Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Hacsaknem Blog


Ha Iványi Gábort ütni kell

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,324,946 forint, még hiányzik 675,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

• Milliárdokat kaptak Iványiék az államtól. Amíg Iványi Gábor azt állítja, az Orbán Viktor vezette kormányok 2010 óta üldözik vallási közösségét, anyagilag ellehetetlenítik, a valóság az, hogy a lelkész által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület csak az utóbbi nyolc évben két és fél milliárd forint többlettámogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az egyesület által fenntartott hajléktalanszállásokon a busás támogatások ellenére is áldatlan állapotok uralkodnak, kifizetetlen közüzemi számlák sorakoznak. A metodisták által szakadárnak tekintett Magyar Evangéliumi Testvérközösség jogfosztásáról szóló hírek ugyancsak alaptalanok, folyamatban van az egyházi nyilvántartásba vételi eljárás a Fővárosi Törvényszéknél.

• Gyurcsány lánya Iványi marketingese. Saját lánya megélhetéséért is szólalt fel Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az Országgyűlésben, amikor heves szónoklatban támadt a kormánynak Iványi Gábor egyházának állítólagos kivéreztetése miatt. A lánya, Gyurcsány Anna marketingesként dolgozik az Oltalom Karitatív Egyesületnél.

• Elszámolták magukat (…) a 2011-es egyházügyi törvény több száz bizniszszektát törölt, miután legtöbbjük a jól jövedelmező kuruzsláson, távgyógyításon és tudatos hívőhülyítésen kívül mással nemigen foglalkozott. Ennek keretében fonnyadt szimpla egyesületté a Magyar Evangéliumi Testvérközösség is. Iványi lelkész persze nem hagyta annyiban, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig szaladt, az pedig neki adott igazat: 935 milliós kártérítést ítélt a szektának. A magyar adófizetők pénzéből, persze.

Most, hogy a háttérben megbúvó Gyurcsány-szálat is sikerült felgöngyölíteni, újra teljes pompájában áll előttünk, milyen profin és kiszámíthatóan működik a pártállami lejáratógépezet, amikor olyan veszélyes elemek mögött alakul ki tapintható társadalmi szolidaritás, mint a Kádár-korszakban az állampárttal szembeforduló Iványi Gábor. Akit az Orbán-rezsim is szívesen kiköpne, ha már lenyelni sehogyan nem tudja. Nem mondom, hogy elsiették a nem túl színvonalas, cserébe mérhetetlenül undorító hadjáratot a propagandaosztályon, ugyanis a Magyar Nemzetben megjelent fent idézett írásművekkel hétfő óta igyekeznek felborzolni az ilyen típusú tartalmakra fogékony közönség kedélyeit.

Ahhoz képest, hogy augusztus utolsó napjaiban derült ki, hogy a kormány mondvacsinált indokokra hivatkozva (nem térül meg az a rengeteg pénz, amit a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeire fordítottak) 95 millió forintot von el a MET iskoláinak támogatási összegéből, és ahhoz képest, hogy szeptember 17-én próbálta meg a Nemzeti Közművek leszerelni a gázórákat az Oltalom Karitatív Egyesület által működtetett Dankó utcai hajléktalanszállón a mintegy 30 millió forintos felhalmozott tartozás miatt, október 5-ig kellett várni a nagy leleplezésre. De sikerült? Hát így sikerült: a nagyvonalú kormány eddig sem győzött pénzt adni nekik, holott tartsák el a hívek a saját egyházukat, ráadásul kosz és embertelen körülmények uralkodnak az intézményeikben. Tehát ha ilyen magas állami támogatás mellett is súlyos anyagi gondokkal küzdenek, az annak a jele, „hogy Iványi kezei közül kifolyik a pénz”.

Aztán már csak kettőt kellett aludni, ameddig szerda reggelre előkerült a mindenre tetszőlegesen alkalmazható Gyurcsány-szál:

Megtaláltuk Gyurcsány Anna LinkedIn profilját, ahol az egyesület marketingkoordinátoraként tünteti fel magát. Lapunk kérdésére a DK elnöke is megerősítette: lánya valóban az egyesületnél dolgozik.

Vagyis ha jól értem, ezt eddig is tudta mindenki, aki akarta, a DK elnöke pedig nem sunnyogta el a nyilvánvalót, nem mondta azt, hogy hagyják békén a családját, ő sem családi, sem üzleti, sem munkaügyi kérdésekkel nem foglalkozik. Hogy mi köze van Gyurcsány lányának (vagy bárki lányának) ahhoz, hogy 2011 óta a kormány vaskos jogsértésekkel kipárnázott kicsinyes bosszúja kíséri egy olyan embernek a tevékenységét, aki országszerte óvodákat, iskolákat, kórházakat és hajléktalan ellátókat tart fenn, és ezzel nélkülöző emberek, gyerekek és felnőttek ezrein igyekszik segíteni, azokon, akiken az állam nem hajlandó, arról fogalmam nincs. Hogy ezért ráadásul egy néhai dolgozóra hivatkozva azt is képesek leírni, hogy Iványi intézményeiben kimondottan jó fizetések vannak, hogy az állami normatíva biztosítja a szociális munkások kiemelkedő bérét (!), akik nettóban akár 250-300 ezer forintot is megkeresnek egy hónapban (!), annyira zavarbaejtő, hogy attól Mészáros Lőrinc spontán röhögőgörcsöt kapna.

Ha a Fidesz által tudatosan, politikai érdekből egymásnak uszított néptömegek képesek lennének kizárólag az emberi oldalát szemlélni ennek a méltatlan történetnek, feltűnne az a förtelmes, viszolyogtató gonoszság, amivel a kormány közpénzből fizetett csatlósai operálnak. Annyira, hogy muszáj demagógnak lenni, akkor is, ha a lélegeztetőgépes hasonlatot Szijjártó minisztériumának kínai portyázásai teljesen okafogyottá tették. Borzasztó, hogy egy olyan országban, ahol egy sehonnai gázszerelő már két évvel ezelőtt is 304 ezer forintot keresett nem havonta, hanem percenként (és annak minden fillére a köz pénzében gyökerezett), van bármikor hadra fogható humán erőforrás, amelyik hajlandó Iványi Gábor egyházát biznizszektaként emlegetni, és közös nevezőre hozni a jól jövedelmező kuruzslással, távgyógyítással és tudatos hívőhülyítéssel. Amelyik hajlandó a jól bevált összegyurcsányozás nevű eszközhöz nyúlni, mintha valami sötét, mocskos, törvényellenes, kormányellenes összeesküvésről lenne szó. Mintha egy érdemi szolidaritásra és valódi társadalmi munkára épülő szervezetnél dolgozni – akármilyen minőségben -, és rászorulókért, szerencsétlen sorsú emberekért tenni, sőt, havi 250 ezer forintot keresni főbenjáró bűn lenne. Pláne ha az embernek Gyurcsány a keresztneve. Ezt üzeni nagyon leegyszerűsítve a Fidesz cselédmédiája, és tényleg komolyan gondolják, hogy aki kiáll az elesettekért, és a mindenható hatalom embertelensége ellen következetesen felemeli a szavát, azt ütni kell.

Ez pedig jóval túlmutat azon (ha már demagógia), hogy miközben Mészáros Lőrinc 2018-as adatok szerint havonta 13,3 milliárd forinttal gazdagodott, a fideszes médiamunkások azon vannak kiakadva felsőbb utasításra, hogy a több ezer hátrányos helyzetű embertársán segítő Iványi szervezete nyolc év alatt 2,5 milliárd forint állami (többlet)támogatást kapott. Ha csak ennyit tudnánk, és csak ezt a két számot helyeznénk egymás mellé, akkor is lenne bőven okunk szégyenkezni. Mert ez megint nem politikai kérdés, ez emberség, jóérzés, empátia és szociális érzékenység kérdése. Amit normális esetben, normális helyeken nem lehetne politikailag összemocskolni és bunkósborként használni.

Hát ilyen az, amikor bármire kapható, erkölcsileg fapados felszereltségű figurák parancsba kapják, hogy Iványi Gábort ütni kell. Márpedig az nagyon veszélyes, ha valami alulról szerveződő, önkéntes szolidaritási riadólánc alakul ki a MET körül, ezért Iványi Gábort ütni kell. Gyurcsánnyal, a NER korrupt, nagypályás közpénzszórásához viszonyítva siralmas 26 millió forinttal. És azzal, hogy ez a csillagászati összeg azért nem elég, mert még az sem kizárható, hogy Iványi lenyúlja. Pedig akár meg is kérdezhették volna az érintetteket, mielőtt nekiálltak volna sugalmazni, vádaskodni, lejáratni. Már megint ég az arcom, holott nagy valószínűséggel lesz még ennél sokkal lejjebb is.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.