Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Kicsit későn tetszettek felébredni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek! A Felelős Értelmiség elnevezésű csoport közleményt tett ki honlapjára, melyben a kormány háborús retorikája helyett felelős kormányzásra szólít fel. Ezt a csoportot én magam nem ismertem, de mint kiderült, MTA-tagokból áll, ami elviekben növelné a mondandójuk értékét. De azért mégis felmerül a kérdés, hogy hol voltak ezek az emberek, amikor az MTA beszántásával tönkretették a hazai tudományos életet? Igen, voltak tüntetések pár alkalommal, csak hát ez édeskevés ma Magyarországon. Túl nagy valódi ellenállást nem fejtettek ki, hiszen elfogadták, hogy kicsinálják őket és kész. Előttük ugyanezt tették több újsággal és a CEU-val is, miért ők lettek volna a kivételek? Az MTA lényegében megadta magát, noha persze lehet diplomatikusabban is fogalmazni, csak az nem vezet semmire.

Elég megnézni az Index vagy most az SZFE ügyét és könnyen belátható, hogy vannak azért módszerek arra, hogy ne némán, lehajtott fejjel fogadja el valaki az feje fölött előre megírt sorsát. Mindkét esetben arról van szó, hogy a csoport tagjai egy emberként álltak ki magukért és intézményükért, a középső ujjukat mutatva a hatalomnak. Előttük ezt senki sem tette meg, de kötve hiszem, hogy azért, mert ne tudtak volna erről az opcióról. Inkább arról van szó, hogy a széthúzás és a saját érdekek fontosabbak voltak, mint a közösség érdekei. Ez igaz Magyarországon szinte minden csoportra, nem véletlenül működik mindig a kormány szalámizó taktikája. Az internetadót kivéve egyetlen egy cél érdekében sem mozdult meg a társadalom egésze. Mindig volt magyarázat arra, hogy miért nem álltunk ki valamiért, miért nem vállaltunk szolidaritást a másikkal.

A szomorú az, hogy a Felelős Értelmiség nevű csoport közleményéből is kiderül, hogy ezek az emberek pontosan tisztában vannak azzal, hogy mi folyik ebben az országban. Átlátják a dolgokat, mégis lehajtott fejjel fogadták el saját bedarálásukat is. De lássuk a közleményt:

Mi, a 2019-es „Felelős Értelmiség” csoportosulás kezdeményezői, növekvő aggodalommal figyeljük, hogy a járványellenes föllépésre hivatkozva állandósult a végrehajtó hatalom ellenőrizetlensége.

A társadalmi figyelem megosztottságával és a fék nélküli jogi felhatalmazással visszaélve „egész pályás letámadás” indult az egyetemek, az ellenzékiként jegyzett média, a tudományos kutatás, a  színházak ellen.  A szellemi élet ízlés- és politikai preferencián alapuló, egyoldalú támogatása és az állami kinevezési gyakorlat egyaránt túllép minden, a polgári demokráciákat jellemző formális és informális korláton.

Általánossá vált a félelem légköre, a lojalitás abszolút uralma a szakmai színvonal fölött, a régi időket idézi a sajtóirányítás, a célnak alárendelt statisztikai adatközlés és hovatovább: az öncenzúra.

Eközben tovább folynak az OLAF és más független szervek által kifogásolt ügyletek,  a gazdasági visszaesés ellenére is folytatódik a nemzetgazdaság számára semmiképpen sem sürgető Paks-2 és Budapest-Belgrád vasút építésének előkészítése, valamint a sportberuházások és a határon túli szervezetek elszámoltatás nélküli, átláthatatlan támogatása.

A jelen helyzetben értelmetlen háborús szóhasználat csak elfedi, hogy a gazdasági intézkedések nem a valóban rászorulók megsegítését, hanem a hirtelen meggazdagodottak további gazdagodását szolgálják.

Ez a helyzet nyilvánvaló veszélyek forrása. Talán még nem késő megállni.

Az a baj, hogy az itt leírtak nem számítanak újdonságnak, hiszen erről szólt az Orbán-kormány működése az elmúlt 10 évben. Lehet, hogy felgyorsultak az események, de lényegében nem változott semmi azóta, amióta az MTA-t beszántották, mégis csak most érezték úgy, hogy meg kell szólalniuk az ügyben. Ugyanakkor nem a helyzet a veszélyek forrása – mint ahogy itt áll a közleményben –, hanem ez a kormány, amely az adófizetők pénzéből épített ki egy maffiarendszert tíz év alatt. A rendszer már réges-régen elkészült, a társadalom minden szövetébe berágták magukat, ezért a valós pusztítás mértéke jelenleg felbecsülhetetlen. Évtizedekre lesz szükség ahhoz, hogy egy demokráciára legalább hasonlító országot hozzunk létre, amihez első körben az kellene, hogy nyugdíjba és ezzel egyidőben börtönbe is vonuljanak azok a bűnözőgyanús egyének, akik ma kirabolják az országot.

Már 5 évvel ezelőtt is késő lett volna, kedves értelmiségiek. Önök hol tartózkodtak az elmúlt években? Félreértés ne essék, üdvözlendő, hogy felébredtek, csak egy kicsit késő már arról álmodozni, hogy még időben megállíthatjuk a pusztítást.

Mai cikkeink:

Pénz nem számít

Már a Fidesz arroganciájával operálnak

Nem is úgy volt…

Tízszer annyi? Illibben normális!

Láng Zsoltra telik szerencsére

Egyáltalán nem tökéletes, de még mindig jobbak, mint a jelenlegi maffiarendszer

Tanár az én apám

Magyar Tajgetosz

Nem elismerés, szégyen

Mai kiemelt kommentjeink:

Ez az ország sem ideológiájában sem a világra való nyitottságában semmit nem változott a középkor óta.. Élvezi a rabszolga lét összes izgalmát és ennek az elvárásnak a Fidesz és annak császára mindenben megfelel. (János)

Lesz sok pénz. Hacsak, nem kötik a jogállamisághoz végül a kifizetéseket, mert ha ahhoz kötnék, akkor egy fillért sem kapnánk. Ezek a pénzek ugyan a magyar embereket nem nagyon fogják segíteni, szinte csak a haveri kört, ahogy ez lenni szokott. A több mint 2 millió nyugdíjast akarja megvenni a kormány, hátha a krumplival nem sikerül. De nincs az a nyugdíj kiegészítés, emelés ami engem arra ösztönözne, hogy őket akarjam megválasztani. Persze azért lesznek Mari nénik és Pista bácsik, akik nagyon hálásak lesznek, mert nem fogják fel, hogy ez csak a választások miatt lesz, ha lesz. Utána a következőig megint le leszünk szarva. Ráadásul amit az idén adnak, az a mi, eddig ki nem fizetett pénzünk, amit a kormány használt január óta. (Transzporter)

„György László a vállalkozásoknak tartott tájékoztatót, ahol bemutatta a 2021-27-es európai uniós források várható felhasználását.” A hatterben Meszaros Lorinc felnagyitott fenykepe logott nemzetiszin szalaggal korbetekerve, melyet a tajekoztato utan licitre bocsajtottak. Az ebbol befolyo fillereket a magyarorszagi szegenyseg lekuzdesere forditjak majd, a maradekot pedig korhazfejlesztesre. (Sirius)

Engem burgonyával nem lehet megvesztegetni, a tarhonyát jobban szeretem,főleg lecsóval.Már a Penniben is 700.forint. egy kg. paprika.Ezért inkább sört fogyasztok,abban is van B.vitamin, a maláta miatt. (János)

A mai nap kommentje pedig Gábortól:

Az a legnagyobb gond ezekkel, hogy ha retinaszkennert használnánk a parlamentbe léptetéshez, akkor egy full ház esetén a statisztikából az derülne ki, hogy Dagobert bácsiék, meg néhány értetlen hülye, megszállta a parlamentet.
Azért azt furcsállom, hogy ezeknél a nagy nemzet átveréseknél, mint a taxi helikopter vagy a nemkormánygép körüli anomáliák is, nem mutogatnak Sorosra vagy Gyurcsányra mint a háttérből árdrágító és mimagyarokat kizsákmányoló gyűlölet forrásokra.
Megfejtettem miért.
Mert Karácsony miatt van az egész. Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy nem átallotta önmagát, egy keresztény ünnepről elnevezni.
Már csak a gój motorosokat várom, hogy mikor tűnnek fel a biciklisávokban a háromkerekű biciklikkel. A kakas nyalókákat és a piros-fehér masnikat a hajukba, a főpolgármesteri hivatal biztosítja. “Állítólag”

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.