Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Most épp Szijjártónak lett kiadva parancsba, hogy hülyeségeket beszéljen?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, nem fog működni az ipar, és nem lesznek munkahelyek – mondta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere arra hivatkozva, hogy „a baloldali politikusok azt követelik, hogy leállítsák az Oroszország felől érkező gázszállítást”.

Úgy tűnik, Szijjártónak lett kiadva parancsba az, hogy kiálljon az orosz érdekek mellett. Lehet, hogy a kormány elfogadta az oroszokkal szembeni szankciókat, de megpróbálnak úgy manőverezni, hogy az oroszok ne gondolhassák úgy, hogy a magyar nép már nem barátságos velük szemben. Paks II. vélhetően gond nélkül teljesülni fog, és az orosz gázszállításban sem lesznek problémák, hiszen az orosz gázzal magyarázzák a rezsicsökkentést, miközben annak a valósághoz nem sok köze van. De hát ez a kampány része, ezen most, pár héttel a választások előtt már nem lehet változtatni. De a kormány azon vádja, miszerint az ellenzék elzárná az orosz gázcsapokat, egyszerűen hazugság, már csak azért is, mert az politikai öngyilkosság lenne, amit az ellenzék is pontosan tud.

Az orosz gázszállítás leállítása lenne az utolsó szankció az EU részéről, hiszen az kiszolgáltatott helyzetbe hozná a kontinenst, noha egyáltalán nem lehetne tragédiáról beszélni, nem is beszélve arról, hogy már március van, a nagy fagyok véget értek, ezért még ha nem is jönne elegendő gáz az országba, akkor sem fagynának meg az emberek. De az sem mellékes, hogy az oroszoknak is borzasztóan fontos az, hogy az EU felé el tudják adni a földgázt, hiszen enélkül a már így is súlyos gazdasági problémák mellett még súlyosabbak jelentkeznének az országban. A kontinens valóban túlzottan rászorul az orosz gázra – ezen minél előbb változtatni kellene, ami már évek, évtizedek óta téma egyébként -, de az oroszok is rászorulnak az EU-ra, hiszen ha ide nem tudnák eladni a tőlük érkező földgázt, akkor felesleg alakulhatna ki náluk, nem is beszélve arról, hogy mekkora bevételtől esnének el.

Az EU vezetése is pontosan tudja, hogy ez egy kétoldalú dolog, ezért véleményem szerint olyan nagyon nem kell tartani attól, hogy az EU-s szankciók miatt Putyin egyszer csak elzárná a gázcsapokat, hiszen azzal a saját gazdaságának tenne be, ami már egyébként is térdre kényszerült a szankciók miatt. Egy olyan háborúba kezdett bele, amelyet vélhetően el fog veszíteni, és amely vélhetően ezer milliárdokba kerül neki. A gazdaság háborúban fel szokott pörögni, de itt ennek pont az ellenkezőjéről beszélhetünk, mivel olyan szankciókat hoztak a világ országai, amelyek súlyosan érintik az orosz gazdaságot, amely könnyen lehet, hogy össze fog omlani hamarosan. A rubel már most is szinte értéktelenné vált, és olyan emberek vagyonát fagyasztották be, akik Putyin komoly támogatói voltak még a háborús időkben is.

Szijjártó hazudik akkor, amikor arról beszél, hogy leállna a termelés és nem lesz fűtés, valamint az emberek elveszítik a munkájukat. Ha ez igaz lenne, akkor komoly problémáról beszélhetnénk, hiszen ez teljes orosz gázfüggést jelentene, amiért a jelenkori kormány tehető felelőssé. Mert ugyan Kocsis kijelentette, hogy Gyurcsány szolgáltatta ki az országot az oroszoknak, csak az igazság az, hogy Orbán Viktor az ország miniszterelnöke immár 12 éve, tehát még ha igaz is lenne ez az állítás, akkor is lett volna idő ennek megváltoztatására. De ami az elmúlt 12 évben történt, az pont ennek ellenkezője, hiszen Orbán folyamatosan Putyinhoz dörgölőzik és szívességeket tesz neki. A megbeszéléseken rendre úgy tűnik, hogy Putyin lényegében kutyaként ugráltatja Orbánt, aki kérdés nélkül végrehajtja a parancsokat.

Véleményem szerint – és ez nem csak az én véleményem – az orosz gázt nem fogják leállítani, hiszen nem akarja tökön lőni saját magát Putyin ezzel. Elég komoly károkat szenvedett már így is az orosz gazdaság, pont az nem hiányozna még nekik, hogy ez tovább fajuljon. Persze értem én, hogy kampány van, és az egybites szavazók simán elhiszik, hogy az ellenzék leállíttatná az orosz gáz érkezését, de akinek csak egy kis esze van, az ezt megkérdőjelezi és utánanéz a dolgoknak. Senki sem fog megfagyni és a munkahelyek sem fognak elveszni, nem érdemes világvégét vizionálni és egy háború közepén pánikot kelteni, amikor erről egyelőre szó sincs. Az más kérdés, hogy senki sem tudja, hogy hova fajulhatnak még a harcok, és milyen eredménye lehet annak, hogy most már Belarusz is csatlakozott a háborúhoz, valamint Japán környezetében is egyre feszültebb a helyzet. Ezt egyelőre csak találgatni lehet. Ha minden megfelelően halad, akkor az oroszok hamarosan elismerik a vereségüket, a háború véget ér és Putyin megbukik. Ezt követően pedig jó esetben egy olyan ember kerülhet Oroszország élére, aki valóban hazája polgárainak érdekeit képviseli, nem pedig a saját vágyálmait. Amennyiben más történik, úgy az orosz gázcsapok elzárása lesz a legkisebb gondunk.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.