Május 1,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Orbán és a kommunisták

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,614,500 forint, még hiányzik 385,500 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Fudan egyetem Magyarországra hozása teljes joggal komoly vitákat váltott ki, noha ennek vélhetően semmi következménye nem lesz. A kormány nem hajlandó semmiféle párbeszédre, a Kínai Kommunista Párt egyeteme jön, és kész. Ha ez valakinek nem tetszik, az csak azért lehet, mert Gyurcsány, esetleg mocskosbaloldal. A Fidesznél nem lehet kilógni a sorból, még ha esetleg nem is értene egyet valaki a párt irányvonalával, akkor is jobban teszi ha csöndben marad. Az van, amit Orbán mond, és pont. Ez abból is látszik, hogy állítólag Palkovics László projektfelelős két héttel ezelőtt még nem javasolta, hogy a kiemelt kormányzati beruházás státuszt kapjon az egyetem. Vélhetően viszont rászóltak, hogy ez a saját véleménye, a pártnak más az érdeke. Erről ma már volt röviden szó, de annyira tökéletes, hogy álljon itt újra.

A beruházással a világ egyik legjobb egyeteme jön Budapestre, Magyarország regionális tudásközponttá válhat, az intézmény munkahelyteremtő beruházókat, vállalati kutatás-fejlesztési központokat vonzhat hazánkba. A Fudan Egyetem és a Diákváros együtt, egymás mellett fog megépülni, egyszerre szolgálva a magyar fiatalok színvonalas képzését, a felsőoktatás versenyképességének növelését.

Érthetetlenek és álságosak a baloldali támadások annak fényében, hogy már a Gyurcsány-kormány is célul tűzte ki a kínai hallgatók számának növelését Magyarországon. Ami akkor nekik nem sikerült, az most megvalósulhat, talán ezért tiltakoznak kézzel-lábbal a fiatalok lehetőségeit, a városrész élhetőségét javító beruházások ellen.

Ezt válaszolta a Palkovics-féle minisztérium az ATV témában feltett kérdéseire. A beruházással csak az a probléma, hogy egyrészt a kommunista párt egyeteme – ez kicsit szembemegy a kormány állandó kommunistázásával -, másrészt ahhoz kínai hitelt veszünk fel, az építkezésre kínai alapanyagokat szánnak, és az építtetők és vélhetően a munkások is mind kínaiak lesznek. A kérdés tehát az, hogy ez mégis miért éri meg nekünk? Hiszen mi, magyar adófizetők fogjuk állni a számlát, miközben jól látható hasznunk ebből nem fog származni. Persze jönnek itt a tudásközponttal, meg a kutatás-fejlesztés erősödésével, de ezek csak lehetőségek, ezek egyikére sincs semmiféle garancia.

Nyilvánvalóan nem az a gond, hogy egy külföldi egyetemet hoznak Magyarországra, hiszen ha mondjuk a Harvard vagy a Princeton vezetése döntött volna így, akkor igencsak eltérő lett volna a fogadtatás, csak hát, mint tudjuk, nem erről van szó. Elzavarták a CEU amerikai kampuszát egészen Bécsig, ezzel egy időben pedig nekiálltak a hazai felsőoktatás szétveréséhez. Összevontak több egyetemet, és azokat alapítványi „gondozásba” helyezték. Ez a legtöbb szakértő szerint hatalmas probléma, hiszen a párt kádereinek kezébe került a magyar felsőoktatás, amely nem változtatható meg később sem, amennyiben nem nyer kétharmaddal az ellenzék.

Ehhez képest ezzel szintén egy időben idehozzák a kommunista Kína egyik kommunista káderképzőjét, ami egyszerűen érthetetlen. Mármint ha logikusan próbálnánk megérteni ezt az egészet. Elég egyértelmű, hogy itt valamiféle szívességről lehet szó, amiről Orbán nyilván nem tájékoztatja a közvéleményt. Mint ahogy egyébként nem tette ezt meg Paks II és a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán sem. Hihetetlen pénzekről beszélünk, külföldi érdekekről és még ki tudja mi más sokak számára felfoghatatlan dologról, de a közvélemény csak a sötétben tud tapogatózni. Senkinek nincs fogalma arról, hogy mi szerepel ezekben a szerződésekben, és hány évre adósították el az országot, arról már nem is beszélve, hogy esetleges biztonsági kockázatot jelentenek.

De visszatérve egy kicsit Palkovics minisztériumának hanyag válaszához. Azt állítják, hogy álságos a baloldal viselkedése, hiszen Gyurcsány is célul tűzte ki a kínai hallgatók számának növelését. Igen ám, csak egy kicsit más valamilyen társprogram keretében külföldi diákokat fogadni egy hazai egyetemen, mint idehozni egy nem demokratikus ország egyetemét, annak minden bajával. Nem állítom, hogy az oktatás egyébként ne lenne színvonalas a Fudanon, de még Hszi Csin-ping kínai elnök szerint is, a kínai egyetemeknek a Kommunista párthoz teljes mértékben hű diákokat kell nevelniük. Ezzel úgy gondolom, elég nehéz egyetérteni. Pláne Magyarországon, amely megszenvedte a kommunizmust, még ha nem is feltétlenül azonos a két ország rendszere. Kína nyilván egy modernebb, működőképesebb, ámde ugyanúgy kegyetlen kommunizmust hozott létre, mint amit a magyarok kénytelenek voltak annak idején átélni.

Attól viszont, hogy gazdasági sikereket érnek el, és a szegények egy részét sikerült felemelnie a pártnak, nem feledkezhetünk meg az emberek kizsákmányolásáról, vagy az ujgurok átnevelő táborokba zárásáról. Kína nem egy demokratikus ország, és ezt még akkor sem felejthetjük el, ha meg is értem, hogy minden ország jó viszonyt kíván ápolni velük, hiszen mégiscsak ők a világ egyik legjelentősebb gazdasága. Orbán viszont nem csak finoman simul a kínai kormányhoz, hanem tövig benyalt nekik, és lényegében mindent végrehajt, amire csak kérik. Az EU-ban vétók soráról döntöttek, amivel igen nehéz helyzetbe sodorták a blokkot.

Nyilván Orbánnak megéri teljesíteni a párt kérését, csak hát az a gond, hogy egy országot képvisel, nem pedig saját magát. A magyar emberek meg kétlem, hogy boldogok attól, hogy a miniszterek elnöke lement kutyába, és a Karmelita kolostorban berendezett dolgozószobájában várja a Kínából érkező következő kéréseket. Legalább valamennyi gerince lenne ennek a nagyon nemzeti, nagyon keresztény kormánynak, akkor talán nem égne ennyire a pofánkról a bőr, amikor a felcsúti megjelenik Brüsszelben és megvétóz olyan kiállásokat, amelyek mindenki számára fontosak lennének. A Fudan egyetem sorsa viszont már eldőlt, azon változtatni vélhetően nem lehet. Még ha igény is lenne ennek ellenkezőjére, ha a szerződés köti a mindenkori magyar kormányt, akkor bárki is nyerje a következő választásokat, bajban lesz. Kérdés, hogy vajon megérte Orbánnak az ország újbóli kiárusítása?

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.