Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Úgy megvédték a gazdaságot, hogy el is fogyott a pénz

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! Az Mfor nemrégiben megkérdezte Gulyás Gergely minisztert, hogy milyen más célokra csoportosíthatják át a gazdaságvédelmi alapban összegyűlt pénzeket. Meglepő módon, az újság választ kapott a kérdésére, noha vélhetően nem olyat, amilyenre számított. Kiderült ugyanis, hogy a gazdaságvédelmi alap üres, abban nincs egyetlen forint sem, amit máshova át lehetne csoportosítani. Ez azt jelenti, hogy – többek között – az oda beérkező 20 milliárd forintot, ami a nyugdíjprémiumra szánt összeg lett volna, az utolsó forintig elköltötték. Ez persze nem feltétlenül zárja ki azt, hogy lesz nyugdíjprémium – hiszen mégis csak választások lesznek hamarosan –, de ha meg akarják oldani időben, akkor valahonnan máshonnan kell pénzeket átcsoportosítani.

Nem kell semmit átcsoportosítani, mert minden a gazdaságvédelmi alapban van, ott pedig a pénz nemhogy túl sok lenne, de már nem is áll rendelkezésre. Forráshiánya van a költségvetésnek, ami magától értetődő az idei évben, amikor a 4 százalékos növekedés helyett 5 százalékos recesszió lesz az év egészében.

De ide kerültek be azok a pénzek is, amelyeket az önkormányzatoktól szedtek be, és amelyek borzasztóan hiányozni fognak hamarosan. Minden forint elköltésre került, miközben a vírus nem csillapodik, és nem kizárható, hogy újabb szigorításokra lesz majd szükség, ami befolyásolhatja a gazdaság alakulását is. Akkor viszont mégis hogy sikerült megvédeni a gazdaságot? Meg mitől? Irdatlan pénzek tűntek el szinte nyomtalanul, noha az tény, hogy sikerült vásárolni több mint 16 ezer lélegeztetőgépet, amelyhez ugyan nem rendelkezünk elég szakemberrel, de oda se neki. A magyar ember feltalálja magát, majd beáll a takarító vagy a recepciós lélegeztetni, úgyis hozzászoktak már a magyar kórházakban ahhoz, hogy lehetetlen feladatokat teljesítsenek.

Ameddig sikerült kiüresíteni a kasszát – ez egyébként az államkasszára is igaz, az előre nem számolt magasabb bevétel ellenére is –, addig természetesen azért gondoskodtak arról, hogy sportra is jusson egy kevés. Nem a nyugdíjasokra, a nehéz helyzetbe kerültekre, dehogy. Hogy mennyi is az annyi, azt az Mfor összesítette nemrégiben:

Korábbi összesítésünk alapján csak a veszélyhelyzet idején összesen 51,5 milliárd forintot fordított a kormány valamilyen sporttal összefüggő kiadásra, ennek kicsit több mint ötöde, 11 milliárd forint csak ebből a gazdaságvédelmi alapból került átcsoportosításra. 

Forráshiány van tehát, kiürült az államkassza, de továbbra is minden racionális elgondolás nélkül költ milliárdokat a kormány olyan beruházásokra, amik lehet, hogy soha nem fognak megtérülni. Mert a sport egy dolog, de ezen felül a veszélyhelyzet idején volt fölös 82 milliárd forint a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésére is. Ez az a beruházás, amely egyes számítások szerint a mi generációnk idején egészen biztosan nem fog megtérülni és még az is kétséges, hogy egyáltalán valaha a büdös életben megtérül. Arra a vasúti felújításra ugyanúgy nincs szükség, mint a megszámlálhatatlan látványberuházásra, amelyekkel azt a látszatot próbálja kelteni a kormány, hogy az országban minden a tervek szerint halad, a fejlődés pedig megkérdőjelezhetetlen.

Hogy a nyugdíjasok mire számíthatnak az év vége közeledtével, azt nem tudni, mindenesetre ők az a társadalmi csoport, amelyet talán a legjobban érintették az emelkedő élelmiszerárak és a magas infláció. A nyugdíjak reaálértéke egyre siralmasabb, ami annyit jelent, hogy évről-évre egyre kevesebbet tudnak vásárolni a nyugdíjukból. Hogy akkor ennek ellenére miért szavaznak sokan a kormánypártra? Bár tudnám a választ.

Mai cikkeink:

Ehhez képest majdnem mindegy lesz, hogy ki, mikor, mennyit lopott

Az ország jövője távozik most

Veszékelés

Fejlődési rendelenesség

Legközelebb mit tiltanak be?

Ha valaki csúnyát talál mondani a nagy harcosra, Európa génbankjára, akkor a háztáji minden lábasjószága veszett visításba és kotkodácsolásba kezd

Ismét a fiatalok mutatják az utat

A konzultáció eredménye

Cynismus

Nem mindegy, hogy az alattvalók profittermelő képessége a bölcsőtől a koporsóig mennyi

A mai nap kiemelt kommentjei:

Nálunk mostanában nem a tudás számít, hanem a nyalás, Sokszor volt már így a történelmünkben, Mindig megy a dicsekvés, hogy mennyi Nobel díjast adtunk a világnak, csak azt nem mondják, hogy 1 kivételével mind külföldön dolgozott és nyerte el a díjat, mert itthon nem ismerték el a munkáját. Minél kevesebb kiművelt emberre van szükségük, kivétel a saját kölkeik. Itt a buta, orbánnak mindent elhívő emberek kellenek, akiket olcsón el tud adni a különböző cégeknek rabszolgának. (Transzporter)

A legnagyobb probléma az amit Csibra Gergely mondott. A kollégáikon és a szülőkön kivül senki nem próbálta marasztalni őket. Mint tudjuk a kormánynak nem érdeke. Az elmult 10 év történései alapján, már eljutottam oda, hogy már nem őket hibáztatom. A hibásak mi vagyunk mert eltűrjük. Eltűrjük, hogy minden értéket elüldöznek vagy a földbe taposnak. Eltűrjük, hogy a fejünkre szarjanak. Az SZFE- t is előbb- utóbb a sárba tiporják, nert nincs mellettük az utcán legalább 2 millió ember. (Csabáné)

A sarlót és a kalapácsot,”leváltotta” a fagylalt és a galamb. AKI NEM TUD NYALNI,AZ REPÜL! (Elliot)

Orbánék „konzervatívnak” vallják magukat. Erre szolgál a tradicionalizmus -vallási, politikai, kulturális szokások hangoztatása – miközben a konzervativizmus egyik alapja, hogy az „emberek alapvetően nem egyenlőek fizikai és szellemi képességeikben, lehetőségeikben, és szükség van egy uralkodó elitre”.
Ez utóbbit nem hangoztatják, csak erősen éreztetik. A CEU bőven túllép azon a középkori gondolkodásmódon amit Orbánék ránk erőltetnek. Ami magasabb erkölcsi, és kulturális morált ad a király-nemesek-hűbérúr-jobbágy rendszernél, az már üldözendő „gender elmélet”.
Az Orbáni feudalista álomba nem fér bele egy CEU, egy Szfe, vagy bármi más ami a szabad, önálló gondolkodást, kreativitást tanítja. Ezért kell őket elüldözni, ellehetetleníteni, miközben rommá zülleszti az állami oktatás színvonalát. Már részben jelen van egy így „kinevelt” ifjúság (pl. Rácz Zsófia),
de Orbán mindenképp biztosítani szeretné magát, még arra az esetre is, ha valamiért elvesztené a hatalmat. (Singing Jungle)

A nap kommentje pedig Évától:

Tegnap este olvastam a cikket a Nem tehetsz róla tehetsz ellene csoportban Lázár Ervin meséiről, és jókat kuncogtam magamban, hogy milyen szellemesen ironizál erről a felfoghatatlan agyrémről, ami itt zajlik. Aztán olvastam a kommenteket, és kiderült, hogy ez maga a valóság. Én is hagytam időt magamnak a feldolgozásra, de az éjszaka is kevés volt hozzá, illetve az is kérdés, hogy egyáltalán egy élet elég lesz-e ennek a rémálomnak az elfelejtéséhez.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.