Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ez így nagyon nincs rendben

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A vidám vasárnappal szerintem már néhány alkalommal visszaéltem, úgyhogy most hagyom. Jó reggelt kívánok mindenkinek! Vasárnap van, de ez a mi létezésünket semmiben nem befolyásolja. Ha jól kinevettük magunkat a kockát kakáló wombatokon, vagyis azon, hogy a hanyatló Nyugat is rajtunk nevet – bár fene tudja, mintha nem lenne túlságosan őszinte a nevetése -, akkor elmondom, mert szorosan ide kapcsolódik, hogy kutyát igen, nyulat nem lehet este 8 után sétáltatni. Ezt a kormány szavát vivő Szentkirályi Alexandrától tudom, aki felvilágosított arról, hogy a kutyáknak nagyobb a mozgásigényük, és az egészségügyi szükségleteik miatt is muszáj kivinni őket a szabadba. A nyulakra tehát ez nem érvényes. Tehát akkor a wombatokra se, függetlenül attól, hogy milyen alakú az ürülékük. Ámazonban. Mielőtt olyan messzire kalandoznék, ahonnan már visszajönni sem lehet, kezdjek el szépen komolyra fordulni.

Mert ha már itt tartunk: az mennyire beteg, hogy műfüvet raktak le egy korábbi zöld terület helyére a Városligetben? Mert ugye az volt a  mantra egy darabig, ameddig kivételesen nem a migránsozás, sorosozás és a koronavírus volt terítéken napi 24 órában – és Orbán Viktor is hirtelen bezöldült vagy két hétre -, hogy a környezetvédelem kérdésére is, mint mindenre másra is, kizárólag a jobboldalikereszténykonzervatívok tudnak megfelelő válaszokat adni, a balliberálisoknak ez csak propaganda, hülyék azok, mint a segg. Ehhez is, máshoz is, mindenhez is. Ehhez képest most úgy építenek kutyafuttatót a Városligetben, hogy 400 négyzetméteren eleve műgyepet telepítenek, mivel egy másik kutyás parkban azt tapasztalták, hogy rekord idő alatt tönkrement az igazi. Vagyis bár a bukott Tarlós István idejében is leírták, hogy a Városliget túlhasznált, ezért bizonyos funkciókat más közparkokba kellene telepíteni, közben a Liget-projekttel éppen nagy tömegeket akarnak odavonzani. Ebből nem következik más, minthogy egy-egy terület gyorsabban is romlik: míg korábban szétszóródtak a kutyások, most a kutyafuttatók kis területét használják sokan. Így lesz egy bűnösen rossz koncepcióból nem több, hanem kevesebb zöldfelület. Mert értenek hozzá, és kizárólag ők értenek hozzá.

De kit érdekelnek a zöldfelületek meg az unokáink által belélegzett levegő minősége, amikor a járvány elleni védekezés jegyében, Orbán Viktor kegyelméből hétfőtől éjszakára ingyenessé válnak a zárt parkolók? Naugye. A rendelkezés alapján lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban. Az ilyen döntések így születnek:

  • Pénteken az Origo megírja, hogy a kormány, azaz Orbán arra készül, hogy a kora esti óráktól reggelig, egy bizonyos időintervallumra lehetővé tegye, hogy a parkolóházakban is ingyenesen lehessen parkolni. Mert a kormány segít, mert csak a nemzetikereszténykonzervatív kormányra lehet számítani a bajban.
  • Szombaton Havasi Bertalan megüzeni az állami álhírügynökséggel (MTI), hogy Orbán döntött és aláírta a rendeletet, mert egy áldott szent ember ez, ott segít, ahol senki más nem segít.
  • Azt nem írja meg sem az Origo, sem az MTI, hogy Karácsony Gergely főpolgármester már csütörtökön kifejtette, milyen káros hatásai vannak az Orbán kegyelméből bevezetett ingyenes parkolásnak, és arra kérte az állami intézményeket, bevásárlóközpontokat, áruházláncokat, hogy a kijárási korlátozások idejére, este 7 és reggel 6 között tegyék ingyenessé a parkolóikat. Merthogy – írja Karácsony – ezt rendkívüli felhatalmazásával élve a kormány is elrendelheti, hasonló határozottsággal, ahogyan azt az ingyenes parkolással tette.
  • Körbeértünk, lehet hálálkodni az egyélőistennek.

Akit már megint szárnyaira kapott a világhír. Túl azon, hogy a német köztévé heccműsorába is belefért egy négy és fél perces blokk erejéig, arra nem nagyon fogadtam volna nagy tételben (de kicsiben sem), hogy George Clooney valaha is a szájára veszi a mi fényes csillagunkat. Akkor sem, ha emberi jogi kérdésekre szakosodott jogász feleségével együtt többször megnyilvánult már politikai kérdésekben. Hát hogy is mondjam? Nem egy Chuck Norris baráti lelkesedésével áradozott Orbánról, hanem. Karrierje legnagyobb filmszerepei mellett a Midnight Sky című, december végén megjelenő filmjéről (aminek ő a főszereplője is, nem csak a rendezője is) is beszélt egy interjúban, ennek kapcsán hozta szóba Jair Bolsonaro mellett Orbán Viktort is. A 2049-ben játszódó, még a koronavírus-járvány előtt készült poszt-apokaliptikus sci-fiben Clooney egy tudóst játszik, aki az Északi-sarkon dolgozik egy kutatóállomáson, és egy csapat űrhajóst kell figyelmeztetnie valamilyen közelgő katasztrófára. Ez pedig a színész szerint úgy kapcsolódik Orbánhoz és a brazil elnökhöz, hogy a 2049-ben játszódó film által festett állapotoknak az a környezet ágyazhat meg, ami most uralkodik a világban. Ez pedig a gyűlölet és a düh.

Ameddig a fideszes propaganda és a kormány nemzetközi kommunikációs nehéztüzérsége magához tér, állapítsuk meg, hogy a  küldetéstudatos magyar miniszterelnök újfent nem egy túlságosan hízelgő kontextusban tetszeleg. És bár szoktak azzal takarózni a hívei, pártfogói, harcostársai és cselédei, hogy olyanok mondanak véleményt róla (és/vagy a kormányáról), akiknek fogalmuk sincs, mi történik Magyarországon, magyarul sem tudnak, az alapján okoskodnak, amit Soros hazudik, azért annyira (semennyire!) nem valóságtól elrugaszkodott a dühöt és a gyűlöletet Orbánnal asszociálni. Tudom, hogy Bolsonaróval egy klubba kerülni a Szijjártó-féle ököl- és kocsmadiplomácia számára egyenesen dicsőség (lásd még: a liberális mainstream által üldözött hazafiak, keresztények, és családbarátok kapcsolatainak szorosabbra fűzése), szerintem viszont jóval több, mint kínos és vállalhatatlan. Úgyhogy várom, Clooney Twitter-eligazítását, és ha egy mód van rá, akkor be is lehetne rendelni a külügyminisztériumba, ha már – hála legyen a Jóistennek – a külügyminiszter úr is meggyógyult.

Úgyhogy egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy az utóbbi napok brüsszeli harcai után vezérlő csillagunk az illiberális dühben és gyűlöletben szombat este politikamentesre vette a figurát, és arra vetemedett, hogy a kedves családjával (feleség, gyerekek, onoka) kampányoljon a közösségi oldalán. A magam részéről megvetem ezt a dolgot, bárki követi el, de tudomásul veszem, hogy a politikai marketing az ilyen. Aki arról is videót posztol, ahogy éppen kiesik a szolgálati kisbuszából, az miért ne használhatná a családját arra, hogy önmagát fényezze. Ezúttal Anikó asszony emberarcát láthattuk néhány felvétel elejéig, aki az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, és ebbéli minőségében mézeskalácsot készít. Idén, 25. alkalommal a járvány miatt „home office”-ban vesz részt a jótékonysági mézeskalácssütésben, a süteményeket ezúttal is az adományozók kapják. Tényleg nagyra tartom, tisztelem és becsülöm mindazokat, akik a rászorulókon, az elesetteken, a nélkülözőkön, a hiányt szenvedőkön segítenek, de van ebben valami mélyen visszataszító és hiteltelen. Hogy a miniszterelnök akaratából közpénzben fürdőző NER-oligarchia és külön a milliárdos Mészáros Lőrinc országában – ahol az elesettektől, a rászorulóktól, a nélkülözőktől, a hiányt szenvedőktől vesznek el azért, hogy a krém tovább hízzon – a miniszterelnök azzal fényezze magát, hogy a felesége egy áldott jó ember, aki évtizedek óta a nyomorultakért dolgozik, az én gyomromnak erős. Ez szerintem így nagyon nincs rendben. Pedig a szabadjára engedett, évek óta módszeresen táplált gyűlöletről ebben a gondolati egységben még csak nem is beszéltem. Nagyon nem jól van ez így.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.