Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez kevés lesz, Viktor

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mint ismert, Orbán Viktor tegnap reggel nagy bejelentést tett, többek között emeli az ápolók bérét. Nem kell itt valami komoly emelésre gondolni, meg arra sem, hogy ennek egyébként semmi köze nincs a tavaszi parlamenti választáshoz. Nyilván már korábban is bejelentették ezt az emelést, de nem véletlenül ütemezték az egészet úgy, hogy a béremelés ígérete pont akkor érkezzen, amikor a választási kampány ezerrel pörög. Az egészségügyi rendszert viszont nem lehet ilyen könnyen megmenteni, mivel pár ezer, vagy tízezer forint extra juttatás miatt még nem fognak a pályán maradni azok, akik a koronavírus-járvány miatt lényegében PTSD-től szenvednek hónapok óta. Ki tudja hány ápolót és orvost fogunk hosszútávon elveszíteni amiatt, mert olyan körülmények között kellett dolgozniuk, hogy sok esetben esélyük sem volt megmenteni a betegeiket.

2022. január elsejétől béremelés jön: az ápolók bérét 21, a bölcsődei dolgozók és a szociális munkásokét 20, a kulturális szektorban dolgozókét szintén 20 százalékkal emelik meg. Tárgyalnak a 13. havi nyugdíjról is és a minimálbér emeléséről.

A pedagógusok ugyanakkor egyelőre nem kapnak béremelést, mert Orbán szerint hitelből nem lehet bért emelni, ezért nem tudnak egyszerre mindenkinek több fizetést adni. 

Ezek az emelések mit sem fognak érni, mint ahogy a minimálbér emelésének ígéretére sem érdemes sokat adni, hiszen ha annyira akarták volna, megtehették volna ezt az elmúlt években, amikor papíron hasított a gazdaság. Most, hogy a járvány világgazdasági válságot hozott, pont nem a legjobb alkalom a költekezésre. Nem azért, mert egyébként ne érdemelnék meg az emberek az emelést, hanem azért, mert egyszerűen nincs miből. Az álamkassza üres, amit maga Orbán is beismert, amikor azt mondta, hogy azért nem emelik egyelőre a pedagógusok bérét, mert hitelből nem lehet bért emelni. Ezzel lényegében bevallotta, hogy egyszerűen nincs már fedezet ezekre a költésekre, kifogyott a kassza.

Csak hát fura ez a kijelentés akkor, amikor pont az Európai Uniótól érkező milliárdokból akarták finanszírozni az orvosok béremelését, vagy akkor, amikor 600 milliárdot adnak vissza egyes családoknak szja-visszatérítés formájában. Nem arról van inkább szó, hogy elherdáltak száz-, ha nem ezermilliárdokat? Ha nem vadászati kiállításra, meg eucharisztikus istenharagjára költenek irdatlan pénzeket, akkor talán maradt volna annyi pénz a költségvetésben, hogy a pedagógusok is megkapják a már évtizedek óta megérdemelt béremelésüket. De nem, ez továbbra is csak ígéret marad, hiszen hitelből nem lehet bért emelni, csak kórházat felújítani, vasutat építeni, vagy egy új atomreaktort felhúzni. Hülyének néznek ezek már mindenkit, a kérdés csak az, hogy az emberek mégis meddig hiszik el a hazugságaikat? Meddig bíznak a hitegetéseikben?

11 év kevés volt ahhoz, hogy olyan alapvető juttatásokat megemeljenek, mint például a családi pótlék. De még a Gyurcsány által állítólagosan elvett 13. havi nyugdíjat sem sikerült ennyi idő alatt visszaépíteni, annyira futotta csak, hogy tárgyalni fognak róla. 11 év erre nem volt elég? Most, a választások előtt Orbán beleböfög a közrádió mikrofonjába, és felsorol egy rakás ígéretet, amelyeket ha éppen be is tartana, akkor is csak a választások után lenne eredménye. Megtehette volna, hogy az elmúlt 11 évben komoly változásokat eszközöl, majd a választások idején ezzel példálozik. Az egy valódi kampány lenne, amelyet elért sikerekre építenek, ehelyett azonban ismét olyan dolgokkal fognak kampányolni, amit már 11 évvel ezelőtt is megígértek. Pontosabban még ez sem igaz, hiszen nem valódi, hanem az ellenség állandó gyalázására épülő feketekampányt folytatnak.

A kérdés persze péntek óta az, hogy valójában most ki ellen harcolnak. Eddig Karácsony jelöltségében bíztak, erre a főpolgármester Márki-Zay Péter javára lépett vissza, aki Dobrev Klára kihívója lesz. Persze ha utóbbi nyer, akkor Orbánék az eddig alkalmazott egybites recept alapján igyekeznek majd semlegesíteni, hiszen Gyurcsány Ferenc feleségéről van szó, így nehéz titkolni a háttérben megbúvó szálat, ugyebár. Orbán beröffentette a kampánygépezetét, de közel sem biztos, hogy ez elég lehet. Nem azért, mert a pedagógusok majd az utcára mennek felháborodásukban, hogy nekik még csak a béremelés ígérete sem jutott. Túlságosan szétszabdalt ahhoz a társadalom, hogy bárki is kiálljon a saját igazán kívül más igazáért vagy jogáért. De még csak az sem valószínű, hogy a szakszervezetek majd az utcára tudnak hívni annyi pedagógust, amely képes lenne megbénítani annyira a közoktatást, hogy Orbán elgondolkodna azon, hogy talán érdemes lehet valódi béremelést ajánlani.

A szakszervezetek Magyarországon legtöbb esetben valamiféle álcaként működnek. Nyilatkoznak a sajtóban, ha kell, szépen felháborodnak, de a legritkább esetben jutnak kézzelfogható eredményre. Az nem indok, hogy a sztrájktörvény aláírása után szinte alig van már joga a sztrájkhoz a dolgozóknak. Érdekes módon ez más országokban nem ekkora probléma. Ez csak egy kifogás, hiszen ha lenne elég erő és egység ezekben a társadalmi csoportokban, akkor mindegy is lenne, hogy mi a törvényi szabályozás éppen, térdre tudnák kényszeríteni a hatalmat. A pedagógusok egyetlen reménye egy kormányváltás lehet, hiszen akkor előfordulhat, hogy valaki majd leül velük tárgyalni egy esetleges béremelésről. Addig viszont marad az álmodozás, hogy majd egyszer talán, újabb 4 év után kapnak pár ezer forint emelést.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.