Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Bekamerázzák az orvosokat, rendelőket?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Békés, szép estét, jó lazulást mindenkinek! Január elsejétől kezdődik az új magyar társasjáték a hálapénz körül. Félre ne értse senki, örülök már az elképzelésnek is. Én a magam részéről már régebben kivezettem, ugyanis olcsóbb – de legalábbis nem drágább – félretenni a paraszolvenciára szánt pénzt, és magánorvoshoz menni. Nyilván ezt nem mindenki tudja megtenni. Nem is elsősorban anyagi okokból – akinek nem futja, annak egyik megoldásra sem futja -, hanem azért, mert mondjuk nincs a környéken, elérhető közelségben magánrendelő, vagy mert azt sem tudja a beteg, mit és hol kellene keresni. Esetleg nem is tud róla, hogy van magán egészségügy. Nagyvárosokban ez többnyire természetes, de a falvakban egyáltalán nem az.

Az új törvényjavaslat szerint január elsejétől egy év börtönnel büntetendő az is, aki hálapénzt ad, és az is, aki elfogadja. Jól hangzik, de egyrészt ki fogja bizonyítani a dolgot? Bekamerázzák az orvosokat, rendelőket? Rajtaütnek az egészségügyi dolgozókon, és random megmotozzák őket? Esetleg a betegeket is? Akinél készpénzt találnak, azt lecsukják? Vagy csak akkor megy börtönbe az illető, ha borítékban van a pénz?

Nem akarom elviccelni a dolgot – már csak azért sem, mert egyáltalán nem vicces -, de nem is hiszek abban, hogy egy új törvény képes lesz felszámolni a hálapénz intézményét. Fontos lenne, hogy a kormány lecsípjen némi pénzt a folyamatos választási kampányai költségéből, esetleg csak kétszeresen túlárazott megbízásokat adjon a strómanoknak, a felszabaduló összeget pedig valóban közérdekű tájékoztatásra költse. Célszerű lenne elmagyarázni a kéményen csodálkozó kisembereknek, hogy a hálapénz nem indokolt, mindenki fizet az egészségügyi ellátásért, az orvos is kap fizetést – amit szintén mi fizetünk be -, ráadásul az esetek döntő részében semennyivel nem kap jobb ellátást az, aki az utolsó fillérjeit is a borítékba teszi, mint aki nem.

Az egészségügyben dolgozók – nem csak az orvosok – valóban tragikusan alulfizetettek. Azonban ezt nem a betegeknek kell megoldaniuk, az a mindenkori kormány feladata és kötelessége. Az orvosbárók röhögnek a markukba, míg mások – kezdő orvosok és azokon a területeken dolgozók, ahová nem jut a hálapénzből, például egy patológust ritkán üldöznek borítékokkal – a megélhetéshez szükséges fizetést sem kapják meg, nem hogy valamiféle megbecsülésről beszélhetnénk.

Ha majd – egyszer, valamikor – sikerül megszüntetni a hálapénzt, és az orvosok fizetése is elér egy normális szintet, akkor nem azért fognak tekerni a frissen végzettek, hogy valami fizetős területre szakosodjanak, és olyan helyen dolgozhassanak, ahol a helyi orvosbáró őket is engedi gyógyítani, operálni, pénzt keresni. Merthogy jelenleg – és nagyon régóta – valami hasonló a helyzet.

Majd megpróbálom megálmodni, hogyan lehetne gyorsítani ezt a dolgot, mert jelenleg úgy vélem, az én életemben ez nem fog megvalósulni. Pedig még nincsen szándékomban mostanában jobblétre szenderülni. Csak simán szenderülni.

Holnap ugyanitt találkozunk, addig is jó éjszakát, szép álmokat mindenkinek!

Mai cikkeink:

Itt a nagy lehetőség visszavenni a látszatkormányzásból, a törvényesített korrupcióból, a felelőtlen közpénzégetésből

Egy galaxis választja el a homofóbiával házaló miniszterelnököt a jogos elszámoltatást követelő utcai polgártól

Nekünk már csak ilyen barátok jutnak

Csak nem ezzel is átvertek? Micsoda meglepetés

Minimum etikátlan

Minden, amivel az előző kormányt vádolja a jelenlegi rezsim, változatlanul maradt

Ha mindez bűnös, beteg és aberrált, akkor mi marad, ami az embert emberré teszi?

Az Országgyűléshez

Nagy ocsmányságok kis hazája

Erről szól az egész ország. Az egzisztenciális zsarolhatóságról

Kommentek:

Végtelenül egyszerű elme lévén egy dolgot nem értek: ha azt a „pár” ezer milliárdot nem külfödre talicskázták volna ki, hanem itthon fordították volna értelmes „dolgokra”, akkor már ott tartanánk, hogy Bivalybütykösön a madárijesztő is Gucciban parádézhatna, vezérlő csillagunk meg nyugodtan játszogathatna a kisvasútjával meg a pöcifocijával, a kutya sem b@szogatná… Nem lenne egyszerűbb? 😃 Ja, nem…. (Zsuzsanna)

Sosem vett senki egy nagy levegőt, hogy egy műköképes rendszert hozzon létre. 🤔 Mondja ezt a nagy fülkeforradalmár !😆 Egyébként igaz, hogy M.o-on mindig elmarad a tavaszi nagytakarítás, de még az őszi is ! ! Ki érti ezt ?  (Eva)

Orbánnak igaza van, szegények vagyunk és költségvetési szinten úgy is viselkedünk. A meglévő kevés pénz jelentős részén kaparós sorsjegyet veszünk (Paks II., Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása, paksi Duna-híd…), a maradékot meg szétszórjuk, mint bolond pék a lisztet, népboldogítónak szánt látványberuházásokra (Városliget projekt, Puskás Aréna és egyéb kisebb stadionok, Duna Aréna, templomok építése és felújítása…). Egyszer élünk, b@ssza meg! (György)

A többi képviselő jól elvan a megszavazott milliós fizetéssel, nem keresik a bajt…🤔😢
Azt is látják, hogy Hadházy milyen büntetéseket kap, így inkább lemondanak…
…na nem a zsíros fizetésről, hanem a kötelességük teljesítéséről. (Miklós)

 

A nap kommentje Singing Jungle-től:

Már megint egy kormánylejárató cikk.

Ezeket a gépeket (maszk gyártó, lélegeztető) a nép akarta, Gyurcsány rendelte az „emúttnyócévben”. A megrendelés szövegét a Soros mondta tollba, az árat Brüsszel határozta meg, csomagolás közben a migránsok rosszabbra cserélték mindegyiket. Különben is a kamion sofőrje meleg, a rakodó meg liberális volt.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.