Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


„Ti aztán kemény fickók vagytok, öregem!” A német köztévé politikai kabaréműsorában is téma volt a magyar-lengyel vétó

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A hét – számunkra egyáltalán nem pozitív értelemben vett – slágertémája kétségtelenül az, hogy Magyarország és Lengyelország kormánya azzal fenyegeti Brüsszelt és a többi 25 tagállamot, hogy blokkolni fogják az Európa következő hosszú távú költségvetését és a NextGenerationEU-t, vagyis az ideiglenes helyreállítási alapot egyesítő, mintegy 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagot, amennyiben az uniós forrásokat jogállamisági kritériumok teljesítéséhez kötik. Ez a csomag az eddigi legnagyobb, amelyet az uniós költségvetés valaha finanszírozott, és mielőbbi elfogadása életbevágó is annak érdekében, hogy a járvány okozta veszteségek után Európa újra talpra álljon.

Sokféleképpen próbáltunk hangot adni annak, hogy amikor 25 ország kormányának semmilyen kifogása nincs az ellen, hogy az uniós támogatások mellé átláthatóságot, mindenféle korrupt gyakorlatok megszüntetését és komoly fékekkel és ellensúlyokkal (Polt Péter nem fék és nem is ellensúly) működő jogállamot vár el saját magától a közösség, miközben 2 ország kormánya migránsokat, Sorost és Szovjetuniót kiált, akkor egyrészt nem valószínű, hogy a 25 zsarolja a másik kettőt, másrészt az a 2 kormány szégyent hoz az országa polgáraira is. Egy részükre biztosan. Azokra, akik pontosan értik, hogy mi a tét, és sem magyarként, sem lengyelként nem vétóznának, viszont kénytelenek végignézni, hogy a kormányaik az ő érdekeikkel szemben teszik ezt, és ássák alá az Európai Uniót.

Ami ezen a héten történt, a helyzet végkifejletétől függetlenül rengeteg kárt okozott már most is az országnak. Ezt onnan is lehet tudni, hogy miközben az Európai Néppárt valamiért örök optimistán tekint a jövőbe – úgy vélik, hogy miután csak együtt fogják megszavazni az uniós költségvetést, a helyreállítási alapot és a jogállamisági rendeletet, egyúttal képesek lesznek meggyőzni az Orbán-kormányt arról, hogy az elfogadott jogállamisági rendeletben lefektetett rendszer nem csak tiszteletben tartja az Európai Tanács júliusi megállapodását, de ez egy pártatlan mechanizmus is -, a ZDF német közsszolgálati televízió péntek esti Heute Show című politikai kabaréműsora is a magyar és lengyel kormány belengetett vétójával foglalkozott. 

Jó, azt azért rögzítsük, hogy egy szatirikus műsorról van szó, bár aki érti a viccet, csak nem nagyon szereti, annak lesz bőven min megsértődnie. Bármennyire szürreális ez azok után, hogy a szivárgásnak indult magyar közszolgálati médiának papírja van arról, hogy ott a regnáló párt utasítása alapján folyik az agymosás. A német műsor alapvetése az, hogy a magyarok és a lengyelek ezúttal valóban túlzásba vitték a dolgot, kérdés, hogy miként reagál erre az EU.

A műsorvezető a csatorna brüsszeli tudósítójával próbálja megfejteni, vajon képesek vagyunk mi, demokráciák közösen és összefogva megmaradni? A tudósító kommentárja szerint:

Nem, semmi esélyünk! Miért? Mert ez az úgynevezett Unió még a legnagyobb szükségben sem képes összetartani. Döntenek az EU-s költségvetésről, beleértve a járvány miatti sürgős támogatásokat Olaszországnak, Spanyolországnak, mindenki fellélegzik, aztán meg… Magyarország és Lengyelország azzal fenyegetőzik, hogy blokkolni fogják a mintegy 1,8 billió eurós pénzügyi csomagot. Ennek oka: a jogállamisági mechanizmus tervezett alkalmazása. Ez a jogállamiság elleni vétségek esetében az uniós támogatások csökkentését helyezi kilátásba. 

Felfoghatatlan! Orbán megvétózza a jogállamisági záradékot, elismerve ezzel, hogy Magyarország nem jogállam. Lengyel gengszter kollégájával közösen zsarolják a teljes Európai Uniót. Kihasználva a koronavírus-válságot. Erre mondja a berlini Remo-klán az összelopkodott ékszereinek számolgatása közben:

Ti aztán kemény fickók vagytok, öregem! 

És mit szól ehhez Brüsszel?

– Na vajon mit? Ostoba pofát vágnak. Mint mindig. A tegnap (csütörtök – a szerk.) esti videókonferencián a többi állam- és kormányfő udvariasan rákérdezett a zsarolókra, hogy nem lennének szívesek abbahagyni a zsarolást. Mire a zsarolók azt válaszolták: nem, semmi kedvünk hozzá. Erre a többiek: Hát igen… milyen kár. Merkel helyében én kiakadnék egy ilyen csúcstalálkozó után. (…) Amit Varsó és Budapest jelenleg művel az EU-val, az egyszerűen okádni való.

Az alábbi 4 és fél percből az is kiderül,

  • hogy kellene, vagy nem kellene engedni a zsarolóknak, hiszen ez eddig mindig bevált,
  • ha nem, akkor mi lenne a megoldás, tekintettel a Lisszaboni szerződés 50. cikkelyének első mondatára,
  • és hogy minek a rövidítése az EUODBUUP.

Reméljük, Kovács Zoltán sem sértődik meg, ahogy szokása neki, ez tényleg csak egy politikai kabaréműsor.

A videót lefordító és feliratozó barátaink levették a videót, itt tekinthető meg a továbbiakban.

(Németországi barátainknak köszönjük a fordítást és a feliratozást.)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.