Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Minden olyan profit, amitől nem a Holdudvar Kft. hízik

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Háborús pánikkeltéstől, veszélyhelyzeti hisztériától és megannyi különadónak álcázott megszorítástól mentes jó reggelt mindenkinek! Folytatódik a kormányzást helyettesítő kommunikációs szemfényvesztési, fontoskodási propaganda-bábszínház a jól ismert bejelentjük, hogy hamarosan majd bejelentünk valami rohadt fontosat kotta szerint. A műsor járulékos haszna, hogy a sokat sejtető, feszültségfokozó előbejelentések nyomán a forint spontán stratégiai mélyrepülésbe kezd. Azért ez rohadtul nem vicces. Mert az egy dolog, hogy a nemzeti fizetőeszköz gyengélkedése évek óta alap az unortodox gazdaságpolitika eme kivételes paradicsomában, és ezen a legújabb oligarcha-kormány megalakulása, illetve a gyors futólépésben kihirdetett háborús veszélyhelyzet nemhogy nem segített, hanem. De az, hogy a nagy formátumú miniszterelnök egy tetves Facebook-poszttal vagy kettővel képes agyonverni a forintot, az azért nem sok jót jelent. Amúgy azt tudja valaki, hogy az április 3-a előtti kétharmadukkal miért nem szüntették meg a járvány miatti veszélyhelyzetet és miért nem vezették be még márciusban a háború miatti veszélyhelyzetet, rögtön, ahogy Rogán és propagandakonyha rájött, hogy mi legyen a választási kampányban a nyerő kommunikációs hókuszpókusz? Vagyis miért 90 nappal a szomszédos országban dúló háború kirobbanása után hirdetnek háborús veszélyhelyzetet? Pláne ha kimaradunk a háborúból, akkor miért? Akik belesodródtak a háborúba, mert volt pofájuk halált hozó fegyvereket szállítani Ukrajnának, azok miért nem hirdettek háborús veszélyhelyzetet?

Mindegy, ne értetlenkedjünk. Tudjuk, hogy tökmindegy, csak veszélyhelyzet legyen. Rákaptak az ízére, miközben a járványgörbét laposították, Putyin elvtárs meg tett egy szívességet. Mondjuk ahhoz, hogy a pedagógusok beígért béremelésének elmaradását Brüsszelre kenjék, ahhoz nincs szükség veszélyhelyzetre, de így azért simább ügy, hogy amit a nemzetvezető a fejébe vesz, az holnap megjelenik a hivatalos közlönyben.

Egyébiránt szerintem kár volt tegnap 4-5 órán keresztül kotolni a 2 perces rendkívüli bejelentésen, úgy vélem, ezek pont azok a döntések, amik választási kampány óta ott lapulnak a sifonér alján, csak a választási eredményt várták hozzájuk. Jó, mondjuk be lehetett volna jelenteni azt is, hogy nemzeti konzultációt indítanak a véres orosz olaj európai embargójáról, de ehhez nem volt elég vagány a doktorminiszterelnök, pedig mekkora világbajnok cinizmus lett volna. Ezzel most valószínűleg nincs okuk baszakodni, annál is inkább, mert miután kiderült, hogy levélben kvázi megparancsolta Brüsszelnek, hogy napirendre se vegyék a kérdést, mert úgyse lesz egyetértés, az egykori Index helyén működő azonos nevű orgánum meg is írta, hogy Orbán Viktor megnyerte az első olajembargós ütközetet, amit abból olvastak ki, hogy az Európai Bizottság elnöke hamarosan újra szóba áll Európa zsarolási potenciáljával. Jól van akkor.

Amint az kiderült a vörös szemű, nyúzott fejű, feltűrt ingujjú munkásember papírból felolvasásából, nemzeti konzultáció nem lesz. És nem lesz megszorítás se. Megvédés lesz. Már megint. A különadó köztudottan nem megszorítás, mert azt nem a magyaremberek pénztárcájából veszik ki közvetlenül. Hanemhogy megvédik az össznépi nyomorúság hétmérföldes szimbólumának számító rezsicsökkentést és a honvédséget. Úgy értem, a mimagyarembereket, családokat, és még a Tóth Gabi-féle üldözött keresztényeket is. A bankoktól, a biztosítóktól, a nagy kereskedelmi láncoktól, az energiaipari és kereskedő cégektől, a telekommunikációs vállalatoktól és a légitársaságoktól, amelyek nyerészkednek a háborún és a brüsszeli szankciókon főleg. Ezek az úgynevezett extraprofitjukat kötelesek az oligarchakormány által létrehozott rezsivédelmi, illetve honvédelmi alapba folyatni, a korrupció és agylúgozás kormánya pedig onnan fizeti a rezsicsökkentést és abból finanszírozza a honvédség megerősítésének költségeit. Zseniális. Hát nem megint mással fizetteti ki a korrupció kormánya azt az égig érő hiányt, amit a választási pénzégetés során halmoztak fel? Dehogynem.

A töprengésem tárgya úgy 10 éve az, hogy pontosan mit jelent az extraprofit úgy általában, értelmezhető közgazdasági fogalom-e egyáltalán, és mit jelent az oligarchák és strómanok nemzeti kormányának olvasatában. Egy olyan piacon pláne mi az értelme, amelyet egyébként is minden erejével szándékosan torzít az erőskezű, belevaló állampárt? Mert szerintem nemcsak azt kellene most megmagyarázni, hogy nagyon pontosan mi a túrót jelent az extraprofit, hanem hogy a rezsicsökkentésnek mégis miféle költsége van. Nem azt hallgatjuk hónapok óta, hogy Putyin töredékéért adja nekünk az energiát, mint másoknak, mert a kormány és külön Szijjártó ezt is elintézte nekünk? Ha olcsón vesszük, ahogy a kormány állítja, akkor nem értem a költséget. Nem azért kellett évente bokát csattogtatva körbelihegni a moszkvai háborús gyilkost, hogy legyen olcsó gáz?

Nyilván nem várható el a sufnijogász kormánytól, amelyik a jogállamiság definícióját se ismeri, hogy az extraprofit definícióját ismerje és arról őszintén tájékoztassa a híveit. De ha az extraprofit valami csúnya dolgot jelent, márpedig csúnya dolgot jelent, miután minden kocajogászok gyöngye azt állítja, hogy a brüsszeli szankciós politika (najó, az elhúzódó háború is, de főleg a brüsszeli elhibázottak) miatt drasztikus az áremelkedés, az emelkedő kamatok és emelkedő árak révén pedig a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert, akkor nem az lenne a megoldás, hogy szabályozzák azoknak az ágazatoknak a működését, ahol szerintük megbillent az egyensúly, ahelyett, hogy ész nélkül nekik ugranának? Egyébként valóban érdekes, hogy az építőiparban és az ingatlanfejlesztésben, amelyben minden sufnijogászok legnagyobb közgazdászának udvartartása és a famíliája vastagon érdekelt, soha nem keletkezik olyan extraprofit, amit meg lehetne és meg kellene sarcolni ezekben a rendkívüli időkben (furcsa módon nem hallottam a mocskos extraprofitot termelők között a német összeszerelőüzemeket se külön kiemelve).

Amit a kormány jobb híján művel, azzal az a baj, hogy nem szabályozza a szerintük extraprofittal érintett ágazatokat, nem is az egészséges versenyt kívánják erősíteni pont azért, hogy eltűnjön az úgynevezett extraprofit, hanem egyszerűen elveszik a létrejött gazdasági profitot, vagy annak egy részét, amit ők extrának ítélnek. Ettől a költségvetési hiány elvileg kisebb lesz ugyan, de a fogyasztóknak nem lesz jobb, holott elvileg, a propagandakotta szerint pont ez lenne a cél. Közhely, de pont ezért borítékolható, hogy ezek a megsarcolt gonoszok a veszteséget a szolgáltatásaik árának emelésével fogják előteremteni. Röviden: a párás szemű, buzilobbitól megvédett szurkolótábor is kénytelen lesz fizetni ennek a zseniális ötletnek az árát. Ők is többet fizetnek majd mindenért, mert már most is többet fizetnek, nekik is drágább lesz majd minden, és nem hivatkozhatnak arra, hogy de hát jól szavaztak. Nem lesz megszorítás. Csupán emelkedni fognak a banki költségek, a telekommunikációs díjak, az sem kizárt, hogy a kereskedelmi dolgozók egy részét szélnek eresztik, az energiaszolgáltatók pedig vagy tudják biztosítani a biztonságos működést, vagy nem. A nertársak mindeközben jól elveszik az ún. extraprofitot (értsd: minden olyan profitot, amitől nem a Holdudvar Kft. hízik), egy részét odaadják a háborús agresszornak az egyébként rohadt olcsó gázért és olajért, a másik felét meg a háborúból való kimaradás kategorikus imperatívuszára hivatkozva fegyverkezésre költik. Vicces? Nem.

Nem lesz kevesebb államtitkár, Rogánnak még nagyobb hatalma lesz, Tiborcz és Mészáros tovább talicskázza a közpénzt, a parlamentáris demokrácia utolsó morzsáit most zabálják fel a szemünk láttára (azt most hagyjuk, hogy közben az ellenzék milyen gyalázatos marakodással szolgálja a rezsim érdekeit, és védelmezi a saját szaros kis pozícióit), de a mimagyar meg lesz védve. Lehet, hogy egy idő után esetleg munkája se lesz, lehet, hogy ha eddig nem, majd ezután számolgatni kell hónap végén, hogy a sárga csekket fizesse be, a banki törlesztőt, vagy a gyerek cipőjét cserélje le, de akkor kell majd nagyon örülni az igazán fontos dolgoknak. Hogy legalább anyut nem erőszakolják meg a migránsok, Pistikét ugyan a tornatanár okítja matematikából, de legalább az elembítíkú lobbi nem műttette át lánnyá, és apunak sem kell háborúba mennie golyófogónak. A brutális árakról pedig természetesen a Lidl, Brüsszel és az ukrán bohóc tehet. Akinek Petiminiszter megint oly frappánsan megmondta a tutit.  Akkor hát legyen tánc.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.