Február 7,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


ÁSZ-elnök: Ilyen széles és aktív közpénzügyi ellenőrzési rendszer az EU-ban is ritka

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 397,325 forint, még hiányzik 2,602,675 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Van ez a Domokos László nevű ember, aki 2010-ben Fidesz-tagból és fideszes országgyűlési képviselőből lett az Állami Számvevőszék elnöke, és mivel akkor lemondott minden politikai tisztségéről, azóta kikéri magának, hogy ő független. Az egyetlen dolog, ami az embernek eszébe jut róla, hogy ebbéli funkciójában az elmúlt tizenegy évben végigszívatta az összes ellenzéki pártot, egytől egyik talált mindegyiknél kisebb vagy nagyobb közpénzfelhasználási rendellenességet, egyedül a Fidesz-KDNP esetében nem volt soha semmi probléma a közpénzek felhasználásával. Innen is lehet tudni, hogy Domokos tényleg független. Körülbelül annyira, mint Matolcsy György, Parragh László, Polt Péter vagy éppen Karas Monika.

Tavaly áprilisban, amikor már körvonalazódott, hogy a járvány miatt egy rakás ember önhibáján kívül munka nélkül marad, és családok megélhetése kerül tömegesen veszélybe, emberünk azzal verekedte be magát a hírekbe, hogy a pénzügyi tudatosság alapjairól tartott kiselőadást a magyar családoknak. Nem azt mondta, mint Parragh, hogy annyi ember ment tönkre, hogy ezzel egyszerűen nem tudnak mit kezdeni, hanem takarékosságra és tartalékolásra intette a magyarokat:

A pénzügyi egyensúly eléréséhez arra kell figyelni, hogy a család kevesebbet költsön a bevételénél, a különbözetet pedig mindig tegye félre. (…) minden családban a költségvetés tervezésére, kontrolljára és végrehajtására ki kellene nevezni a pénzügyminisztert, aki rendszeresen átnézi a számlákat és meghúzza a kiadásokat.

Arról nem okoskodott az ÁSZ honlapján, hogy akinek mondjuk a lakhatás, a törlesztőrészletek, az élelmiszer, illetve a gyógyszer kifizetése elviszi a teljes havi bevételét, az miről mondjon le, min spóroljon, és mire költsön kevesebbet, és miből spóroljon, vagy akinek semmilyen bevétele nem maradt, az hogyan ossza be a semmit, de ez nyilván mindenkinek a magánügye, ami rohadtul nem az Állami Számvevőszék elnökére tartozik.

Arra gondoltam, hogy mivel semmi kedvem a járvány okozta halálesetek fölött egymást vádoló politikai elit mai soros egymásnak feszüléseiben elmerülni, pláne az oltásszabadságharcos miniszterelnök 3 milliós örömhírével szórakoztatni magam, és mivel feltételezem, hogy nem mindenki olvassa a Világgazdaság nevű propagandalapot, megemlékezem Domokos nertársról. Aki egy tegnap megjelent hosszú interjúban többek között az ÁSZ három éven keresztül fejlesztett digitális technológián alapuló, az önkormányzati rendszer átfogó vizsgálatára alkalmas rendszerének debütálásáról, és az így elvégzett vizsgálat sikerével hencegett, de az ország általános gazdasági állapotáról, jelenéről és jövőjéről is voltak víziói.

A független intézmény független elnöke szerint minden fasza: saját magával is és kormányzati intézkedésekkel is rendkívül elégedett, alig van transzparensebb ország az EU-ban Magyarországnál, csökkent a korrupció, de ha van is korrupció, az azért van, mert minden átlátható, és bár a kormány tényleg fantasztikusan kezelte a válságot, azért kelleni fog az uniós lóvé minél előbb. Ha meg a fránya jogállamisági baszakodás miatt nem jön a zseton, akkor azt a jövő évi választások után megalakuló kormány szívja meg. Az ország vagyonának fideszes alapítványokba szervezéséről sajnos egy büdös szó nem hangzott el.

Érdemes elolvasni az egész interjút, bár talán kevésbé hajmeresztő olvasmány, mint Matolcsy tetszőleges unortodox ámokfutása, pár érdekesebb részletet ideteszek:

  • Az ÁSZ 3197 önkormányzatnál és 1284 önkormányzati hivatalban egyszerre értékelte az irányítási színvonalat és a korrupció elleni védettséget. Mintegy 1330 önkormányzatnál állapítottak meg kockázatokat, de mindössze 202 önkormányzatnál, a települések alig több mint 6 százalékánál kellett figyelmeztetést kiadni, ergo egyre védettebbek az önkormányzatok a korrupcióval szemben. Korábban az ÁSZ mintegy 700-800 szervezetnél végzett ellenőrzést évente. „Ma ennek a tízszeresére is képesek vagyunk, vagyis azt mondhatjuk, hogy választási ciklusonként, négyévente az összes közpénzt használó vagy közvagyont kezelő szervezet értékelését el tudjuk végezni. (…) Ilyen széles és aktív közpénzügyi ellenőrzési rendszer az EU-ban is ritka. (…) A legfontosabb azonban az, hogy a mi szemünkkel az adófizető állampolgárok követhetik nyomon a közpénzek felhasználását.
  • […] a világgazdaság egészét tekintve Magyarország jobban teljesített: az Európai Unió mélyebb recesszióba süllyedt, így pedig relatív értelemben az elmúlt évben is csökkent a lemaradásunk. Tehát recesszióban is lehet a kanyarban előzni, ha kevésbé lassulunk, mint a többiek.
  • Ahhoz, hogy a gazdaság növekedését továbbra is előrevigyék a vállalati beruházások, nagyon fontos lenne, hogy mihamarabb elérhetők legyenek az Európai Unió kilábalást segítő forrásai. S ezen a ponton szükséges arra figyelmeztetni, hogy ha ezek a források például a jogállami kérdésben kialakult politikai viták miatt nem juthatnak Magyarországra, akkor nem a mostani, hanem a jövő évi választások után megalakuló új kormány lehetőségeit szűkítik be tetemes mértékben – hiszen (…) az eddigi döntések eredményei már „csőben vannak”.
  • […] kevés szigorúbb ellenőrzési rendszert ismerek annál, amely az EU-s források felhasználásánál működik. Ami az egyes nagyprojektek drágulása körüli felzúdulásokat illeti, ezek furcsamód pont a transzparenciának tudhatók be.
  • Az Állami Számvevőszékkel kapcsolatos kritikákat a tények nem ismeretének tudom be.

Hogy e paradicsomi állapot ellenére mégis hogyan süllyedt Magyarország a legkorruptabb uniós tagállamok közé, az nem derült ki, de valószínűleg hülyék vagyunk a tényekhez, úgyhogy lehet oszlásnak indulni serényen.

(via Világgazdaság)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!