December 7,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Minden is Brüsszel hibája

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 450,813 forint, még hiányzik 2,549,187 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára – ez a megnevezés már önmagában is vicces – kijelentette, Brüsszel hibái miatt vagyunk lemaradva a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban Amerikához, Angliához és Izraelhez képest. Menczer ezzel biztosan jól jelenítette meg Magyarországot a nemzetközi szintéren – ha már ez a munkaköri leírása, ugye -, és noha kijelentése tartalmaz féligazságot, azért ennél kissé bonyolultabb a dolog. Az tény, hogy az EU egy borzasztóan bürokratikus és emiatt sokszor lassan működő szövetség. De jelen esetben nem ez okozta a hátrányunkat, hanem az, hogy az EU arra számított, hogy több oltás is készen lesz egyidőben, ezért összességében óriási mennyiségben rendelt, ám különböző gyártóktól. 6 gyártótól összesen 2 milliárd oltást rendelt meg az EU, noha a tömb lakossága mindössze 450 millió. 

Menczer közleményében az ijesztő mégis az, hogy ennek a ténynek az elhallgatása mellett arról beszél, hogy a magyar kormány folytatja az együttműködést Kínával és Oroszországgal, és amennyiben úgy döntenek a magyar szakemberek, hamarosan nagy mennyiség Magyarországra érkezik ezekből az oltásokból. Ameddig persze opcionális lesz, hogy ki melyik oltásból kap, addig nincs gond, de ha valamiféle okoskodásba kezd a kormány, és megpróbál embereket arra ösztönözni, hogy az Európai Unió által még el nem fogadott oltásokat használják, akkor mindjárt megváltoznak a dolgok.

Csak halkan jegyezném meg azt is, hogy nem feltétlenül Brüsszel állítólagos hibái miatt vagyunk lemaradva, hiszen mint ahogy azt a 444 nemrégiben összefoglalta a ZDF brüsszeli tudósítása alapján, ha az EU már nyáron több vakcinát rendel a Pfizertől és a BioNTechtől, az sem eredményezett volna most gyorsabb beoltást, hiszen a kínálatot nem az szűkíti, hogy kevés vakcinát rendelnek a gyárakból, hanem hogy nem megy olyan gyorsan a dózisok előállítása. Na de lássuk magát az államtitkári hőbörgést:

Brüsszel hibái miatt vagyunk lemaradva a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban Amerikához, Angliához és Izraelhez képest – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden a Facebook-oldalán.

Menczer Tamás videójában kifejtette: Brüsszel csak tavaly novemberben kötött szerződést a Pfizer nevű gyártóval, miközben Amerika és Anglia már júliusban megkötötte a szerződését, ráadásul sokkal nagyobb mennyiségre. Van olyan ország is, amely többet fizetett a vakcináért, de meg is kapja azt; ebben is “hibázott Brüsszel, hiszen emberélet nem múlhat pénzen” – hangsúlyozta az államtitkár.

Azt mondta: az látszik, hogy Brüsszel késve kötött megállapodást, és rossz megállapodást kötött, “ezért nem tudunk most több vakcinát kapni”. A magyar kormány folytatja az együttműködést Kínával és Oroszországgal is – mondta Menczer Tamás, kiemelve: minden megtesznek azért, hogy akár Keleten, akár Nyugaton van hatásos vakcina, a magyar szakemberek döntései alapján a lehető leggyorsabban és legnagyobb mennyiségben Magyarországra hozzák. “Minden élet számít” – zárta videóját az államtitkár. (MTI)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!