Április 24,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Tisztelet, tekintély? Hát hogy a viharba ne

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,518,800 forint, még hiányzik 481,200 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét! Egyszerűen hihetetlen, hogy a Fidesz a demokrácia rombolását ismételten csak az ellenzék nyakába próbálja varrni, miközben elég egyértelműen ismét azzal vádol másokat, amit ők maguk követnek el. Egy sor olyan történet volt az utóbbi években, amelyek fő bűnösei a Fidesz politikusai voltak, mégis egész egyszerűen azt az ellenzékre fogták. Semmiféle logika nincs abban, amit csinálnak, mégis kitartanak mellette. A dolog apropója a tegnapi parlamenti cirkusz, amelynek főszereplője az Orbán-kormány volt, amely a teljes ellenzék hiányában egyedül ünnepelte a rendszerváltás után megalakult első szabadon választott parlamentet. Már akkor is megjegyezték sokan, hogy pont azok beszélnek szabadságról és demokráciáról, akik ezeket az értékeket az elmúlt 10 évben páros lábbal tiporják, mégis úgy vélték, hogy nekik is köszönhető az, hogy ma nem diktatúrában élünk.

Sőt ha Orbánt vagy akár Schmidt Máriát kérdezzük, elég valószínű, hogy megtudhatjuk, Orbán 89-es, Nagy Imre újratemetésén elmondott beszéde döntötte romba az egész Szovjetuniót. A történelmet lassan, de biztosan meghamisítják, Orbán szerepét sokszorosára növelve, miközben nem történt más, mint hogy a Fidesz elnöke Nagy Imre újratemetését használta fel a saját nagysága növelésére. A történelmet azonban tovább kell hamisítani – vagy legalábbis ez lehet az elgondolás –, hiszen akkor a Fidesz-kormányt még jobb színben lehet feltüntetni. Az ellenzék ehhez már tegnap sem volt partner és remélhetőleg a jövőben sem lesz, ami úgy látszik nem is szükséges a kormánypártoknak. Mindenféle segítség nélkül képesek teljes hazugságokat belehörögni az éterbe, amire tökéletes példa Kövér László házmester ma reggeli rádióintejúja.

Napról napra porlik, amortizálódik a demokrácia intézményrendszerébe vetett közbizalom a világban – jelentette ki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjúban az Országgyűlés elnöke. Kövér László szerint ennek az a legfőbb oka, hogy „próbálják nagyon sokfajta eszközzel, nagyon sokan aláásni azt, amit közösségi, nemzeti közbizalomnak nevezhetünk”, a közösség ügyeivel szemben pedig mára a versenyelv mindent maga alá gyűrt.

A politikában is egyfajta totális verseny, polgárháború kezd kibontakozni Amerikától Nyugat-Európán át egészen Közép-Európáig, mindenhol, ahol demokráciáról egyáltalán beszélni lehet, meg érdemes; a szembenálló felek nem válogatnak az eszközökben – fogalmazott, megjegyezve, különösen érvényes ez egymás lejáratására. Megemlítette: ennek az a nem célzott következménye, hogy ha „a két oldal egyenlő erővel kiabálja a másikra, hogy gazemberek és tolvajok, anyagyilkosok vagytok, akkor előbb-utóbb a köz maga is így tekint a saját választott képviselőire, és nem is nagyon vár el tőlük sokkal többet” ennél.

Ez viszont teljesen tönkreteszi a demokratikus intézményrendszert; ennek a határán vagyunk – tette hozzá Kövér László, aki ezért óvatosságot javasol mindenkinek, megjegyezve, hogy ez nem csupán a választott képviselők, hanem az általuk működtetett intézmények renoméjára is kihat.

Komolyan érdekelne, mit gondol Kövér László, ki a búbánatos isten haragja az, aki mindent bevet azért, hogy lejárassa a másikat? Ki plakátolta teli Sorossal vagy Vona Gábor képével az országot? Ki Gyurcsányozik immár tizedik éve? Ki volt az, aki a legundorítóbb módszerekkel próbálta meg ellehetetleníteni Hadházy Ákost? Na és mi a helyzet Márki-Zay Péter lejáratásával? Szabó Tímea? Donáth Anna? Cseh Katalin? Sorolhatnám még reggelig, de szerintem mindenki érti, mire gondolok. Kövér stílusa évek óta a komunnista időket idézi, ezért nem is igazán értem hogyan gondolja azt a házmester, hogy másra hárítsa a felelősséget. A mai közbeszédért nem az ellenzék, a Facebook vagy külön Gyurcsány Ferenc, hanem Orbán Viktor és a Fidesz a hibás. A gyűlöletpolitizálást ők honosították meg az elmúlt években és ők azok is, akik képtelenek valódi politikai vitákra, akik egyetlen dologra képesek: a lejáratásra.

De a Parlamentben ugyanez történt, ott vita már évek óta nem volt. A kormánypárti politikusok nem vitatkoznak, nem érvelnek, nem válaszolnak már kérdésekre sem. Bemennek, kioktatnak, kinyilatkoztatnak és távoznak. Felelősséget soha, semmiért nem vállalnak, mint ahogy az átláthatóság is ismeretlen fogalommá vált számukra. Nevetségessé és teljesen haszontalanná tették az országgyűlést, aminek a jelen helyzetben semmiféle valódi funkciója nincs már. Ez nem az ellenzék, vagy a háttérhatalmak, hanem a kormányzó párt felelőssége. Lehet vádolni mindenkit, akit csak akarnak, de nem mindenki hülye ebben az országban, hiszen pontosan látják mit tesz a Fidesz nap nap után.

De Kövér itt még nem fejezte be mondandóját, így folytatta:

Ez valóban elég könnyen elvezet az anarchiához, hiszen hogyha nincs tisztelet, akkor nincs tekintély, ha nincs tekintély, akkor nincs engedelmesség, az alkotmányban rögzített intézményeknek pedig kellene, hogy legyen objektív tekintélyük, függetlenül attól, ki irányítja azokat.

A kormány munkáját nem tisztelni kell és az sem normális, ha úgy hiszik, a tekintélyelvűség egy elfogadható állapot. A magyar kormány a magyar népet kell hogy szolgálja és nem fordítva. Előbbinek kell megtisztelnie annyival a saját állampolgárait, hogy jól megfontolt, mindenki számára elfogadható döntéseket hoz. De ha tisztelni is akarná az ember a kormány munkáját, egyszerűen nincs miért. Sőt, olyan intézményt se tudnék most hirtelen említeni, amelynek vezetője kiérdemelné bármelyikünk tiszteletét. Pintér? Rogán? Polt? Domokos? A tiszteletnek még csak a szikrája sem létezik ezekkel a komisszárokkal szemben, tekintélyük pedig körülbelül annyi van, mint egy csúszómászónak. Áder János szintén a vicc kategóriába sorolható, hiszen nincs egyetlen saját gondolata sem, az ő funkciója teljesen kiüresedett, teljesen felesleges a „munkája”.

Megint az van, hogy a kormány tagjainak borzasztó nagy elvárásai vannak, csak nem értik meg, hogy a tiszteletet ki kell érdemelni, márpedig azt csak kemény munkával lehet elérni. Ne várja el senki, hogy Kövérhez, Pintérhez vagy Orbánhoz hasonló emberekkel teli kormányt bármikor is tiszteljek, hiszen valami teljesen más érzést vált ki belőlem, ha rájuk gondolok. Tekintélye a Kövér-féle házmestereknek csak annál van, akik képtelenek felfogni a világot is maguk körül. Bármely értelmesen gondolkodó, a jelenlegi helyzetet tökéletesen átlátó ember megveti az ilyen ingyenélő senkiket. Ennyit a tekintélyről.

Mai cikkeink:

Harminc éve a mi pénzünkből, szabadon

A látszatot kell fenntartani, a többi lényegtelen

Ugyanazok, ugynaoda tartanak 

Néhány (eretnek) gondolat a „magyar nemzetpolitkáról”

A kormány elengedte a hazaküldött betegek kezét

Elvárások vannak, más viszont semmi 

Egy karaktergyilkosság átlátszó forgatókönyve 

Láttalak

Peti, mondjad te, neked mélyebb a hangod

Bőkezű égi jövevény

A mai nap kiemelt kommentjei:

Nem vagyok gazdasági szakember, de…
Csúnyán kifejezve, nem minden munka ér ugyanannyit. Mármint a GDP szerint. A közmunka például nem hiszem, hogy sokat hozzátesz… 🙁 Márpedig ez az egyetlen, amit garantálni tudhat a kormány, hiszen nem hívathatja be az üzemek tulajdonosait, hogy foglalkoztassanak embereket potyára. Elmúlt az a kor, amikor két embert fizettek úgy, hogy 1 ember is el tudta végezni azt a munkát. (raktári éveimben ezt közelről tapasztaltam: mihelyt a dolgozó érdekeltté vált abban, hogy többet dolgozzon, a a létszám lassú csökkenése sem okozott fennakadást.) Ezt egyedül a közmunka esetében lehet megoldani, de akkor több pénz kell az önkormányzatoknak. Vagy állam bácsi lesz a munkáltatójuk. (lehet, hogy már most is így van, akkor elnézést kérek.)
Ha a melóst megfizetik, tud vásárolni, tud fogyasztani, el tudja tartani a szolgáltató szektort. (ez a fogyasztói társadalom, bár én nem teljesen értek egyet ezzel., mármint a fogyasztási mániával, de mivel mindenütt ez hajtja a gazdaságot, bele kell törődni.)
A munkaalapú társadalom nem lesz megoldás a jövőben. A technológia fejlődésével egyre kevesebb melós kell majd, a mezőgazdaságba is…
Itt nem a jövőt építik, hanem a múltat betonozzák be. Miként a Monarchia idején. (Szilvia)

Mindig az az első kérdésem: mi volt a célja?
Nézzünk néhány dolgot:
– kb. 4,5 millió ember dolgozik, állítólag
– legalább százezer közfoglalkoztatott van, állítólag
– kb. egymillió a közalkalmazott
(Stat. hivatal)
Gyenge 3,5 milla tart el 9-10 millát.
A nyugdíjas viszi a pénzt a rozzant nyugdíjkasszából, a beteg, ápolásra szoruló viszi a pénzt a rozzant tb. kasszából. Itt egy legális alkalom, a koronavírus, hogy…

De biztos rosszul gondolom.
Ilyenkor egy fideszes hozzátartozó vajon hogy vélekedik? (Fedor)

Na végre. Megtudtam, hogy mi vagyok és mi nem vagyok. Nem vagyok a nemzet része, nem vagyok magyar, annak ellenére, hogy a itt születtem és a felmenőim is itt születtek, amíg vissza tudom vezetni a családfát.Nem vagyok keresztény, hiába vagyok megkeresztelve, igaz nem vagyok hívő. Viszont. Vagyok libsibolsikomcsihazaárulósoros bérenc. Tisztelt Soros Úr! Igazán tehetne valamit, mert milyen bérenc az, aki nem kap bért? Megtámogathatna, hogy igaz legyen legalább az egyik vád. (Transzporter)

A nap kommentje pedig Andreától:

Jó, ezek a nagy kereszténykedésük jegyében beteg, ápolásra szoruló embereket ítélnek halálra, melegeket, hajléktalanokat, velük egyet nem értőket támadnak napi 24-ben, temérdek pénzeket nyúlnak le büntetlenül és osztanak szét egymás között tudva, hogy rengeteg nyugdíjas, család éhezik és még sorolhatnám, hogyan tesznek tönkre emberi életeket… Nos, ha ez a kereszténység, és az, hogy ezt hányinger, émelygés és kisebb dühroham nélkül tudja az ember végig nézni; jelentem, én a mai naptól nem vagyok keresztény. Maradok, aki voltam eddig is, „rohadt nemzetellenes lippsi’ „. Nem bánom. Este legalább tudok tükörbe nézni.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.