék tehet mindenről, hanem az, hogy innen már csak egy lépés az, hogy a hülye polgár tehet róla. Hogy megfertőződőtt, hogy meghalt és egymás hegyén-hátán fekszik a halottasházban, hogy nem halt meg, viszont elvesztette a munkáját, hogy nem volt képes új munkahelyet találni, hogy csődbe ment a cége, hogy nem tudja eltartani a családját, és hogy egyáltalán: kurvára nem esik bele abba a körbe, amelynek szárnyalást, fellendülést és tovább zsírosodást hozott a válság.

Ez az orbáni gondolkodásmód és észjárás. Se logika, se bármilyen erkölcsi alapvetés nem szorult bele, a lényege viszont a síkhülyék számára is érthető: bármit mond, vagy tesz, vagy nem tesz a kormány, az jó az országnak; bármit mond, vagy tesz, vagy nem tesz az ellenzék, az rossz.  És igen, a logika vége mindig ugyanaz: a kormányt nem lehet bírálni. Ez pontosan ugyanaz a dogma, minthogy Isten nem tévedhet. Mert csak. Ha kétségbe vonod Isten tévedhetetlenségét, azzal megdöntöd a dogmát, mert Isten ezek szerint tévedett akkor, amikor téged teremtett, vagy amikor megengedte, hogy kétségbe vond a tévedhetetlenségét. És akkor megszűnik létezni a világ. Azaz ha kiderül, hogy Orbán valóban az, aminek Simicska bélyegezte, akkor mindmeghalunk.

Kurvajó. Ennél csak az a jobb, hogy amikor történetesen nincs válság, akkor ugyanez a sajátos, valóban minden határon túlmenő felcsúti gondolkodásmód, logika és észjárás érvényes.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!