Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az a minimum, hogy annak nevezzük, ami. És nehogy már ő legyen megsértődve

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hát akkor megkaptuk, bele a pofánkba. Mert megérdemeljük. Mint az imádkozó Tóth Gabi-matyóbabát Bödőcs doktor szerint. A péniszméregető, lázadó dackorszakából kinőni képtelen, állandóan felborzolt tollakkal közlekedő, harci pitbullba oltott teremfutballista egészen elképesztően szürreálisan pofátlan interjút adott az atv.hu-nak. Mert ezt érdemeljük. Miután a minap az értelmesebb országrész értetlenül állt az előtt, hogy már megint diadalmasan azzal kampányolt, hogy akkor ő lezsírozta a Gazprommal, hogy mimagyaroknak  legyen mivel fűteni és főzni. Miután már tavaly legalább egyszer biztosan lezsírozta. 15 évre. Azt is onnan tudjuk, hogy ő dicsekedett el vele.

Tehát a kérdés az volt – amit két napja én is feltettem így magamnak -, hogy miközben Nyugat-Európa a háborúra és az egekbe szökő energiaárakra válaszul éppen függetleníti magát az orosz gáztól, őfelsége Moszkva-barátságért felelős janicsárja újabb megállapodást kötött a Gazprommal, nem gáz ez egy kicsit? Úgy ráadásul, hogy közben a már megint megmentett mimagyarok meg sem tudhatják, hogy mennyibe fáj nekik az, hogy a tisztesség és a becsület kormánya megmentette őket? Idézek néhány passzust az önérzetes toporzékolásból, a NER-uralomról szóló leendő elrettentésül szolgáló történelemkönyvekben kiemelt helyen lesz majd érdemes hivatkozni rájuk:

Szijjártó: (…) a mai világban már nem szabad megsértődni semmin. Én azt mondom, hogyha az az ára annak, hogy a magyar embereknek lesz elég földgáza télre és senki nem kerül abba a méltatlan helyzetbe Magyarországon, hogy ne legyen gáz ahhoz, hogy fűtsön, fürödjön vagy főzzön, akkor nyugodtan nevezhetnek a Gazprom bármijének. 

Azért nem (tudhatják meg az emberek, hogy mennyiért veszik az orosz gázt, amiről Szijjártó két ura és parancsolója, Orbán és Putyin egybehangzóan állította, hogy a legolcsóbb ár egész Európában – szerk.), mert ez két vállalat közötti szerződés, a szerződésben foglalt árformulát azért nem tudom elmondani, mert az egy olyan üzleti információ, amelynek kiszivárgása adott esetben károkat okozhat. Azt meg pláne nem tudom, hogy az ár hányada vagy hányszorosa annak, amit mások fizetnek, mert fogalmam sincs, hogy mások mennyit fizetnek, mint ahogy másoknak sincs fogalmuk arról, hogy mi mennyit fizetünk. Azoknak meg, akik azt mondják, hogy Magyarország veszi a legdrágábban, semmiről nincsen fogalmuk.

atv.hu: De ha azt nem tudja megerősíteni, hogy mi a legolcsóbban vásároljuk, akkor azt sem tudja cáfolni, hogy mi vesszük a legdrágábban…

Szijjártó: Ne tessék ezt így kisarkítani, mert az nem egy tényállítás, hanem egy ködszurkálás. Az egy politikai lufi, hogy mi vesszük a legdrágábban. De mondjanak egy számot, hogy mi mennyiért vesszük, mennyiért veszik a többiek, és akkor megnézzük, hogy ez igaz-e. Tehát az egész azért nonszensz, mert ezek az emberek, akik ilyeneket beszélnek, azok még nem láttak földgázvásárlási szerződést.

Ahhoz képest, hogy a túlárazott lélegeztetőgépekkel és vakcinákkal még mindig nem sikerült elszámolnia, hatalmas arca van a miniszter úrnak, aki lassan már többször használja az egyes szám első személyt a sértődött, hepciáskodó, leereszkedő, konkrétumokat nélkülöző, a feltett kérdésekre érdemben nem válaszoló szóáradatai során, mint a főnöke. De a valamire való külügyminiszteri berkekben ismeretlennek számító kocsmai hangvétel még így sincs sehol ehhez az aberrált érveléshez képest. Ha jól értem, anyuciék önerőből kicsi fia szerint azért nem tartozik az adófizetőkre, hogy ő mennyiért intézte el a magyar embereknek, hogy főzni tudjanak, mert ez egy üzleti információ, ami kiszivárgás esetén károkat okozhat. Amúgy senkinek fogalma se lehet arról, hogy a magyarok mennyit fizetnek a háborús gyilkosnak a gázért, de anyuciék lázadó kicsi fia szerint mindenki fogalmatlan kretén, aki szerint Orbán kormánya veszi a legdrágábban azt, amit elvileg mindenkinél olcsóbban kellene vennie, ha anyuciék kicsi fiának gazdája nem hazudott. És amikor a riporter beletolja a pofájába, hogy de hát mindenki, aki állításokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy nem létezik az olcsó orosz gáz, a Központi Statisztikai Hivatal külkereskedelmi adataiból dolgozik, az Eurostat adataiból dolgozik (Népszava, G7, stb.), akkor nekiáll gúnyolódni:

Csak annyit tudok mondani, ha jól látom, akkor ez ilyen munkahelyteremtési kérdés, mert jól láthatóan fönntartanak embereket teljesen értelmetlen becslések elkészítésére. De ez helyes, mert legalább dolgoznak. Most én nem tudok mit mondani, csak azt, hogy nonszensz!

Csak annyit tudok mondani: az, hogy mindenki hülye és fogalmatlan, csak Peti úr a helikopter, mert ő már látott egy rakás földgázvásárlási szerződést, szerintem nem érv semmire. Az, hogy mi, közönséges halandók nem láttunk még földgázvásárlási szerződést, nem jelenti azt, hogy szellemileg visszamaradottak és amnéziások vagyunk. Pontosan emlékszünk például arra, hogy Peti úr nem számolt el a csilliárdos lélegeztetőgép- és vakcinabiznisszel sem, és akkor is ennek a dumának a megfelelőjét nyomta, amit most nyom: akkor is hatalmas károkat okozott volna, ha kiszivárog, hogy mennyi pénzt kúrtak el annyi lélegeztetőgépre, amennyire ezer év alatt sem lesz szüksége az országnak. Akkor is az volt a duma, hogy az eladó diktálja az árat, hogy az eladók kezében vannak az aduászok, mi meg hálálkodjunk. Akkor is volt pofájuk olyan disznóságokkal előhozakodni, mint hogy minél többet veszünk ugyanabból a terméktámogatással nem rendelkező, be sem üzemelt horkolásgátlóból, annál drágább, de hát az emberélet nem múlhat pénzen. Ja.

Fogalmam nincs, hogy két vállalat közötti szerződéshez mi a lószar köze lehet Szijjártónak, az üzleti ügyekkel nem foglalkozó gazdája leghűségesebb alászolgájának, azt viszont mélyen megértem, hogy rohadt károkat okozna a tisztesség és becsület kormányának bármilyen szivárgás. Ha kiderül, hogy szarért-húgyért kapjuk az orosz gázt, akkor nincs magyarázat arra, hogy miért emelik az n-szeresére a gáz árát, ha kiderül, hogy a világpiaci ár n-szeresét fizeti a nagyvonalúság kormánya a moszkvai diktátornak, akkor meg arról lenne papírjuk, hogy hónapok óta hazudnak. Én az utóbbira tippelek, úgyhogy marhára megértem, hogy károkat okozna az állampártnak, ha a híveik is megtudnák, hogy a piaci ár n-szereséért vették a gázt az ő pénzükön. És még el is várják, hogy az adófizetők ezért nekik hálálkodjanak. Nem elég, hogy mióta bejelentették, hogy 15 évre megoldották a gázproblémát, azóta Peti úr minden ikszedik héten Moszkvában bokázik, hogy gázt intézzen. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a tavaly ősszel 15 évre kötött szerződés még az első születésnapját se érte meg.

Tizenharmadik éve kétharmaddal uralkodnak. 2009-ben még azzal kampányoltak, hogy csökkentik az orosz energiafüggést. Semmit nem tettek, és ma sem keresik az alternatívát, Európával ellentétben Putyinhoz és Lavrovhoz járnak gázért könyörögni, amit aztán vagy megkapunk vagy nem, miközben folyamatosan megmagyarázzák, hogy miért nemzeti érdek kiszolgáltatva lenni Moszkva szeszélyének. És a Gazprom csicskája bármije még ki is kéri magának, hogy két cég közötti szerződés ügyében ő gazsulál, mert különben mind meghalnánk. Az ember, akinek a minisztériumát a tudtával és beleegyezésével évek óta átjáróháznak használják az orosz kémek. Ez az ember lamentál arról, hogy kárt okozna, ha az adófizetők megtudnák, hogy mennyibe fáj nekik a kormány elcseszett energiapolitikája. Amikor az volt a téma, hogy mennyivel olcsóbban veszik a gázt, mint a hanyatló nyugatiak, akkor nem okozott kárt, hogy ez nyilvánosságra került, most viszont már fogalma nincs anyuciék pici fiának arról, hogy mások mennyiért veszik a gázt. Miközben egy mezei vállalkozónak már a cipőméretéről is adatot kell szolgáltatnia, mert különben megnézheti magát, az ország külügyminisztere azt magyarázza, hogy neki miért kutyakötelessége eltitkolni, hogy mire költi a kormány az adóforintokat. Bassza meg, ha nem közérdekű információ, hogy mennyiért tudunk főzni, vagyis mennyiért vesszük a véres orosz gázt, akkor az miért volt közérdekű információ, hogy ötödáron kapjuk azt, amit mások ötször drágábban?

Összefoglalom a megnyugtató válaszok helyett csak újabb dühítő kérdéseket felvető miniszteri toporzékolást. Szinte mindegy is, hogy mennyiért adja a Gazprom az ő Duna-parti csatlósainak a gázt, ha a magyar ipar már hetek óta tízszeres árat fizet, és a lakosságra is lassan ráeresztik a hétszeres, tízszeres, ki tudja, hányszoros árat. Ehhez képest minden minden mellékes. Maszatolás és terelés. A szokásos beleszarás a magyarok arcába. Ezért igazán kár volt éveken át bomlasztani az EU-t és keleti despotákhoz dörgölőzni, ha ennyit sikerült ebből kihozni. Ezek után az a minimum, hogy annak nevezzük, ami. És nehogy már ő legyen megsértődve.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.