Április 20,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Miközben a kormányzati utasítások betartását, normakövetést és fegyelmezettséget várnak a polgároktól

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,376,346 forint, még hiányzik 623,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó estét kívánok! Tényleg van valami gyönyörködtető a változatosságban, még járvány idején is, úgyhogy most átélhettem újra, milyen az, amikor nekem kell jóéjt posztot írnom. A demokratikus munkamegosztás miatt elszoktam ettől a műfajtól, de azért hátha menni fog. Bálint kolléga reggel újabb harcos napot ígért, vagy legalábbis vizionált, ebből annyi mindenképpen igaz, hogy ma sem látszottunk ki a koronavírus által felforgatott világrendből (a Balatonnál azért jó a buli), és ma sem tudja megmondani senki, hogy vajon a győztesek vagy a vesztesek oldalán fogjuk letenni a fegyvert. (Úgy látszik ragadós a miniszterelnök úr háborús retorikája.)

Próbálkoztunk még a nap első felében megfejteni, hogy egészen pontosan mit fognak csinálni, egyáltalán hogyan fog kinézni egy napjuk azoknak a honvédelmi irányítócsoportoknak, amelyek 140 létfontosságúnak nevezett magyar vállalat felénél már ma megjelentek (köztük a paksi és a mátrai atomerűvel, az MTVA-val, a postával vagy a MÁV-val), de a legbölcsebb Edgar sem tudott érdemi válasszal szolgálni. Pedig állítása szerint nagyon agyalt rajta.

Hogyne tudnám, nem szabad ezt elviccelni, de mégiscsak elég sajátos, hogy odamegy a semmihez nem mindenhez értő katona és megmondja, mit hogyan kell mostantól csinálni. A hivatalos magyarázat szerint a Magyar Honvédség eme csoportjainak az a feladata, hogy a létfontosságú magyar vállalatok üzemelését, biztonságát elősegítsék. Ezért nyomon követik és koordinálják a vállalati munkát (ezt el is tudom képzelni a sokmilliárdos közmédia esetében, ott tényleg nem oszt és nem is szoroz, hogy ki hajtja végre a pártutasítást, egy katona vagy egy okleveles hírhamisító), aztán jelentenek a Honvédelmi Minisztériumban létrehozott irányítócsoportnak, amely aztán jelent az országos operatív törzsnek, hogy minden rendben a fizikai biztonsággal és a működőképesség feltételeinek biztosításával.

Ennél alig egy gondolattal aggasztóbb, hogy holnap reggeltől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban, aminek magyarázatát Gulyás Gergely kancelláraminiszternek sikerült megragadnia a mai kormányinfón. A katonák azért lesznek utcán, hogy a lakosság biztonságérzete meglegyen. Ez eléggé zavarbaejtő, nem? Most akkor a katonaság véd a fertőzés ellen? Eddig erről nem volt szó. Ami sokkal rosszabb: nem az a határozott kormányzati üzenet, hogy a lakosságnak semmi keresnivalója az utcán, hanem aki teheti, maradjon otthon? De, erről volt szó és most is erről van szó. Akkor mely lakosság biztonságérzetét segíti elő, hogy tele az utca egyenruhásokkal? Vagyis miért kellenek a katonák az utcára? Vannak sejtéseim.

Ennél még néhány gondolattal aggasztóbb, hogy ugyanez a miniszter – várhatóan százezres, sajnos nem tudjuk, pontosan hány százezres munkanélküliségről beszélt a járvány elkerülhetetlen mellékhatásaként – ugyanitt egészen szürreális gondolatmenetet vázolt arról, hogy kire mekkora veszélyt jelent valójában a fertőzés: „mi, akik itt a teremben jelen vagyunk – még ha a hölgyek kortalanok is – nyugodtan összevissza fertőzhetjük egymást, abból legfeljebb egy kellemetlen influenza tünetei következnek, ha valaki nem beteg egyébként”.

Természetesen egyáltalán nem igaz, hogy a 65 év alattiakra semmiféle veszélyt nem jelent a koronavírus, de vegyük hozzá ha már itt tartunk: Pintér Sándor – akit annak ellenére teszteltek a marokkói pacsi után koronavírusra, hogy az országos tisztifőorvos elmúlt napokban hangoztatott véleménye szerint felesleges annyi tesztet végezni, mert egy teszt önmagában nem ad megbízható eredményt, másrészt van, ahol már nem is tesztelnek, mert semmi értelme – azért hagyta el két negatív teszt után, az előírtnál korábban (!) a 14 napos karantént, mert az Operatív Törzset irányítani kell.

Hogy ráadásul a világ pillanatnyilag egyik legfertőzöttebb országának számító Spanyolországból hazatérő magyarokat még mindig nem sikerült azoknak a személyeknek a listájára rátenni, akiknek kötelező karanténba vonulni, majdnem mindent megmagyaráz.

Mindez nem csak marhajó, de példaértékű is. Miközben normakövetést, a kormányzati-hatósági utasítások betartását, fegyelmezettséget várnak a polgároktól, különben esély nincs megállítani a járvány terjedését, a drága polgároknak azt kell látniuk, hogy a miniszterekre egyáltalán nem érvényesek a mindenki másra érvényes szabályok, ők nyugodtan lehetnek felelőtlenek, és viccelődhetnek azzal, hogy a fiatalabbak nyugodtan fertőzzék csak össze egymást, nem ügy, mindenki volt már influenzás.

Ha mindent nem is, de sok mindent megérthetünk így abból is, hogy miközben a pillanatnyilag hivatalos reggeli adatok szerint mindössze 73 fertőzöttet szűrtek ki tesztekkel két hét alatt, hogyan fordulhat elő, hogy már Kínába és Dél-Koreába is exportáljuk a vírust. Elgondolkodtató, hogy a kormányzati kommunikáció súlyos zavarai mögött – amelyekre a Magyar Újságírók Országos Szövetsége tegnapi állásfoglalásában figyelmeztet, és amelyeken az semmit nem fog javítani, ellenben tovább rontja az átláthatóságot és a köz bizalmát is aláássa, hogy az operatív törzs holnaptól csak online kérdésekre válaszol – vajon hogyan festhet az el nem hajlított valóság, mi lehet a valós helyzet. A megrendelt, de meg nem érkezett szájmaszkok, vagy az elméletben egyszer használatos, de a hiány miatt fertőtlenítésre és újabb használatra szoruló védőfelszerelések mögötti valós helyzet.

Mindent összevetve az Orbán-kormány lényegében az ellenkezőjét cselekszi mindannak, amit az Egészségügyi Világszervezet és a tudomány az eddigi szomorú nemzetközi tapasztalatok alapján, olykor már-már könyörögve javasol. Még több tesztelés helyett Orbán elmagyarázza Müllerrel karöltve, hogy a tesztek nem hatékonyak, transzparens döntéshozatal és kommunikáció helyett maszatolnak, egymásnak ellentmondó vagy hiányos vagy elavult információkat közölnek, a nemzetközi együttműködés helyett pedig temetik az Európai Uniót és egyedül akarnak vakcinát kifejleszteni.

Nem tudom, hova fog ez vezetni, de bónuszként azért ajánlom feldolgozásra: párhuzamosan azzal, hogy Müller Cecília tegnap volt szíves közölni, hogy Magyarországon arányaiban több lélegeztetőgép áll rendelkezésre, mint Olaszországban (!), a miniszterelnöki vő két lélegeztetőgép árát adományozta az Uzsoki Utcai Kóráznak. Ha eddig nyugtalanok voltunk, most bátran megnyugodhatunk. Jó egészséget és jó pihenést mindenkinek!

Mai kínálatunk:

Felnőttként kezelni a polgárokat

Valóban a jobboldalé a felelősség, de akkor is, ha elszámolják magukat

A kétharmadnak nincsen tartaléka

Ételosztás sem lesz

Szijjártó ismét a legfontosabb kérdéssel kapcsolatban nyilatkozott meg

Nem kell okosabbnak lenni, mint a járványügyi szakemberek

Liszt apokalipszis idején

Vágyak 

Ez van, és ki tudja, mi lesz még

Nem, a világvége még nem ért el bennünket

Olvasóink véleménye szerint:

Az önkormányzati képviselők a polgármesterre mutogatnak, a polgármester a kormányra, a kormány meg vissza rájuk. Szarnak, bajnak sosincs gazdája. Főleg ebben az országban. (Ritter)

Azt tudja valaki, miért jár (legalábbis a fotók szerint) mindenki maszkkal Dél-Koreában? Hiszen az nem segít nem elkapni a vírust! Azok hülyék? Vagy egyszerűen úgy gondolják, hogy járvány idején nem templomra kell költeni az adófizetők pénzét, hanem maszkra? Persze, nekik nincs Káslerük, aki elmagyarázza, a tízparancsolatot kell betartani és egészséges maradsz. (kolozsi)

Bréking! 360 felett az euro! Tudom, a kontrollálatlan, tömeges migráncsok – azok teszik ezt. Külön jó hír, hogy még az olyan ütős devizákkal szemben is gyengül, mint a román lej, a bolgár leva, a szerb dinár és a horvát kuna, de még a török líra is. Csak a cseh korona erősödik velünk együtt ilyen unortodox szabadeséssel. (másikszempont)

Értünk harangoznak be, nem ellenünk. Igaz, kicsit drágán. (Old Sátorhánd)

A nap kiemelt hozzászólása Tibortól:

Mégis kinek kell cselekedni ? Nem annak, aki kormányon van ? Helló, az ott előttetek a ló fara. Forduljatok már meg!

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.