Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


EUFÓRIA vs semmittevés, avagy Belarusz – magyar „párhuzam” (2. rész)

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A cikk első része.

Hét nap van hátra a belarusz elnökválasztásokig. Most először nem teszem idézőjelbe ezt a kifejezést. Mert most az ország többsége komoly esélyt vél látni arra, hogy tényleg lesz választás – és én az idézőjel elhagyásával adom meg a tiszteletet ennek az érzésnek. Persze mindenki tudja, hogy el fogják csalni a választásokat, de abban bíznak sokan, hogy akkora lesz Szvjatlana Cihanouszkaja túlsúlya, hogy akkora lesz a nyomás a választási bizottságon és nem utolsó sorban, hogy olyan „szavazatvédelmi mechanizmusokat” tudnak bevetni, hogy muszáj lesz a valódi győztest kihirdetni, de legalább a második fordulót! Márpedig Pálffy Ilona kisiskolás az itteni kollégájához, Lidija Jermosinához képest.

Az első részben dióhéjban megírtam, hogyan lett Cihanouszkaja elnökjelölt. Férje előzetesben ül (épp tegnap szigorították meg a tervezett vádpontjait: nyakába akarják varrni – meg a volt jelölt „kollégájának” is – a tegnapelőtt előállított 33 „orosz fegyveres” ügyét is). Gyerekeit a nagymama kíséretében kimenekítették egy európai országba. Két másik nő a fő segítője az elnöknő-jelöltnek: a két másik, „idejekorán” kigolyózott jelölt csapatából. A két volt jelölt egyike szintén vizsgálati fogságban ül (a fiával együtt, aki kampányfőnöke is volt), neki az egyik embere most Cihanouszkaja jobbkeze. A másik volt jelölt szintén kimenekült az országból a gyerekeivel együtt, neki a felesége lett most a csapat harmadik tagja.

Ez a három nő napi két-három nagygyűlést tart az ország különböző pontjain. Még a legkisebb kisvárosban is párezer, a nagyvárosokban pedig átlag tízezer ember gyűlik össze. Tegnapelőtt volt Minszkben a második választási gyűlésük hatvanezer résztvevővel! Végignéztem/hallgattam, már amennyire lehetett – zavarták valamennyire, de feloszlatni nem merték. Pedig volt ott még nyílt formában is elég karhatalom. Aki a fémdetektorokon áthaladt, azt a rendőrség számolta: 34.000. A többiek távolabb álltak (tehát az előkészített számos rabomobilhoz közelebb – ezek nagy, zárt, khakiszínű teherautók).

Közben állandóan jönnek a letartóztatásokról/előállításokról/kéthetes elzárásokról/pénzbüntetésekről szóló hírek. Azt akarom érzékeltetni, hogy kivétel nélkül mindenki, pl. az is, aki csak véletlenül jár mondjuk egy nagygyűlés közelében, a szabadságát, de legalább a pénztárcáját kockáztatja. És mégis megy!

Sőt egyre többen és többen vannak! Eufórikus hangulat uralkodik bizonyos rétegeknél. Ez nagy baj, mert a mámor csak rossz tanácsokat tud adni!

Innen sajnos nem lehet pontosan látni, hogy mi történik Magyarországon. Úgy tűnik, leginkább olyan „eső után köpönyeg” jellegű tüntetések nagy néha. Pedig otthon egy-egy tüntetéssel a résztvevők, de még a szervezők sem kockáztatnak semmit. Na jó, egy dudálás a Clark Ádám téren tényleg pénzbe kerül – de ezt, ha jól tudom, összedobtuk.

Hol vannak, akik olyan eseményt/eseménysorozatot szerveznének, aminek valami hatása is lehet esetleg? Amin részt is vesznek emberek? Hol vannak ezek az emberek?!!

A címben említett eufóriánál, ami elveszi esetleg az ember józan ítélőképességét, csak egy rosszabbat tudok (az ellenzéki érzelműek részéről, természetesen). A SEMMITTEVÉST. Ennek egy változata elég elterjedt: a lázas tevékenység mímelése.

Tényleg itt áll meg a tudomány?

Bárász Péter

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.