Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Ennyire érdekli Orbánt az idősek sorsa

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét mindenkinek! Mint az a Bencsik János képviselő által elküldött kérdésre adott válaszból kiderült, az Állami Egészségügyi Ellátó Központnak fogalma sincs arról, hogy hány embert voltak kénytelenek a hazai kórházak elküldeni azért, mert helyet kellett csinálni az – egyébként csökkenő számú – koronavírus fertőzötteknek. Az ÁEEK ilyen adatokat nem gyűjt, ezért nem áll rendelkezésükre információ ezzel kapcsolatban. Hát nem kényelmes ez a válasz? Nincs adatgyűjtés, ezért nem vagyunk tisztában a pontos számokkal. Olyan ez, mint a kormány korábbi koronavírus taktikája, nem tesztelünk, ezért alacsony a fertőzöttek száma az országban. A gond ezzel már csak az, hogy pontosan tudni lehet, hogy több tucat ember halt meg amiatt ellátatlanul, sokszor kínok között, mert a kórházak kénytelenek voltak őket úgy is hazaküldeni, hogy egyébként még kórházi ellátásra szorultak volna.

A sajtó beszámolt jó pár esetről, ezért pontosan tudható az, hogy tragédiák sora játszódott le országszerte. Azonban a pontos számok nélkül soha nem fogjuk megtudni, hogy mi a valós helyzet, mint ahogy – vélhetően – még egy megközelítő számot sem kaphatunk majd arról, hogy a koronavírus hány ember halálát okozta idehaza. Azzal ugyanis, hogy minden más okra vezetik vissza a koronavírus szövődményei miatt elhunytak halálát, jóformán kitörlik őket a halálozási statisztikákból. Szépen elosztják a szív- és érrendszeri betegségben, vagy rákban elhunytak között, hogy alig legyen észrevehető a koronavírus áldozatainak valódi száma.

Ugyanez a logika érvényes a kórházból hazaküldött emberek esetében is, hiszen soha nem fog kiderülni, hogy közülük hányat menthetett volna meg – vagy hosszabbíthatta volna meg az életüket – a kórházi kezelés. Lehet, hogy az elhunytak egyébként is meghaltak volna, azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között és mikor. Több vélemény is napvilágot látott már azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a hazaküldések valódi oka, azonban eddig erre a kormány nem válaszolt és vélhetően a jövőben sem fog. A legtöbb vélemény szerint ezzel akarja a kormány véghezvinni a kórházi ágyszámok csökkentését, ami ugyan valóban hosszú ideje fennálló probléma, azonban ennek a lépésnek nem most jött el az ideje. De az idősekkel összefüggésben – hiszen a hazaküldött betegek, valamint a koronavírusban elhunytak is a legtöbb esetben az idősebb korosztály képviselői – egy másik hír is napvilágot látott, ami még inkább megmutatja a kormány hosszútávú terveit a nyugdíjasokkal kapcsolatban:

A következő évtizedekben a GDP arányában apadni fognak a nyugdíjkiadások, és hasonló folyamatok jellemzik majd az oktatást is. Sok egyéb mellett a nyugdíjak alakulását is modellezi Magyarország konvergenciaprogramja, melyet a napokban küldtek el Brüsszelbe. A számok nem hazudnak: a GDP-hez mérten kisebb lett az állam ráfordítása az idősek ellátására az elmúlt négy évben. Van egy még rosszabb hírünk: a következő években még kisebb lesz az ilyen típusú kiadások aránya.

Az Mfor által megszellőztetett információk igencsak szembemennek a kormány által hirdetett politikával, miszerint ők nagyra tartják az idős korosztály képviselőit. Az adatok szerint ugyanis 2016-ban az állami nyugdíjkiadások a GDP 9,7 százalékát tették ki, addig idén a 9 százalékát fogják, pedig az elmúlt években elviekben gazdasági sikernek lehettünk szemtanúi. Csökken tehát a nyugdíjasokra fordított összeg, ami párhuzamosan azzal, amit jelen állás szerint láthatunk, érdekes képet fest le a kormány politikájáról. Eddig is sokan pedzegették, hogy az időseket beáldozhatónak tekinti a kormány, hiszen csak „elviszik” a pénzt. Orbánnak munkásokra van szüksége, akik szépen befizetnek az államkasszába, majd ha lehet, még a nyugdíjkorhatár előtt eltávoznak az élők sorából.

Azzal, hogy hazaküldtek több száz, ha nem ezer olyan idős embert, akinek ez végső soron a halálos ítélettel volt egyenlő, legalábbis elgondolkodtató. Nem állítok én persze semmit, mégis nehéz nem feltételezni azt, hogy emögött valamiféle elgondolás van.

Mai cikkeink:

A NER-ben mindenki a helyén van. Ha meg nincs, akkor előbb-utóbb oda kerül

Csúszunk lefelé a lejtőn

Ez egyre gyengébb és átlátszóbb

Saját halottnak lenni

Ausztrál kőolajat Magyarországra

A csata amit nem akartak soha megvívni

Nem alkalmazkodni kell az igazságtalansághoz, hanem meg kell azt változtatni

Melletted

Azt nézzük karba tett kézzel, hogyan aláznak meg hétről hétre mindenkit maguk körül

Hibrid mocsár

Mai kiemelt kommentjeink:

Ma reggel megnyitottam a koronavirus.gov.hu oldalt, ahol az első hír az volt, hogy ez a tolvaj/rabló telefonon beszélt Trumppal. Ezek már a szakmai oldalakat is propagandára használják. A következő az lesz, hogy az ügyfélkapura is csak azután tudok belépni, miután megnéztem őaljassága legújabb „hőstetteit”. (A youtube magyar oldalainál már megoldották.)(Szinbád)

Szerintem ez nem hibrid rezsim, hanem diktatúra. A hibrid ugyanis feltételezne valami másfajta hatalmi ágat is, ami pedig itt nincs. Itt csak orbán van, és az orbáni hatalmi törekvéseket segítő maffia tagok. Már semmi fék és ellensúly nincs, ami gátolhatná a hatalmát. Talán csak az EU, de az meg egy nagyon lassú, ami, ha észre is veszi, látja orbán módszereit, megalakulásakor nem volt felkészülve, hogy ilyen állam is bekerül közéjük és nem sok lehetősége van tenni is valamit. A vétójog sok mindenben akadályozza, pedig a végén orbán tényleg szétveri az egészet, putyini utasításra. Teljesen fel kellene függeszteni Magyarország tagságát az EU-nak, ha ezt el akarja kerülni, de Lengyelország ezt megvétózná. Nem kidobni az EU-ból, csak felfüggeszteni, addig amíg valamely más kormány át nem veszi a hatalmat, amelyik nem diktatórikus. (Transzporter)

A mai nap legjobb kommentje pedig Isabelláé:

Arra azért ebben a zsinatban is felkaptam a fejem, hogy az állítólagos legfőbb ügyész tulajdonképpen vallomást tett azzal, hogy politikai üggyé minősített köztörvényes disznóságokat. Erre azért majd tessenek emlékezni, amikor a disznók ott ülnek sorban egymás mellett a bíróságon! Bocsánatot kérek minden rendes sertéstől!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.