Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A szerencsében még bízhatunk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép estét mindenkinek!

Mivel is kezdhetnénk – pontosabban: folytathatnánk – a mai esti posztot, mint a koronavírus friss fejleményeivel. Jelenleg 16 koronavírussal fertőzött emberről tudni az országban, ami Európában igen alacsony számnak minősül. Ez persze örömre is okot adhat, csak azért azt ne felejtsük el, hogy a kormány hivatalos oldala szerint mindössze 730 mintavétel történt, és karanténban is csak 65 embert tartanak. Márpedig azt a külföldi példák is jól mutatják, hogy minél több mintavétel történik, annál több esetre derül fény; ezeket a személyeket elkülönítve lehet lassítani a járvány terjedését. A 16 eset tehát egyrészt üdvözlendő, másrészről viszont félve gondolok bele abba, hogy mi lenne, ha jóval több mintavételre kerülne sor országos szinten.

A vírus terjedésének lassítása már csak azért is fontos, mert mint az a HVG délutáni cikkéből kiderült, az ország egyszerűen nem készült fel egy még csak az olaszországit megközelítő súlyosságú járványra sem. Háziorvosok számoltak be arról a lapnak, hogy a kormányzat a legkevesebb esetben biztosít bármiféle védőmaszkot is a számukra, miközben a legtöbben nyugdíj korhatár körüliek, ezért a vírus rájuk nézve is veszélyes. Márpedig ha megnövekszik a fertőzöttek száma, akiket nem sikerül időben izolálni, úgy súlyos következményei lehetnek a kormány felkészületlenségének. Hogy nehogy bárki azt higgye, saját kútfőből okoskodom és hangulatot keltek, idéznék az írásból:

A hvg.hu-nak az említett körzet egyik háziorvosa, a szerdán megkeresettek közül sokadikként világított rá arra az óriási hibára vagy hiányosságra, hogy hiába jelentik – vagy inkább jelentenék – ők a járvány elleni védekezés első védelmi vonalát, továbbra sem áll semmilyen védőfelszerelés háziorvosok rendelkezésére.

Egy másik a HVG által felkeresett háziorvos pedig a következőket mondta:

A felkészítésünk a koronavírusra abból áll, hogy el lehet menni 1 doboz, vagyis 50 darab sebészi maszkért – ennyi a központi ellátás.

Lehetne még sorolni a lesújtó részleteket az üggyel kapcsolatban, de nem látom értelmét. A kormány biztosan tisztában van a kialakult helyzettel, mégis ahelyett, hogy csendben biztosítaná a szükséges eszközöket, inkább leáll vitatkozni a szakemberekkel, a Magyar Orvosi Kamarát zsarolással és valótlanságok állításával vádolva. Erre reagált a MOK a mai napon a következő közleménnyel:

Az egészségügy dolgozói a jelen helyzetben is esküjüknek megfelelően hatalmas áldozat- és kockázatvállalással teszik a dolgukat. Ismételten és egyértelműen kijelentettük, hogy járványveszélyes időszakban semmilyen akcióval nem veszélyeztetjük a betegellátás biztonságát. A sajtótájékoztatón ehhez kértünk segítséget a kormánytól, és együttműködést, segítséget ajánlottunk fel. Ebben a helyzetben az indokolatlan orvos-ellenes hangulatkeltést nemzetbiztonsági kockázatnak tartjuk.

Itt nem pánikkeltésről van szó, már régen nem, hanem arról, hogy a kormány nem készült fel egy esetlegesen súlyos helyzetre. Az, hogy ez eddig még nem alakult ki – olvasva a szakemberek beszámolóit – pusztán a szerencsének köszönhető. A kormányzati kommunikáció továbbra is elégtelen, amit az élő videók alatt olvasható kommentek is jól mutatnak. Az emberek nem érzik magukat biztonságban, amihez a kormányzat töketlenkedése csak hozzájárul. Itt nem arról van szó, hogy ellenzéki vagy független újságíróként az ember ott száll bele a kormányba, ahol csak tud, hanem arról, hogy veszélyhelyzet idején sem tudunk valódi sikerekről beszámolni – még ha esetleg akarnánk se -, ugyanis ilyenek nem fordulnak elő. Pedig ha valamikor, most biztosan azt kívánja az egész ország lakossága, politikai hovatartozástól függetlenül, hogy sikeresen végezze a kormány a vírussal szembeni védekezést, hiszen ha ez nem történik meg, úgy sokáig emlegetni fogjuk még ezt az időszakot.

A fertőzött emberek mellett érdemes megemlékezni arról is, hogy milyen gazdasági hatásai lesznek, lehetnek a világjárványnak. Varga Mihály tegnap bejelentette, hogy a GDP 4 százalékos várt növekedése helyett akár 0,3 százalékos csökkenésbe is fordulhatunk. A mai napon az ÁSZ vezetője, Domokos László közölte, komoly és véleménye szerint elhúzódó krízissel kell számolni, ami már itt van. Majd ezt követően a Magyar Államkincstár azt is bejelentette, hogy csökkenhet az idei nyugdíjprémium nagysága, vagy rosszabb esetben el is maradhat a kifizetése.

Jó hírekről a mai napon tehát nem nagyon tudtunk beszámolni, de bízzunk abban, hogy Kínát követve egyre több ország fog kilábalni a vírusból az elkövetkezendő hetekben, hónapokban. Addig is lássuk mai cikkeinket:

A hülyeség koronája

Az utolsó szög a NER koporsójában?

Én nem kérek ebből

Nem lehetne az önfényezés és maszatolás helyett a valós problémákkal foglalkozni?

A Pedagógusok Szakszervezetének 12 pontja

Pillanatnyi csend

Nemzeti megoldás

Legfeljebb azok lepődnek meg, akik tíz éve hisznek a politikai tündérmesékben

A katonák

Háborús helyzetben a gazdagok aranyrudat, a szegények sót tartalékolnak a nehezebb időkre

A mai legjobb kommentek:

Na most. A felcsúti futódomb alaltt alussza álmát Szent István. Ha baj van, a főméltóságú Sömjén imáival megnyittatja a hegyet, lesétál, a krio kamrából kivesz ezer orvost és nővért, meg tonnányi védőfelszerelést és Mária országa meg van mentve. Amúgy azt gondolom, annyira fosnak tőle az alatta levők, hogy csak pozitív információkat – értsd: hazugság – mernek neki adni. Így nem is tudja, mi a valós helyzet. Ez persze nem szolgál mentségére. (Tibor)

Ha már van ez az operatív törzs és kasler, akkor én olyan bejelentéseket szeretnék hallani, hogy vettünk ezer darab lélegeztető gépet, minden orvosnak és nővérnek, de még a takarító személyzetnek is kellő felszerelést, minden betegnek elegendő gyógyszert.és kellő mennyiségű elkülönítő áll rendelkezésre, az orvosok és a nővérek dupla fizetést kapnak erre az időre. Ez vagy hasonló tájékoztatás lenne az igazi, nem ez a sok mellébeszélés. (Transzporter)

Nálunk most látható, hogy hová vezet, ha minden hozzáértőt szervilis nyaloncra cserélnek még a létfontosságú területeken is. Megint az éj leple alatt álmodták meg (súgták meg az ufók) az aktuális baromságot, amivel megtiltották az iskoláknak a rendkívüli szünet elrendelését. Mert a gyerekek nem lesznek betegek. Mert a tanév veszélybe kerül. Basszus, az a fontos, hogy a szülők ne maradjanak otthon a gyerekkel, hogy a jobbágyok zavartalanul húzhassák az igát?! A tegnapi okosságból továbbá az is kiderült, hogy ha központilag rendelik el a cégek bezárását, akkor a dolgozónak nem jár fizetés… Képtelenek ember módjára gondolkodni?! A tanév rendje (vizsgák időpontja) ugyanúgy módosítható, mint bármilyen más rendelet (az alaptákolmányt is átfércelik), na erre használják a kétharmados mindenre is szólófelhatalmazásukat. Amikor a kifizetetlen számlák nélküli fűtetlen iskolában maradt el két hét, vagy másutt a beázott épületben nem lehetett tanítani, akkor is le lehetett zárni a tanévet. dilettáns barmokra vagyunk bízva 🙁 (Madárlátta)

A nap kommentje pedig Singing Jungle-től, amelyben a kialakuló helyzetre reflektál:

Azt szoktam mondani, hogy ne siránkozzunk a múlton, hanem tanuljunk belőle. Úgy gondolom, hogy ez egy remek alkalom a tanulásra. Az 1930-as válsága elég keményen megviselte a világot. Részben annak hozadékaként sikerült a szélsőjobbnak feltörnie, ami aztán elvezetett a második világháborúhoz. Nem azt mondom, hogy jelenleg is ez a helyzet, de vannak hasonlóságok. Nálunk alapjáraton meg van az idegenellenesség már évek óta, ezt most súlyosbítja a Koronavírus. Jelenleg minden ország bezárkózik, a csapból is a hisztériakeltés folyik, sehol olyan hírek, hogy bárki is tudományos összefogást hirdetne….Sőt…Az államok már Kínát vádolják, hogy információkat tartott vissza. Szóval: Éppen mindenki izmozik, keménykedik, de nem hajlandó érdemben tenni is valamit. Persze sokaknak megfelel ez a „zárkózzunk be” taktika, mert legalább megvan a „védettség” látszata.

Jómagam úgy állok ezzel a kérdéssel, hogy jelenleg nem vagyok arról meggyőződve, hogy a NER ebbe belepusztul. Természetesen az esélye megvan, csak azzal legyünk tisztában, hogy nagyon csúnya haláltusa lesz. MI fogjuk a legtöbbet szívni. A „mi”-ben benne van mindenki. Még a jelenleg tagadó fideszes is.

Az eddigi tapasztalataim inkább azt mondatják velem, hogy a NER egy látszat halált hal. A prominensek (tehát a Fidesz mag) a rablott vagyonnal eltűnik, és itt hagynak nekünk néhány strómant, akiket a nép megnyúzhat.
Aztán vagy visszatérnek (a lopott pénzből befektetőként), vagy örökre eltűnnek. Magyarország pedig itt fog állni nyakig adósságban, kilátástalanságban. Rossz esetben a magyarok egymást fogják vádolni, gyilkolni és senkinek egy csepp esze nem lesz arra, hogy békességgel összetartó néppé tegye a magyarokat.