Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az Index beszántása sajnos már csak idő kérdése volt

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét! Sajnos már jó ideje látszik az, hogy az Origó után a hatalom az Indexre is igényt tart. Nem meglepő ez persze, hiszen mégis csak az ország legismertebb lapjáról van szó, amely az évtizedek alatt ahhoz képest, hogy milyen kis ország vagyunk, elég nagyra nőtt. Ez természetesen azt is jelenti, hogy nagyhalként felfalják a kishalakat, nem véletlen, hogy tőlük jóval lemaradva következik csak a 24.hu és a HVG az elérési listákon. Azt is nehéz lenne állítani, hogy teljességgel függetlenek lettek volna a kezdetektől, azonban azt már megszokhattuk, hogy ilyen komoly sajtótermékek esetén ez egyébként is szinte lehetetlen. A korábbi egy-két megkérdőjelezhető cikket azonban az elmúlt időszakban egyre több követte, ami miatt nem véletlenül merült fel az a kérdés, hogy ők lesznek-e a következők a sorban, akiket a hatalom egyszerűen kicsinál.

A tegnapi nappal be is jelentette az újság szerkesztősége, hogy veszélybe került az Index, ami megerősítette a korábbi gyanút. Elég csak megnézni a mai Lánchíddal foglalkozó cikket, amely megpróbálja megosztani a felelősséget a tíz évig a fővárost irányító Tarlós István és a nemrégiben főpolgármesternek megválasztott Karácsony Gergely között. Azt – úgy hiszem – nem kell újra elmagyarázni, hogy milyen helyzet alakult ki a híd felújítása kapcsán, hiszen ezzel a legtöbben már tisztában vannak. Az Index azonban erre vállalkozott, amikor megszokott kibeszélő rovatában hosszabban is foglalkozott a Lánchíd ügyével. Ezzel nem is lenne semmi gond, azzal viszont már úgy hiszem van, ha megpróbálunk minden problémához több felelőst is kapcsolni. Ha egy probléma kialakult, az mindig két oldal hibája, ez az Index felfogása már egy jó ideje.

Hogy a Lánchíd felújítása már évekkel ezelőtt tervben volt, de az égvilágon semmi sem történt ez ügyben? Nem érdekes, hiszen Karácsony csapatának lenne pénze arra, hogy a felújítást megoldja. Nem gond nélkül, de lenne, ezért az, ha szembe mer szállni a kormány döntésével, azt jelenti, hogy „pöcsöl”. Oldja meg a problémát, hiszen ez a feladata, ennyire egyszerű. Persze mint az már megszokott, megpróbálja a cikk két oldalról bemutatni a történetet, mégis csak úgy fair, csak elég nehéz mindkét felet azonos mértékben hibásként bemutatni, ha a korábbi városvezető, Orbán Viktor jó barátjának személyében volt az, aki egy évtized alatt sem jutott el oda, hogy megoldja a problémát. Erre most, amikor egy világjárvány pusztít világszerte, Orbán úgy dönt, hogy fizessen még többet be a főváros a közösbe, hiszen ez úgy tisztességes. Ergo még ha lett is volna pénz a híd felújítására korábban, akkor is eljutottunk most oda, hogy lényegében csak más beruházás kárára történhet ez meg.

Ki akkor a spúr?

A főváros 17,3 milliárd forintot tett félre a beruházásra, a kormány pedig beígért emellett 6+1 milliárd forintot. Ha innen nézzük, egyik fél sem spúr. Mivel azonban a félretett/beígért összegen felül egyik fél se akar hozzátenni egy fillért se, így mindkettő spúr.

Nem kell még csak ellenzékinek sem lenni ahhoz, hogy ezt a felvetést kissé furának gondoljuk. A kormány a magyar emberek befizetett adóiból gazdálkodik, míg a budapestiek befizetett adóinak nagy részét nem a főváros, hanem a kormány kapja. Ez az összeg tovább nőtt az elmúlt hetek döntései kapcsán. Azt elvárni tehát, hogy a főváros adjon bele többet, mert ha nem teszi, akkor spúr, minimum bugyuta felfogás. Ha van több milliárd forint debreceni strandra és akad 65 milliárd forint MotoGP beruházásra is, akkor vélhetően lenne még pár milliárd forint extra arra, hogy biztosan megoldható legyen a Lánchíd, valamint a hozzá tartozó alagút felújítása is. Aki azt hiszi, hogy emögött nem politikai megfontolás van, az vagy buta, vagy direkt hazudik. Nem minden történetnek van felelőse mindkét oldalon, az, hogy ezt a tévképzetet terjeszti valaki, nem a független újságírást propagálja, hanem megpróbál nevetség tárgyává tenni egy igenis fontos kérdést.

Számomra borzasztó dolog azt látni, hogy egy színvonalas portál, amely több kiváló újságírónak is munkát biztosít, a NER kezére fog kerülni, azonban úgy hiszem, hogy ez már elkerülhetetlen. Nem azért, mert nem lenne igény a jó újságírásra, hanem azért, mert pénzügyileg szinte megoldhatatlan az, hogy egy ekkora szerkesztőség működőképes maradjon milliárdosok, politikai pártok, vagy a kormány támogatása nélkül. Közösségi finanszírozásból egy ilyen méretű lap képtelen lenne megélni, vagy ha esetleg meg is tudná oldani, az a kisebb portálok halálát jelentené. Nem tudom mi lesz a megoldás, mert a Népszabadság eltiprását követően ott sem épült már újra semmi. Az Index halála a hazai sajtó egyik, ha nem legnagyobb érvágása lesz, amit nehéz lesz kiheverni.

Mai cikkeink:

Hát csak van egy helyi Szájer, aki a táblagépén képes átírni az alkotmányt, nem?

Állj ki azokért, akik nem tudnak kiállni magukért, és emeld fel a szavadat, ha bántanak valakit

Apa mosdik, anya főz

Megroskadt házak, elöntött pincék, mélygarázsok, fertőzésveszély

A NER felhízlalása nem nemzeti érdek

Csak rajtunk múlik, hogy Orbán terve beválik, vagy sem 

Kislányomhoz

Kiből válik jó szavazó

Tizenegyedik éve dübörög az aranykor, és még mindig csak ígérgetnek

Mai kiemelt kommentjeink:

Azt a fiatalok (is) pontosan látják, hogy az ősök hiába tépik a szájukat, járnak tüntetni, szavazni – semmi sem változik. ha valami ismerős végre kap valami jó melót, attól a pillanattól csak kajareceptekről, macskákról meg Zs-kategóriás celebekről posztolgat a fb-on, esetleg a harmadik feles után megsúgja, aláírattak vele valami sajtpapírt, hogy tartja a pofáját ha nem akar repülni… a mi korosztályunk hallgatta évtizedekig, hogy na még csak egy kicsit kell meghúzni a nadrágszíjat, aztán tutibiztos, hogy jó lesz. rohadt unalmas duma, különösen ha kiderül, hogy akik ezt mantrázzák már a nadrágszíjat is lelopták rólunk. csoda-e, ha ezek után felkapják a hátizsákot és elhúznak a naplemente irányába?(Lustamacs)

Most ki a kinevezett ellenség? Soros, migránsok, EU, lipsik? Vagy volt fantáziájuk és újat találtak? Pl. Kína, Oroszország. Ja hogy ők nem lehetnek, mert akkor nem lenne hitel a soha meg nem térülő beruházásokra és nekik se esne le belőle semmi a zsebbe.(Ferenc)

A mai nap kommentje pedig Zsuzsannáé, aki Szolnok egy részének elárasztásával kapcsolatban írta következő megjegyzését:

Remélem a „Pancsó aréna” gyepének fűtőberendezése nem szenvedett károkat ebben az ítéletidőben.. A többi nem számít, mindig vannak „gyalogáldozatok”… 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.