Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Belarusz–magyar „párhuzam”

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Négy-öt éve már, hogy azt merészeltem írni, hogy Magyarországon nincs ellenzék. Tisztelet a néhány – nagyon is kevés – ellenzékinek, de szervezett ellenzék nincs. Ezt mondtam akkor, és azokra, akik ellenzéknek vallották magukat, egy címkét aggattam: „elműzék”.

Belaruszban nincsenek bejegyzett pártok (hatalmi párt sincs), kivéve két-három törpe alakulatot, amelyeket a Lukasenka-féle rezsim hozott létre és tart ki. Szerepük: fügefalevél, átlátszó műanyagból.

A parlament szerepe itt még annyi sem, mint otthon; az összes képviselő kinevezett, köztük az előző ciklusban az a két „ellenzéki” is, akit beengedtek. Ma már nincs egy se. Ennek megfelelően a parlamenti „választások” iránt teljes az érdektelenség, még csak az agitációs lehetőséget se nagyon használják ki. A választási „eredményeket” olyannak mondják, amilyennek akarják.

Nyilván az „elnökválasztást” is zárójelbe kell tenni, de az mégis más. Annak az alaknak, akinek a mandátumát meghosszabbítják, valós hatalma van. Sőt, csak neki van. Augusztus 9-én lesz elnökválasztás: nagyban megy a készülődés itt is, ott is. Három álellenzéki és három valódi ellenzéki jelöltette magát. Ami az utóbbiakat illeti: mindhárman vizsgálati fogságban ülnek. Igaz, egyiküket „túl korán” vették őrizetbe: be tudott helyette jelentkezni a felesége, akinek a pultjaihoz hosszú sorokban álltak az emberek (a hatalom ezt persze „annak rendje és módja szerint” filmezte), hogy meglegyen a szükséges százezer támogató aláírása. Az egyik önjelöltnek egyszerűen kiselejtezték az aláírásai felét, a másiknál ez is kevés lett volna. Ezért az Állami Ellenőrzési Bizottság elnöke írt a Választási Bizottság elnökének egy levelet arról, hogy mi mindennel fogják majd egyszer megvádolni. Így aztán, mint bűnözőt, mindenféle fölösleges bírósági eljárás nélkül kigolyózták. Oszt jónapot!

A három kamujelöltnek egyébként nem sikerült összeszednie a kellő mennyiségű aláírást, de „megítélték” nekik.

„Szépségflastromnak” Cihanovszkaját hagyták, hadd kerüljön föl majd a szavazólapra (ha addig nem fordul a kocka). Nos, ennek a három embernek (kettő börtönben, a hivatalosan elnökjelöltnek elismert nőnek „csak” a férje ül) a csapatai két nap alatt egyesültek.

A három eredetileg potenciális elnökjelölt csapataiból jelenleg mintegy harminc ember ül börtönben. A mellettük rendezett szimpátiatüntetésekről minden nap legalább 10-20-30-40 embert, köztük újságírókat állítanak elő, ezek egy részét pár napra bent tartják, néhányat maximum 15 napra elítélnek, vagy 100 eurótól fölfelé terjedő pénzbüntetéssel sújtanak. (Az átlagjövedelem itt nem éri el a 300 eurónak megfelelő rubelt.) 

Július 14-én (a „szabadság, egyenlőség, testvériség” napja!), amikor kihirdették, hogy a két legerősebb ellenjelöltet kizárták, legalább 250 embert vettek őrizetbe. Azt nem tudni, hányat tartanak fogva még mindig.

Amit ma a magyar „ellenzéki” pártok művelnek parlamenten belül és kívül is, arra a legenyhébb kifejezés, amit találtam: a saját választóik elárulása. Egyetlen céljuknak az tűnik, hogy egymástól(!) minél több szimpatizánst csábítsanak el. Kedves pártok! Én persze szavazótok vagyok, de nem vagyok szimpatizánsotok, egyiknek sem, én még emlékszem a szimpatikus szó eredeti jelentésére.

Értem, nem akarjátok valamennyire is hatékony módon képviselni a nép, a választóitok érdekeit. Csak azt nem értem, hogy miért, pontosabban nem akarom megérteni. Pedig nem kockáztatnátok ezzel a szabadságotokat, sem néhány órára vagy napra, pláne nem hónapokra vagy évekre, mint itt. Nem vennék erőszakkal állami gondozásba a gyerekeiteket.

Ja, hogy a milliós képviselői fizetésért? Azért bizonyára megéri árulónak lenni.

Bárász Péter

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.