Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ha ez sem elég súlyos és fontos ügy, akkor mégis mi lenne az?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Az olimpiai sikerek NER általi leplezetlen meglovagolása, a homofób identitáspolitikai, nemzeti ing- és gatyaszaggató fakardozás Brüsszellel, a mindenféle háttérhatalmakkal való riogatás, a konzervatív szótárban nemes eleganciával csak moslékkoalícióként jegyzett ellenzéki együttműködés, illetve az abban szerepet vállalók lejáratását célzó megrendelt elemzések és megmondások, a miniszterelnök izzadságszagú, átlátszó nemzeti konzultációs (és népszavazásos) vergődése megölni látszanak a kormányváltás indokoltsága mellett szóló bulit, de ettől még nem lehet elégszer leírni: az elmúlt 30 év legordasabb, nemzetközi relevanciájú lehallgatási botránya változatlanul ott bűzlik a NER asztalán.

Akkor is, ha a kormány hetek óta elmaszatolja az ügyet, és Orbán legbátrabb gyáva szolgái által elszabotálja, hogy a közvélemény, de legalábbis azok az ellenzéki politikusok, akiknek joguk van tájékoztatást kapni a titkosszolgálatok működéséről, tisztán láthasson/láthassanak azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet a magyar állampolgárok ellen bevetett izraeli kémfegyver ügyében. Akkor is, ha Varga Juditnak még mindig Orbán esze ágában nem volt lemondani. Akkor is, ha Pintér Sándor már a sajtót fenyegeti és látványosan igyekszik olyan kijelentéseket tenni, amelyeket majd később nem lehet ellene felhasználni. És akkor is, ha valahogy olyan érzése van az embernek, mintha az állítólag kormányváltásra készülő ellenzéki pártokat is könyörtelenül maga alá gyűrte volna a permanens kánikula és a NER reggeltől estig örlő malmai. Valahogy egyáltalán nem tudnak eredményesek lenni ennek a témának a napirenden tartásában (sem), holott ennél magasabb labdát nemigen tudok elképzelni a soron következő parlamenti választást megelőző nyári uborkaszezon idusán.

Pedig tény – és ezt Csikász Brigitta, Magyarország egyik legtapasztaltabb, korrupciós ügyeket feltáró bűnügyi újságírója több mint hét hónapig tartó bizonyítható megfigyelésének híre, illetve a hír hétfői nyilvánosságra kerülése csak megerősíti -, hogy mára Magyarország egy olyan ország lett, ahol azokat az újságírókat, akik a kormány korrupciós ügyeit feltárják, akik a kormány számára kellemetlen ügyeken dolgoznak, azokat bizony minden gátlás nélkül megfigyelik. Szerintem azt még talán a Fidelitas, Budai Gyula, Kósa Lajos és Németh Szilárd szintjén intellektuális fideszes keménymag is belátja, ha egy kicsit megerőlteti magát, hogy semmi köze a nemzetbiztonsághoz (ellenben kizárólag a Fidesz önkényuralmának biztonságához van köze) annak, hogy egy oknyomozó újságíró telefonjára kémszoftvert telepítenek. Ez nem hungarikum, attól viszont nem lesz legális, hogy Szijjártó, Varga és Pintér kórusban visítja, hogy Magyarországon illegális megfigyelés nem történt, és különben is minden államnak van titkosszolgálata.

Amúgy kiábrándítóan logikus, amit művelnek, ahogy agyonhallgatják, bagatellizálják, és lassan már bagatellizálni sem próbálják az ügyet, hiszen. Ahol 750 ezer magyar nem engedheti meg magának, hogy egyáltalán nyaralni elmenjen (nem a luxusjachttal, simán fapaddal), ahol a milliárdos korrupciós ügyek kormányának van pofája a Semjén-féle NER-elit 70 milliárdos vadászati hülyekiállításának megrendezése mellett azt mondani, hogy nem jut 40 milliárd forint a fideszes unortodox környezetvédelem oltárán tönkretett, kiszáradófélben lévő Velencei-tó megmentésére (hadd ne soroljam a további példákat a fülkeforradalomtól kezdve), és semmi nem történik, ott teljes joggal fogják félkreténnek nézni a polgárokat. Ott joggal építenek mindent arra a bizonyosságra, hogy a keményen átvert kisember legkisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy átérezze a súlyát annak, hogy a köz érdekében dolgozó oknyomozó újságírónak, vagy a kormánnyal szemben álló politikusnak, üzletembernek, gazdasági szakembernek, bírónak és a legvégén a mezei kisembernek a magánéletében kotorászik a mindenható önkényuralom.

És az az igazság, hogy miként a tegnap megidézett, celebtempóban nyomuló ellenzéki pártpolitikusok példájából is következik sajnos, a Fidesz-kormány nem teljesen megalapozatlanul nézi hülyének és veszi semmibe nem csak a kisembert, hanem a saját ellenzékét is. Amelyiknek többek között az lenne a szerepe, hogy valamiféle demokratikus kontrollt gyakoroljon az elszabadult hajóágyúként a saját polgárai ellen fordult teljhatalomra, ha pedig ez nem megy – márpedig az elmúlt tizenegy év elég világosan megmutatta, hogy nem megy és sehova nem vezet -, akkor ne játssza el, hogy ez jogállam, és ne vegyen részt ebben a csúfos színjátékban. Ne mondják azt, hogy miután a Fidesz megszívatta őket a nemzetbiztonsági bizottságban, és elérték, hogy Pintérnek lófaszról se kelljen beszámolnia, most a honvédelmi bizottságban is megpróbálkoznak ugyanazzal. Mert ha a nemzetbiztonsági bizottságba nem mentek el a fideszes gyávák, akkor emebbe tuti elmennek és akkor majd az ellenzéknek lehetősége lesz jól megkérdezni Pintértől és a TEK-től, hogy vásároltak-e az izraeli kémszoftverből. Minek? Rohadtul nem ez a kérdés, hogy vásároltak-e, azt már tudjuk, hogy vásároltak és használták is. Nem onnan tudjuk, hogy elismerték, hanem onnan, hogy nem tagadták. Ha valakinek nincs ilyen szoftvere, akkor az első pillanatban rövidre zárja a témát, elmondja, hogy neki nincs ilyen eszköze, soha nem is használt ilyet, kezicsókolom, lehet oszladozni. Már annyi mindent elhitt nekik ez az ország, hogy ezt is elhitte volna. Csakhogy mivel ez a kijelentés mai napig nem hangzott el, legfeljebb az lehet kérdés, hogy most is használják ezt a szoftvert, vagy időközben letettek róla.

Nagyon úgy tűnik, hogy sokan még mindig nem értik azok közül, akik jövőre állítólag kormányt akarnak váltani, hogy a Fidesz által elszabotált, meghekkelt, kiüresített, tehetetlen testületekben és bizottságokban reménykedni – miközben láthatóan nincs kényszerítő erővel bíró jogi eszköz a kezükben a Fidesz ellenében a lehallgatási ügy részleteinek megismerésére – olyan pótcselekvés, ami a választások előtti utolsó száz méteren luxus. Luxus alárendelt idiótaként a Fidesz játékát játszani a Fidesz játékszabályai szerint. Ez már nem fér bele. Nemhogy nem fér bele, de majdhogynem megbocsáthatatan, hogy nincs az összellenzéken belül egy felelőse ennek a témának, nincs egy következetes, egy irányba mutató kommunikáció, ami naponta világossá tenné a választópolgároknak, hogy mi a tétje ennek az egésznek. Ha ez sem elég súlyos és fontos ügy, akkor mi lenne az az ügy, amit az ellenzék képes lenne két napnál tovább tematizálni és napirenden tartani?

A tegnap megidézett, celebtempóban nyomuló ellenzéki pártpolitikusok egyike azt találta mondani egy interjúban Hadházy Ákosról:

Kicsit úgy érzem, Hadházy Ákos néha a könnyebb és gyorsabb oldalát fogja meg a dolgoknak. A politika nemcsak arról szól, hogy elmegyünk a TV-be, és valakiről mondunk valamit. (…)  Néha azt érzem, hogy a korrupciót elinflálja. Nagyon sok mindenre hívja fel a figyelmet egyszerre, és ettől néha már csömöre van a választóknak. Nem tudják értékelni, amikor valóban nagyon fontos dolgokról van szó. Hasznosabb lenne, ha egy kicsit kevesebb ügyet tárna fel, de azokat végigvinné teljes mértékben.

Nagyon kíváncsi lennék, hogy Kunhalmi Ágnest – aki már ott tart, hogy Hadházy Ákos szemére hányja, hogy a választók megcsömörlése árán küzd a korrupció ellen – mi akadályozza meg abban, hogy beálljon Hadházy mögé, amikor egy valóban fontos dologról van szó? Mi lenne, ha nem csak az egy szem Hadházy dolgozna reggeltől estig a mindent elfedő mocsok feltárárásán? Vagy az, hogy a magyar kormány használta-e a Pegasus nevű kémfegyvert olyan polgárai ellen, akik nem követtek el és nem is készültek elkövetni nemzetbiztonságilag aggályos, állam elleni bűncselekményt, nem elég fontos ügy? Vagy ameddig több független újságírót figyelnek meg és hallgatnak le, mint ellenzéki politikust, ameddig a maradék független sajtó leszalámizása a cél, addig nem elég fontos az ügy? Nos, Hadházy Ákos alighanem ezt a történetet is tisztábban látja, mint azok, akik celebkedéssel vádolják:

A Fideszt nem nagyon érdekli, hogy az ellenzéki politikusok mit beszélnek, hogyan reagálnak egy-egy újabb botrányra. Ehelyett két dolog érdekli a hatalmat: egyrészt az, hogy ezek az ügyek hány emberhez jutnak, másrészt az, hogy azért minél kevesebb ügy derüljön ki róluk. Ezért ha egy ellenzéki politikus komolyan gondolja a munkáját, két dolgot tehet. Egyrészt nem csak az éppen aktuális, az újabb és újabb ügyek miatt úgyis csak pár napig élő botrányokra reagál. Hanem a piszkos hatalom romlott szívére, az igazságot eltitkoló és az igazságról a figyelmet elterelő propagandagépezetre támad-nem csak ilyen facebook posztokban és nem csak azért, hogy majd a híveinek megmagyarázza a vereséget. Másrészt ő maga is mindent megtesz azért, hogy minél több disznóság kiderüljön és nem csak reagál az újságok által felderített hírekre, hanem maga is mindent megtesz a hatalom ellenőrzésére.

Szerintem érdemes lenne csak abba belegondolni, hogy fordított esetben mit tenne a Fidesz, és máris kiderülne, hogy mit jelent ebben az esetben a hatalom ellenőrzése. Rengeteg iratbetekintést és annak eldöntését, hogy a nép vagy a hatalmával visszaélő fideszes állam titkai és jogai előrébbvalók. Annak eldöntését, hogy amikor az állam súlyosan megsérti az állampolgárai legalapvetőbb jogait, amikor mindent elkövet azért, hogy ebből semmi ne derüljön ki, akkor létezik-e olyan államtitok, amit nem lehet a köz, a nemzet érdekében nyilvánosságra hozni? Érdemes lenne ebbe belegondolni. Még mindig nem késő.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.