Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Csúszunk lefelé a lejtőn

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A Freedom House – tudjuk, Soros – megjelentette Európa keleti felével foglalkozó legfrissebb jelentését, amelyben az szerepel, amivel sajnos jó ideje elég sokan tisztában vagyunk. Vagyis azzal, hogy Magyarország nem demokrácia, hanem valamiféle hibrid rezsim. Én mondjuk egyszerűen modern kori diktatúrának nevezném, hiszen a hibrid rezsim félreérthető lehet, bár ez inkább csak szóhasználat kérdése. Az egészen biztos, hogy Orbán nem egy demokratikus módszerekkel kormányzó párt elnöke, hanem sokkal inkább egy autoriter vezető, akinek mindennél fontosabb a korlátlan hatalom megszerzése. És ha már megszerezte, akkor a megtartása még ennél is fontosabb. Ez az álma részben valóra is vált akkor, amikor a koronavírus járvány megjelent Magyarországon is, amelyet követően ma már elmondhatja magáról, hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva szinte bármit megtehet, hiszen a felhatalmazási törvény ezt biztosítja számára.

Diktátor haverjaihoz hasonlóan végre ő is olyan hatalommal rendelkezik, amelyet korlátozni nem lehet, a 133 legbátrabb magyart nem erre tartja. Persze az eddigi kétharmaddal is szinte azt csinált, amit csak akart, a mostani lépés azonban jelentősen felgyorsítja a demokrácia maradványainak leépítését. Mindazt, amihez eddig évek kellettek neki, a felhatalmazásnak köszönhetően hetek, hónapok alatt megteheti, és mint jól látszik, meg is teszi. A Freedom House jelentése még a felhatalmazási törvény előtt született meg, így az abban foglalt állítások nem is térnek ki e korlátlan határidőből adódó visszásságokra. Itt még „csak” a kétharmados uralom rombolását tekintették át, amelynek alapján már elmondható volt, hogy egy hibrid rezsim időszakába léptünk. Ezzel gyakorlatilag olyan országok sorába léptünk be, mint Albánia, Koszovó vagy Ukrajna és már nem sok kell ahhoz, hogy egy következő körben beérjük Azerbajdzsánt, Oroszországot vagy Türkmenisztánt.

Magyarország porba hullása a régió leggyorsabb folyamata volt, ugyanis a 2010-es demokratikusnak mondható állapotokhoz képest mindössze 10 év alatt sikerült bezuhanni a hibrid rezsimek közé. Erre egyetlen más ország sem volt képes a régiónkban, van tehát ismét mire büszkének lenni. A jelenleg velünk egy szinten lévő balkáni államok egy évtizeddel korábban is rossz helyzetben voltak, visszaesésük tehát messze nem mérhető a magyarországihoz. A régióból csak Lengyelország említhető egy lapon Magyarországgal, azonban a 2010-es nagyon hasonló eredmény ellenére az ottani demokrácia romlása meg sem közelíti a magyarországit. A változást az alábbi ábra szemlélteti tökéletesen:

Forrás: Freedom House

Szlovákia és Csehország tehát továbbra is évekkel előttünk jár, nem csak mentalitásban, de a demokrácia állapotát tekintve is. Északi szomszédaink leköröztek bennünket, mi pedig csatlakoztunk a sokat szidott balkáni államokhoz. Nem véletlen, hogy Orbán újonnan a szerb és észak-macedón elnökkel találkozgat szinte havi szinten, fontos ugyanis az eszmecsere a hibrid államok vezetői között. De emellett Orbán természetesen szakít arra is időt, hogy találkozzon Putyinnal vagy Erdogannal, akik teljes uralmuk alá tudták hajtani országaikat. Az irány Orbán számára is ez, és ha nem állítja meg valaki (márpedig erre kizárólag a magyar nép lehet képes), vélhetően ezt el is fogja érni. A felhatalmazási törvénnyel a Balkánt gyorsan magunk mögött hagyhatjuk, és a negatív szárnyalás tovább folytatódhat.

A csoda az, hogy az Európai Unióban ennek ellenére is van helyünk, hiszen egyetlen olyan antidemokratikusan működő ország sincs az EU soraiban, mint Magyarország. Kár lenne tagadni, hogy vannak vastagon jogállamisági problémák más államokkal is, azonban ezek meg sem közelítik azt, amivel mi kénytelenek vagyunk szembesülni. A kormány persze letudja annyival a jelentést, hogy Brüsszel, Soros és Gyurcsány (de főleg Soros és a liberális fundamentalizmus), de pontosan tudjuk azt, hogy a Freedom House megállapításai sajnálatos módon nagyon is megállják a helyüket.

Sőt, véleményem szerint a hibrid rezsim egy majdnem megengedő jellemzése annak a berendezkedésnek, ami ma jellemző Magyarországra. Valamiért sokaknak nehezére esik kimondani, hogy diktatúra van, mert akkor rögtön Sztálinnal vagy Kim Dzsongunnal kötjük össze, és hát hol vagyunk mi Észak-Koreától. Pedig egyszerűen arról van szó, hogy Orbánék egy modernebb, demokratikusabbnak látszó köntösbe öltöztették az elnyomást (igen, választásokat még tartanak, a fideszes parlament is működik, névleg létezik ügyészség is), de attól a diktatórikus módszerek még diktatórikus módszerek marad. Sokan, akik ebben kénytelenek élni, pontosan látják ezt. A lejtőn tehát továbbra is csúszunk lefelé, és fogalmunk sincs arról, hogy mikor érünk a végére.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.