Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

Egyéb


Működnie kell, na de hogyan?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét, bort, búzát, habos kakaót! Ma rondán megugrott a fertőzöttek száma, átütötte az ezres plafont, 1070 igazolt eset van. És ez csak a PCR teszten kimutatott szám, akinek gyorstetszt igazolta a fertőzést, az nem kerül be a statisztikába. Ahogy azok sem, akik el sem jutottak a tesztelésig. Mindez nem azt jelenti, hogy mindmeghalunk – nyilván nem fogunk mind meghalni -, hanem azt, hogy nagyon komolyan kellene venni a védekezést. Saját érdekünkben. Viselni a maszkot, tartani a távolságot, sikálni a kezet, kerülni a tömeget. Ezzel mindössze lassítani lehet a járvány terjedését – ahogy tavasszal -, de ahhoz, hogy ne omoljon össze az egészségügy, erre van szükség. És ez nem függ össze egyetlen párt egyetlen oldalával sem, csak a saját józan eszünkkel és az elemi érdekünkkel.

Magyarország Kormánya címen futó Facebook oldal ma reggel érdekes videót tett fel, a mi lelki épülésünk elősegítése céljából.

Emlékeim szerint itt eddig nem annyira törölték a hozzászólásokat. Most valamiért szakítottak ezzel a hagyománnyal, szorgosan takarítanak. Például azt a kommentet is sebesen levakarták, melyben feltevődött a kérdés: ki és mennyiért gyártotta le ezt a propagandavideót? A másik – szintén elsikált – kérdés így hangzott: 11 másodpercnél melyik magyar város látható? Sajnálom, mert engem is érdekelt volna a város neve. Különös, hogy a kormányt kritizáló kommentek maradhattak, a videón látható várost firtató kérdés nem. Mondjuk meg is értem.

Ez egy amerikai, talán kanadai város. Nincsen arra több felesleges órám nekem sem, a szerkesztőségben másnak sem, hogy végig nézzünk ezernyi stock-videót, ameddig megtaláljuk. A lényeg: a magyar kormány valamelyik propaganda egysége wiegy – valószínűleg – amerikai városról készült képsorral (az útra felfestett jelzések is ezt igazolják) igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy minden rendben Magyarországon. A filmecskét készítő stábnak pedig valamiért fontos eltüntetni a bevágott drónfelvétel eredetét firtató kérdést. Úgy dolgozik a kormány Facebookját működtető stáb (garantáltan a mi pénzünkből), mint a kormány. Hazudik, lop, sumákol és nyilván majd jól fel lesz háborodva. Magyarország nem egyszerűen csak működik, hanem egészen konkrétan ÍGY működik. Elég baj az nekünk.

Miközben az ország nagy része (érthető okokból) visszatartott lélegzettel figyeli a járvány terjedését, a Színművészeti Egyetem kikerült a fókuszból, Vidnyánszky és brigádja gondolt egyet, és ügyesen léptek a kialakult patthelyzetben. Talán úgy vélték, az Egyetemen elszundikáltak. Úgy fest, nem történt ilyesmi, álljon itt az utókor számára ez a közlemény:

https://www.facebook.com/Szinhazesfilmmuveszetiegyetem/posts/3688522647826483

Végül – mielőtt csókjaimat hintem a szélrózsa minden irányába – egy szolgálati közlemény következik. Vagy valami ahhoz hasonló. A Szalonna nem egy nyílt rendszerű, közösségi diliház. A hozzászólásokba bőven belefér mindenféle vélemény, azonban vannak kivételek. A természetes kivételeken túlmenően (ezeket nem szükséges felsorolnom) le fogjuk takarítani a járvánnyal kapcsolatos kommentek közül azokat, melyek egyértelműen tagadják annak létezését, a maszkhasználat ellen buzdítanak, áltudmányos baromságokat propagálnak ebben a témában. Azért fogjuk eltakarítani, mert szerkesztőségünk véleménye szerint ezek nem egyszerű ostobaságok, hanem borzasztóan veszélyes, kártékony ostobaságok is. Aki ilyesmivel hinti teli a közösségi oldalt vagy a portál komment szekcióját, azt letiltjuk. Akár tetszik, akár nem. És ennek nincs köze a szokásos libsi aljassághoz, miszerint csak azt a véleményt fogadják el, mely egyezik a sajátjukkal. Ennek a felelősséghez van köze, bár aki arra szólít fel, hogy ne hordjunk maszkot, ne tartsunk távolságot, mert a járvány nem is létezik, az a felelősség szót eleve nem fogja érteni. Nem baj. Csak szóltam, hogy ne legyen meglepi.

Mindenkinek jó éjt, szép álmokat kívánok! Holnap találkozunk.

Mai cikkeink:

A propaganda nem tud gyógyítani. A hazugság sem

Igaz magyar lélek

Lőrinc, Péter és a kőkemény munka

Türelem, tisztelet, nagyvonalúság

Most akkor barátságot építünk a szomszédainkkal, vagy sem?

Pörögnek körbe-körbe, mint a ventilátor, keresik, kire lehetne rákenni múltat, jelent és jövőt

Zárjuk is körül magunkat, lehet, hogy mindenkinek jobb lesz

A nagy bérházba történt valami

Viccelődünk, viccelődünk?

Torz szövetség

Kommentek:

Magyarországhoz hasonlóan Luxemburg is elveszítette területének több, mint felét, és egyidejüleg elnyerte függetlenségét. Nem tudok arról, hogy a luxemburgiak emiatt síránkoztak volna, viszont ügyes és okos politikával elérték, hogy mostanra nagyon jó luxemburginak lenni. Azt szeretném, ha politikusaink azon dolgoznának, hogy a magyarországi lakosság életszínvonalát olyan szintre emeljék, amely Luxemburghoz, vagy Svájchoz hasonlóan meghaladja a szomszédok szinvonalát. (Zoltán)

Az igaz magyar lélek sosem arccal előre van, hanem arccal segg felé. (bircanyeerow)

A fidesz által gerjesztett minősíthetetlen közbeszéd leszivárog az alsóbb szintekre, közben még tovább durvul. Kiegészül az emberek állandó frusztrációjával a szegénység, a bizonytalanság, a jogbiztonság csökkenése miatt, hiszen mindenki látja, hogy a hatalmon lévőknek mindent szabad, aki ellentmond, azt eltiporják. Az állandóan feszült emberek pedig nekiugranak bárkinek… Megdöbbentő az eltérés egy nyugati ország légköre és a magyarországi között. Ugyanakkor én nem gondolom, hogy a magyarok rosszabbak lennének másoknál. Rengeteget példa van az emberi segítőkészségre is. (Van Der Gullen Félix)

A nap kommentje Pasinszkitól:

Miért kéne a szomszédok életszínvonalát meghaladni? Elég csak hangoztatni, hogy az itt lakók (közül a mi bölcs vezérünknek megfelelők) különbek a szomszédoknál.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.