Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Európa legnagyobb tűzijátéka és a 350 forintos sör előre is kárpótol mindenért. Vagy nem

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó reggelt, vidám vasárnapot és jobbnál jobb kilátásokat kívánok mindenkinek! Azoknak is töretlenül és energiát nem kímélve, akik tagadásban élnek, és az az érzésük, hogy ha leugatják és elküldik a faszba a másikat, akkor egyrészt igazuk lesz, másrészt a forgalommal szemben, hajtűkanyarban előző alternatív valóság csak a másik pofájába csapódik bele százharminchárommal. Nem, nem, nem. A kozmetika, a púder, a vakolat ott már nem segít, ahol mimagyarok tartunk, miután elég sokan úgy döntöttek, hogy tagadásban élni, a kognitív disszonanciájukat masszírozni hosszú évtizedeken át megfelelő életpályamodell. Nem az.

Jó, tudom, leegyszerűsítem, és képtelen vagyok megérteni, hogy tíz év alatt sokan valóban léptek egyet, kettőt, hármat előre – miközben a jótevőik fénysebességgel húztak el mellettük a törvényesített korrupció hatsávos autópályáján -, de azért azt sokan a lelkük mélyén biztosan sejtik, hogy a normális, emberhez méltó élet nem arról szól, hogy Kövér László alufóliasisakjának árnyékában évtizedeken át rettegni kell a nyugati világ szellemi bérgyilkosaitól és transzhumanista támadóitól, akik el akarnak pusztítani minket, miközben nincs tanár, nincs orvos, nincs szociális háló, nincs jövő, és már a fákat is ki kell vágni. Jövő helyett állandóan újratermelt szellemi moslék, örök és változó démonok és ellenségek, akciós csirkeszárnyvég, meg állandó pszichózis van. Szerintem se 8 éve, se 5 éve, se másfél éve, se április 2-án nem volt ez normális, most se lett az hirtelen.

Most, hogy már tudjuk, hogy Justin Bieber TBRCZ István miniszterelnöki vő, sötétbe borításért felelős bank- és friss brókercég tulajdonos  közpénzzel kitapétázott turai kastélyszállójában bulikázott a péntek esti, állítólag nehezen definiálható szigetes koncertje után, nézzük meg a kilátásainkat egy kicsit közelebbről. Azokat, amelyek a húsunkba vágnak és a bőrünkre mennek, akár hajlandóak vagyunk tudomásul venni, akár nem. A hír úgy szólt, hogy az eddigi STABILRÓL a leminősítés lehetőségét magában hordozó NEGATÍVRA változtatta Magyarország hitelkilátásait a a Standard and Poor’s hitelminősítő. Miután úgy találták, hogy rohadt sok a külső kockázat (és a belsők se elhanyagolhatóak), aminek ki van szolgáltatva az elmúlt ezerév legsikeresebb kormányzásának évtizede után az ország. A kockázatok közé tartozik: az uniós források elvesztésének esélye, az orosz gázszállítmányok csökkenése, a bér- és árinfláció, a volatilis forintárfolyam és a finanszírozási költségek várható emelkedése.

A külső kockázatok között az egyik legfontosabb, hogy bár a legtöbb kelet-európai ország erősen kitett a jelenlegi energiapiaci fejleményeknek, azonban Magyarország függősége még ezen belül is a legnagyobbak között van az orosz olajtól és gáztól. Ami annyit tesz, hogy egész Európában Magyarország érzi leginkább az energiaválság negatív következményeit, és ez speciális lefelé mutató kockázatokat jelent a magyar gazdaság számára. Ráadásul rövidtávon nagyon nehéz teljesen függetleníteni magunkat az orosz földgáztól, más európai országokkal ellentétben nem tudunk a cseppfolyós nyersanyag (LNG) irányába elmozdulni. Vagyis önmagában is elég nagy baj, hogy a Moszkvától való függetlenedés, energiadiverzifikáció helyett az orbánizmus mindent az olcsónak mondott orosz energiára tett fel, és erre az a 100%-ban orosz paksi beruházás erőltetésével most sem hajlandó változtatni, de Brüsszellel vitázik most is, Brüsszel prostituáltnak vélt felmenőit szidja, miközben visszaél a veszélyhelyzet jogi eszközével, ami azt a képet erősíti, hogy a fékek és ellensúlyok működése korlátozott, illetve a gazdaságpolitikai lépések kiszámíthatatlanok. És ez sem elég: különadókkal is szórakoznak, amelyek elsősorban a külföldi szereplőket érintik negatívan néhány szektorban (ami nem lenne baj, ha racionális, tisztességes, a valóságot figyelembe vevő szempontok képeznék az alapját), emiatt pedig csökkenhet a működőtőke-beáramlás a következő években.

Az árspakás csirkeszárnyvéggel és rezsicsökkentéssel bódított populáció természetesen ezekről a fejleményekről nem értesül. Gondoskodik erről a pártpropaganda, ahonnan azt lehet megtudni, hogy minden fasza, továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Standard & Poor’s. Ugyanazt a valóságot csak nyomokban tartalmazó, az aggasztó megállapításokat teljes mértékben nélkülöző, féligazságoktól hemzsegő, előre megrágott szemetet árulják a közpénzből fenntartott propagandagyár egyik végétől a másikig. Bezzeg mekkora nagy arca volt július 23-án Varga Mihály közepes képességű könyvelőnek, amikor a Fitch stabil kilátással erősítette meg a magyar államadós-osztályzatot. Azonnal kalviatúrát ragadott, hogy bejelentse: jó hírrel indul a hétvége, hiszen stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Fitch Ratings (felkiáltójel). Hogy izmozott minden közgazdászok gyöngye, hogy háborús válság ide, európai recessziós félelmek oda, Csehország és Szlovákia pusztul, de bezzeg mi hasítunk. A kretén piktogramok, emojik tekintetében a másik Vargát megszégyenítő sikerjelentésében hogy áradozott arról, hogy Magyarország növekedési képességei a hasonló besorolású országokhoz képest is erősek, az év egészében 5% feletti növekedést várnak a magyar gazdaságban, és hogy mindez az elmúlt évtized munkájának köszönhető. Ehhez képest most néma a csönd a könyvelő úr közösségi oldalán. Igaz, hogy a minisztériuma kiadott a tömjénfüstös közleményt, amiben egy büdös szóval nem emlegette a negatív hitelkilátásokat. Cserébe eredményként értékelték, hogy a hitelminősítő pozitívan tesz említést az elmúlt hónapok során hozott magyar költségvetési konszolidációs lépésekről és a kormány ez irányú elkötelezettségéről anélkül, hogy leírnák: ugyanezt a kormányt kiszámíthatatlan, nem befektetésbarát gazdaságpolitikája miatt bírálják ugyanabban a bekezdésben.

Azt értem (nem, és nem is fogom!), hogy mélyen kussolnak arról, hogy olyan hatalmas sikertörténet lett a rezsicsökkentésükből, hogy mimagyarok, akik töredékét keressük a német, francia vagy spanyol béreknek, a kormánynak hála többet fogunk fizetni az átlagfogyasztást meghaladó energiáért, mint európai polgártársaink Párizsban, Berlinben vagy Madridban. Végül is minek összezavarni minket előre, majd meglátjuk úgyis a rezsiszámlát, majd ráérünk akkor anyázni. Brüsszelt. De az például, hogy miközben lehet tudni, hogy több száz benzinkút üzemszünetet tart augusztus 19-én és 20-án, így tiltakoznak, amiért még mindig nem kapták meg a júliusra járó, literenként húsz forintos állami támogatást, a propaganda ezt úgy tálalja, hogy mintegy ezer benzinkút nyitva lesz a független töltőállomások demonstrációja idején is, és nem írja le, hogy mi az oka a tiltakozásnak, hogy tudniillik a fideszes állam, amelyik ezt az üzemanyaghiány-mizériát előidézte a populista demagóg hatalommániájával szarik a kötelezettségeire, a tudatos, bűnös néphülyítés minősített esete.

Ha nem tévedek, azzal sem dicsekedtek se hosszasan, se rövidebben, hogy a gazdájuk valóságot szokás szerint zárójelbe tevő, kizárólag kommunikációs zavarkeltésnek jó határvadász projektje úgy állt bele a földbe, hogy még el sem indult. Ha jól emlékszem, egyik orbánizmust dicsőítő kanálison sem olvastam, hogy bár cinikus módon a kormány egyik legsikeresebb politikai túlélést szavatoló üzlete a fröcsögve migránsozás, alig néhány százan jelentkeztek migránsvadásznak, holott a vezérkos első ütemben 2200 fős alakulatot ígért, amit majd 4000 főre bővítenek. Úgy tűnik, hogy amikor a fotelgyűlölködés és mocskolódás helyett fizikailag is meg kéne védeni a hazát, akkor már nem olyan nagy az érdeklődés. Ez nem vet túl jó fényt sem az állampártra, sem az ő híveire. Úgy vélem, ennek tudható be az is, hogy az sem igazán volt hír az agymosodában, hogy akkora pofára esés ez projekt, hogy már a Szigeten is toborozták a határvadászokat (és az iskolaőröket), mert hátha.

Miután tegnapról mára az is kiderült, hogy a Menczer államtitkár által hatalmas mellénnyel reklámozott 700 millió köbméter orosz gázból valójában augusztus közepére mindössze 52 milliót sikerült lezsírozni a Gazpromnál (ennek fényében különösen jó stratégiának bizonyult egy évtizeden át fényesre nyalni a háborús bűnösnek állt moszkvai államvezetés ánuszrózsáját), rezignáltan és megvetéssel meg némi aggodalommal is vegyes várakozással gyúrok annak a pillanatnak az eljövetelére, amikor az unortodox csodákra, egy fél társadalom agyának átprogramozására, azaz zsinórban rohadt sok kétharmadra képes rogánista propagandabiznisz beleáll a földbe, és élő adásban hullik a mélybe a törvényesített korrupció kormányának történelmi szélhámosságát eddig sikerrel kitakaró lepel. Ami kegyetlenül sokba került már eddig is, kegyetlenül sokba fog kerülni még egy darabig, de be fog következni. Lehet Bokros Lajost anyázni, amiért az államcsőd lehetőségéről beszél, de szerintem de facto államcsőd nélkül is megrohadunk. Nem vagyok benne biztos, hogy a kétszámjegyű infláció, a kóros üzemanyaghiány és a még mindig befagyott uniós pénzek által kísért brutálisan növekvő rezsiárak mellett éhenfagyásnak induló bóvliországban elég lesz ugyanaz a baromarcú, primitív, valósághajlított rablómese, amit a Rogán-központban gyártanak. Meglátjuk. Addig is jöhet Európa legnagyobb tűzijátéka meg a 350 forintos olcsó sör, már alig kell néhányat aludni. Az majd előre is kárpótol mindenért. Vagy nem.