Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Úgy kell a hazug cirkusz a kormánypropagandának, mint az oxigén

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Hát akkor újra hétfő reggel van. Vagy szerda. Ahogy eddig, ezután is teljesen mindegy. A NER végtelenített állandóságát tekintve én semmi különbséget nem látok egy random csütörtök és egy szürke szombat reggel között. Hogy 2020 vagy 2021? Az is majdnem teljesen közömbös. Mindenesetre a kurva boldog új év első hetének hatodik napját tartjuk, tisztelettel üdvözlöm a felkelőket! Töredelmesen előrebocsátom, hogy ráncfelvarrásról, mellnagyobbításról, valamint közepesen ismeretlen celebritások magánéleti drámáiról ma reggel sem lesz szó, ellenben.

Tisztelettel jelentem, hogy nem voltam rajta azon a bizonyos 17 milliárd forint értékű, OE-LEM lajstromjelű Bombardier Global 6000-es típusú repülőgépen, amely ősszel a közönséges magyarokra érvényes járványügyi korlátozások idején is sűrűn rótta a légteret a Nizza-Zürich-Rijeka-Velence-Berlin tengelyen, és amely másfél hét után hétfő hajnalban tért vissza a Maldív-szigetekről. Azzal kapcsolatban nem szívesen találgatnék, hogy ki mindenkit ehetett a fene gatyára vetkőzve a fedélzeten, de azt mindannyian tudjuk – hiszen a mi közös nemzeti sikerünk -, hogy ezzel a luxusgéppel szokott meccsre járni minden idők legföldhözragadtabb, legplepejusabb és legpuritánabb miniszterelnöke. Mint ahogy például az önerőből tehetséges Mészáros-família is ezzel a magángéppel utazott tavaly februárban a Maldív-szigetekre.

Ezt csak úgy a jegyzőkönyv kedvéért rögzítsük, szépen mutatja egyfelől azt, hogy mire valóak a mindenkire érvényes korlátozó intézkedések járvány idején, továbbá arra is alkalmas, hogy demagóg módon párhuzamot vonjunk mondjuk az önkormányzatok kivégzésével és azokkal a lózungokkal, hogy ebben a helyzetben mindenkinek ki kell vennie a részét a közös terhek viseléséből. Ebből az látszik, hogy miközben a hivatalos statisztikákat (pl. foglalkoztatási adatok) úgy kozmetikázzák, ahogy akarják, és miközben ennek ellenére szemmel látható, hogy mennyien mennek tönkre, zárnak be, húzzák le a rólót, kerülnek utcára anélkül, hogy tudnák, hogyan lesznek képesek majd ebből az egészből talpra állni, vagyis miközben az igazán nagy tömeg, a szolgáltató szektorban dolgozók helyzete már nem is lehetne bizonytalanabb, a csilliárdos luxusgépek ugyanúgy felszállnak, a megtérüléssel köszönőviszonyban nem lévő közpénzszórás változatlanul dübörög, a NER krémje köszöni szépen, jól van, sőt. Talán még jobban van, mint válság előtt. Ahogy Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, az Orbán nevű egykori gazdasági tanácsadója egy remek és tanulságos interjúban összefoglalta a lényeget:

A múlt év egyik nagy tanulsága az, hogy azt hinnénk, mindennek vége, nagy a baj, most aztán jön valami nagy változás. És dehogy jön. Ugyanúgy megy az állami pénzek kifizetése ugyanannak a körnek, kevéssé ellenőrzött módon. A koronavírus sem akasztotta meg azt a logikát.

Apropó koronavírus. Lenne egy néhány bővített mondatnyi hozzáfűznivalóm nekem is ahhoz a tegnapi, feldúlt államtitkári hőbörgéshez, ami arról szólt, hogy Brüsszel hibázott, Brüsszel késve kötött megállapodást, Brüsszel rossz megállapodást kötött, „ezért nem tudunk most több vakcinát kapni”. Nem tudom, mi lenne velünk, de főleg mi lenne velük, ha egyszer nem valaki másra mutogatnának, vagy ha egyszer a büdös életben megpróbálnának koherensen, következetesen hazudni. Ha már mindenképpen a hazudozás az egyik legfontosabb kormányzati vezérlőelv. Ennek az újabb penetráns brüsszelezésnek az undorítóságán az sem változtat, hogy ezúttal nincsenek egyedül a Brüsszelre mutogatással.

Nem tudom, de én nem emlékszem olyanra, hogy Orbán bármikor az Európai Uniót emlegette volna, hogy majd onnan kapunk január 5-ig csilliárd vakcinát. Arra emlékszem viszont, mert propagandafilmek tucatjai készültek erről, hogy ő meg a főfürkész tárgyalt, ők intézték, ők rendelték, ők áldozták fel magukat és hirdették kétpofára, hogy ők azon lesznek, hogy Magyarország polgárai minél hamarabb, megbízható minőségben, az elsők között juthassanak koronavírus elleni vakcinához. Ehhez képest némiképp különös, hogy most úgy tesz Menczer Tamás, mintha ez mind meg sem történt volna, el sem hangzott volna.

Mintha a főnöke hónapok óta nem arról pofázott volna, hogy egyrészt ők elintézik, mert ők jobban tudják. Másrészt mintha az sem hangzott volna el (de, elhangzott november 10-én), hogy az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is. (Eddig az összevissza beszélések ellenére 79 ezer embernek elég oltás érkezett Magyarországra.)

Október 9-én azt mondta a nagyember, hogy a jövő év felénél hamarabb nem lesz vakcina a koronavírus ellen, ezért „nekünk, magyaroknak is a következő év közepéig, júniusig, júliusig kell kibírni”.

December 23-án, amikor azzal dicsekedett, hogy „a csata döntő fázisába léptünk”, hiszen három nap múlva megérkezik a koronavírus elleni első adag oltóanyag Magyarországra (amiből először az orvosok, az ápolók és a betegek életéért küzdő, intenzív osztályon dolgozók kapnak oltási lehetőséget), azt is megismételte, hogy a tömeges oltás pontos időpontját még nem tudni, az pedig, hogy milyen vakcinával történik majd, az az EU, illetve a magyar hatóságok által lefolytatott engedélyeztetési eljárásoktól függ. Ámazonban ők mindenkivel is tárgyalnak, Nyugaton és Keleten egyaránt.

Namost akkor mihez képest hibás Brüsszel és mihez képest nem tudunk több vakcinát kapni? Mert az teljesen világos, hogy az Európai Unió egy igencsak tökéletlen képződmény, de hogy itt minden bűzlik a hazudozástól, az hétszentség. Igen, az ellátásban nehézséget okoznak  a termelési kapacitások hiányosságai, és vannak problémák az oltóanyag elosztásával, de attól még tény, hogy Brüsszel biztosra ment, és  minden lehetséges helyről (6 gyártó) rendelt vakcinát, amelyek eltérő ütemben készültek/készülnek el. Lehet, hogy Menczer ezt nem bírja felfogni az agyával, de attól még igaz, hogy senki nem tudta tenyérből megjósolni (még a főnöke sem), hogy mikor készülnek el a vakcinák. Ami sokkal fontosabb, hogy ezzel a taktikával idővel több százmillió biztonságos oltóanyaga lesz a tagállamoknak.

Úgyhogy semmi másról nincs szó, mint a figyelem eltereléséről, a tét nélküli őrjöngésről, mert addig sem az van terítéken, hogy ameddig annyi vakcina érkezik, amivel Menczer elégedett lesz, mi a helyzet az oltási tervvel, mert ami most van, abból a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint pont az oltási terv hiányzik. Vagy hogy miért van az, hogy a sikerpropaganda ellenére a tavalyi második negyedévben a kelet-közép-európai régió legnagyobb visszaesése Magyarországon következett be. Vagy hogy miért lépte túl a 10 ezret a halálos áldozatok száma ahhoz képest, hogy azt ígérték, mindenkit meggyógyítanak. Vagyis hogy miért van az, hogy mind egészségügyi, mind gazdasági krízismenedzsmentből rosszul vizsgázott eddig a magyar kormány. Nem játszom a félhülyét és az álnaivat, a vergődésük oka teljesen világos, egyáltalán nem meglepő, hogy miután a koronavírus nem szabott gátat az önkényes dúlásuknak, azaz semennyit sem vettek vissza a békeidőben alkalmazott közpénzszórási módszereikből, már csak az Európai Unió által biztosított vakcinától (meg az uniós pénzektől, nyilván) remélhetik a megváltást. És azt, hogy majd jövő áprilisig mindenki elfelejti, hogy mit műveltek, hogyan kezelték félre a válságot.

Addig is kell a cirkusz a kormánypropagandának, mint az oxigén. Ezért tartunk most ott, hogy Krekó Péter Politicóban megjelent nyilatkozatát kifordították, lehányták és Bayer vezényletével egy egészen ordenáré rágalomhadjáratot indítottak a Political Capital igazgatója ellen. Azt az állítást, hogy az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve, úgy csavarták ki, hogy Krekó ezzel arra sarkallja az ellenzéket, hogy igyekezzenek eltántorítani az embereket az oltástól, mert ez politikailag hasznos. Annak ellenére hazudták szét az elmúlt hetet, hogy az ellenzék számos vezető politikusa beszélt arról, hogy milyen fontos az oltás, és hogy beoltatja magát, amint lehet. Az ötös számú fröcsögőgépezet petíciót is indított „a baloldal oltásellenes kampánya” miatt. Nem vagyok semennyire sem híve a pereskedésnek, de ezúttal helyeslem, hogy Krekó Péter beperelte a propagandát Bayerestül. Nem először kénytelen ezt az utat választani. Tavaly decemberben jogerősen is pert nyert a 888, a Figyelő és az Origo ellen, miután azt hazudták róla, hogy titkos brit pszichológiai hadviselési akcióban vesz részt (!!!), amelynek lényege egy tudományos köntösbe csomagolt befolyásolási akció. Hogy Bayer ordas petícióját Kocsis Máté fideszes frakcióvezető is reklámozza, Elég volt a baloldal halálkampányából! csatakiáltással önmagában is mélypont. De ennél is súlyosabb, hogy megint arról van szó, hogy embereket hurcolnak meg és tesznek tönkre (Krekó és családja több halálos fenyegetést is kapott) azért, mert a Fidesz számára semmi nem szent. A valóság, az igazság főleg nem. Ez borzasztó, és nem hiszem, hogy akárhány megnyert per kárpótolni tudja a meghurcoltat.

Mindent összevetve semmi előremutatóval nem tudok szolgálni, úgyhogy muzsikáljunk. Ez itt a Druk (Még egy kört mindenkinek) című dán-holland-svéd dráma zárójelenete (a főszerepben: Mads Mikkelsen), amely alkotás a többi mellett az Európai Filmakadémia négy díját is besöpörte tavaly. Nem akarok szpojlerezni, inkább csak kedvcsinálónak teszem ide.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.