Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Nem lázad, nem hőbörög. Tűri és talán élvezi is

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hello, hello, újra itt vagyok, vissza kellett jönnöm hozzád, és lehet, hogy maradok. Tudom, tudom, nem láttál rég, bármit is mondasz, szemedben a megértés tüze ég. Az udvari dalcsináló úr szavaival szólva végül is ez a helyzet, de semennyire nem vall rám, úgyhogy inkább maradjunk abban, hogy brékó, brékó, itt az elveszett billentyű kalapáló! Röviden, tömören. A könyv, igen a könyv (Szenteltvíz) vitte el mostanában minden energiámat, időmet, és viszik majd a pénzemet is a kiadási költségek, de remélem, egyszer majd megtérül a befektetett energia, a sok agyalás. Ha máskor nem, majd amikor már nem leszek. Abban az lesz a szar, hogy nem tudok majd róla, de ez van. Valamit valamiért. A lényeg, hogy visszazökkentem.

De sikerült? Muszáj. Bár ahogy az elmúlt napok történéseit olvasgattam, tulajdonképpen megint semmiről nem maradtam le. Olyan ez a NER által kreált világ, mint a Barátok közt című örökbecsű sorozat volt: bárhonnan nézhető. Annyit biztosan tudni, hogy elkezdődött a világbajnokság. Mármint a foci. Ez azt fogja jelenteni szerintem, hogy a mi doktorminiszterelnökünk semmi mással nem foglalkozik majd, kizárólag ezzel. Most a fű sem fog nőni a Karmelita erkélyén, szerintem az egész sasfészket átalakítják egy sörsátorrá, ahol az összes műkedvelő nertárs majd reggeltől estig tombolhat, és totózhatnak, tippmixelhetnek kedvükre, hogy ki nyeri a vébét.

Meg is nyilatkozott a mi hatalmas tudású szakértőnk, a stadionépítések koronázatlan királya a témában, hogy ő kinek szurkol, szerinte ki nyeri a vébét. Akkor most idetenném az egyik 4 évvel ezelőtti delirálását:

„Mindig is a Duna-menti futballkultúra része volt Magyarország. A horvátok sikere persze a horvátoké, de egy kicsit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen az a régió dicsősége is, még hogyha a horvát zászlót kell is most a magasba emelni. És én teljes szívvel szurkolok, nem csupán azért, mert a horvátok a barátaink és a szomszédaink, hanem mert azt a futballkultúrát képviselik, amihez mi is tartozunk, még ha már nem is érjük el, sőt meg sem közelítjük azt a szintet, amire a horvátok képesek. De azért ez mégiscsak a mi kutyánk kölyke.”

Azóta kicsit változott a politikai széljárás itt a Balkánon, az Andrej Plenković vezette Horvátország nem igazán rajong Orbán populista, korrupt rezsimjéért. A mutyizásokért, amelyeket a közelmúlt sajtóhírei alapján meg is próbált megakadályozni, pláne nem: 

„Nem felhőtlenek a horvát-magyar kapcsolatok az INA felvásárlása óta. Az adok-kapok az idén a magyar miniszterelnök egy elejtett félmondatával kezdődött. Orbán Viktor azt találta mondani: hazájának nem lenne gondja az orosz olajimport embargójával, „ha nem vették volna el” a tengerét. Zágrábban nem hagyták szó nélkül megjegyzését. A horvát kormányfő később felrótta neki a diszkriminatív, kettős magyar benzinárat, ami alapján a külföldiek Magyarországon többet fizetnek az üzemanyagért. Egy gázsvindli után Andrej Plenković a magyar többségi tulajdonban álló INA vezetését menesztette volna, a horvát lapok pedig a minap arról cikkeztek: miniszterelnökük személyesen fogja megakadályozni, hogy Horvátországnak az INA utáni második koronaékszere, a Fortenova magyar, méghozzá Orbán-közeli kezekbe kerüljön.”

Ezen kívül a horvátok 2023. január 1-től bevezetik az eurót, és öles léptekkel haladnak azon az Európába vezető úton, amire mi még rá sem léptünk, hála és köszönet a mi demokratikus értelemben kontraszelektált, unióellenes Orbánunknak. Ha van valami, ami magyarázó erővel bír abban a vonatkozásban, hogy idén miért Szerbiának, a kontinens másik oroszbarát, autokratikusan berendezett országa csapatának szurkol a mi szélsőjobbos nemdiktátorunk, akkor az ez a fent idézett apróság. Szerbia természetesen az a csapat, amelyért az orosz szurkolók többsége is szorít majd, miután Putyin háborúja miatt kizárták a csapatukat a világbajnokságról. Az oroszok és a szerbek között amúgy is van egy hagyományosan erős kapcsolat, ezt erősítette fel most a vébé előtt egy akció, hogy találjanak egymásra a szurkolók. A felmérések szerint jól is áll a ügy.

Tehát a szélkakas irányba állt, és természetesen megmutatja, honnan fúj a szél. Nem is olyan régen, szeptemberben – majdnem párhuzamosan a horvátok felháborodásával – a mi hősünk átvette a Szerb Köztársaság Érdemrendjét Aleksandar Vucic szerb államfőtől, amely plecsnit olyan prominens egyedek is büszkén viseltek már előtte is, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Nurszultan Nazarbajev volt kazah elnök, Kirill moszkvai pátriárka, valamint Milorad Dodiknak, Bosznia-Hercegovina háromtagú államelnöksége szerb tagja. Grandiózus társaság, és nagy elismerés ez egy olyan államfőtől, aki köztudottan oroszpárti és nacionalista nézeteiről híres. Ők voltak azok, akik Orbánnal az üres pályaudvarnak integettek a szerb-magyar vasútvonal átadásakor. És igen, Vucic az is, aki szerint Orbán akadályozta meg azt, hogy megtámadjuk Szerbiát az 1990-es délszláv háború idején. (Mert Clinton erre kérte Orbánt az meg nemet mondott. Állítólag).

Szóval a titánok egymásra találtak és most együtt bomlasztanak. Meg együtt védekeznek a gaz migránscsordák ellen, értsd: együtt kegyetlenkednek velük, ha arról van szó. És általában arról van szó. Közhely, de megállja a helyét: madarat tolláról, Orbánt a barátjáról. Mindenesetre mindenki megnyugodhat, én is. Orbán a díszpáholyból fogja végigizgulni majd a döntőt, az meg, hogy itthon mi van a pedagógusokkal, a gigainflációval, az üzemanyaghiánnyal, és egyéb apró-cseprő dolgokkal, ki a faszt érdekel? Majka is megénekelte, hogy a wellnessek tele, pénz van dögivel, az áruházak parkolóiban nincs hely. Mintha mi sem történt volna. Szerintem nem is fog. Eddig a konjunktúra miatti jólét vakította a közönséget, most meg a spórolással van elfoglalva. Kéz kezet mos, ez a csodálatos nép pedig legitimálja Orbán döntéseit. Nem lázad, nem hőbörög. Tűri és talán élvezi is. Esetleg mormog az orra alatt, aztán hazamegy és előveszi a dunyhából a pénzt. Mert úgy látom, tartalékok vannak. Ha nem lennének, itt már lebontották volna a Parlamentet. 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.