Március 31,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Keresik azokat a megoldásokat, melyek nem kerülnek sokba, de politikai profitot hozhatnak

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,837,291 forint, még hiányzik 1,162,709 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Gondolom, nem csak nekem akadt fel a szemem reggel, amikor meghallottam szeretve tisztelt kocafocistánk legújabb ötletét, mely szerint majd jövőre a 25 évesnél fiatalabbak nem fizetnek személyi jövedelemadót, és ettől a haza fényre derül. Bevallom, elsőre nem is értettem, miért. Aztán második nekifutásra sem. Az iskolapadból a közmunkába-projekt résztvevőin ez nem fog segíteni, mert nekik oktatásra és aztán rendes bért garantáló biztos munkahelyekre lenne szükségük. Ahogy mindenki másnak is. Sőt, az országnak is arra lenne szüksége, hogy iskolázott, jó szakemberek kerüljenek a munkaerőpiacra. Olyanok, akik akár több szakmát is el tudnak sajátítani életük során, és nincsenek rászorulva arra, hogy állami alamizsnán tengődjenek.

Nem mondom, ha valaki 16 évesen munkába áll, majd szül négy gyereket 25 éves korig, az élete végéig adómentes lesz, de kötve hiszem, hogy ez túl sokat nyom a latban gazdasági értelemben. Vagy politikai értelemben. Orbán szerint ez a legújabb baromság 130-150 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésből, tehát lényegében elhanyagolható tétel. A diplomásokat nem nagyon érintheti, azok pedig, akik nagyon fiatalon kerülnek a munkaerőpiacra, nem fognak annyit keresni, hogy a maguk lábára tudnának állni 25 éves korukra.

A világon senkin nem segít ez az ötlet, ellenben lehet vele kampányolni, hogy micsoda nagylelkű és gondoskodó kormánya van az országnak. Pedig nincs, keresik azokat a megoldásokat, melyek nem kerülnek sokba, de politikai profitot hozhatnak. Közben tényleg az van, hogy emberek maradnak megélhetés nélkül. Emberek, akik nem kapnak semmiféle segítséget az államtól. És a járvány még messze nem ért véget, a gazdasági válság főleg nem. Még hónapokig, akár évekig kellene valahogy kihúzni sokaknak úgy, hogy azt sem tudják, holnap mit adnak enni a gyereknek, és mit fognak enni ők maguk.

Ez megint egy hangzatos, sehonnan sehová nem vezető, oltári nagy kamu. Porhintés. Közben családok, sorsok dőlnek romba. Nem majd jövőre, hanem itt és most.

 Az LMP álláspontja szerint a koronavírus okozta gazdasági válságból való kilábalás az elsődleges cél ma Magyarországon. Ezt nem segítik jól hangzó, de a forrásokat rosszul felhasználó, neoliberális intézkedések. A Fidesznek lövése sincs, hogyan kezelje a válságot Magyarországon és ezen belül a fiatalok problémáit.
     Ma Magyarországon teljes szektorok, például a vendéglátás, a szállodaipar, a turizmus, rendezvényszervezés  és a fél szolgáltató szektor a padlón vannak, ezeket kéne célzottan támogatni. A munkanélküli pincérnek vagy idegenvezetőnek, akinek nincs jövedelme és el kell tartania a családját nem segítség, hogy ha 25 év alatt nem fizetnek SZJA-t. Az álláskeresési járadék meghosszabbítására, 100%-os táppénzre, minden szektorra kiterjedő bértámogatásra és a szociális dolgozók egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítésére van szükség, és nem egy év múlva, hanem azonnal.
     A Fidesz ötletelése nem vezet előre. Ezt ők sem gondolták komolyan, legfeljebb szavazatvásárlásra akarják használni kampányígéretként. Nem fog sikerülni.

Kanász-Nagy Máté,
az LMP társelnöke (MTI-OS)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!