Április 16,  Kedd
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Az utolsó szög a NER koporsójában?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,290,098 forint, még hiányzik 709,902 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ugyan jelen állás szerint a legnagyobb pánik – immár egyre jogosabban – a koronavírus Magyarországot is elérő hatása miatt van, egyre többen kezdték el pedzegetni, mit tesz ez a világjárvány azon túl, hogy ezrek életét követeli. A leállított gyárak, üzletek bezárása, repülők földön tartása és egyéb jogos rendelkezések újabb gazdasági válságot fognak okozni. Eddig is kilátásban volt egy enyhébb – vagy talán nem is olyan enyhe – válság, azonban látva a vírus mindenre kiható pusztítását, ez a folyamat felgyorsult. A tőzsdéken cégek százai vesztettek elképzelhetetlen összegeket, miközben az olaj ára bezuhant. A vírusnak előreláthatólag szinte beláthatatlan következményei lesznek a világ gazdaságára. Magyarország sem fog kimaradni ebből, amit Varga Mihály nem túl bíztató kijelentése is mutat:

Ugyan 2020-ra eddig 4 százalékos GDP-növekedést várt a kormány, de ebből akár 0,3 százalékos visszaesés is lehet.

Ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy Magyarország, annak minden lakójával gondba fog kerülni. Ennek oka pedig nem más, mint a sokak szerint felelőtlen gazdaságpolitika, amely nem számolt egy esetleges recesszióval. Tartalékolás helyett égette a pénzt olyan látszatintézkedésekre, amelyek nevében is benne van: nem voltak szükségesek. Ha a GDP bezuhan és a termelés lelassul, gazdaságélénkítésre lenne szükség, pénz híján azonban ezt igen nehéz lesz véghez vinni. A kormány persze belengette már, hogy gazdaságvédelmi akcióterven dolgozik, és megvédik a csodálatos eredményeiket. Csak hát az az igazság, hogy ezek a csodálatos eredmények részben az EU-pénzeknek köszönhetőek, a pozitív gazdasági adatok, a szárnyalás ezek nélkül nem ment volna. Az sem mellékes, hogy az elmúlt években a világgazdaság helyzete is több, mint kedvező volt, valamint a német autógyárak is termeltek bőséggel.

Ha ezek mindegyikének mértéke visszaesik – az EU-támogatás elviekben nem ilyen, pedig de –, akkor nem lesz miből problémamentesen tovább működtetni nemhogy az országot, de a NER rendszerét sem. Nem lesz miből lekenyerezni a nyugdíjasokat például, és a választások előtt sem biztos, hogy futja majd krumplira és tűzifára. Ha nem lesz mit kiosztani, a NER „üzletemberei” összeveszhetnek a maradékon, ami igen komoly csapás lenne Orbánnak. Hatalmához ugyanis szüksége van a nyugodt, megbízható, megvásárolható társakra, akik segédkeznek minden gusztustalan döntés végrehajtásában és az emberek pénzének zsebre tételében. Orbán uralmának egyik, ha nem legfontosabb alapja, a törvényesen ellopható pénzek mennyisége. Ha ez lecsökken, megbicsaklik, sőt, talán össze is omlik az eddig stabilnak tűnő maffia.

Jelen állás szerint az sem biztos, hogy pozitív lesz a mérleg, hiszen Varga Mihály jóslata még akár optimistának is tekinthető. A járvány Európában – Olaszországot kivéve – eddig megkímélte a lakosságot. Magyarországon még „csak” a veszélyhelyzet elrendelésére volt szükség, de látva az egészségügy helyzetét, nem kizárt, hogy súlyosabbra is érdemes felkészülni. Mert lehet, hogy csak 13 pozitív tesztről beszélnek, csak azt is meg kell nézni, hogy túlzottan nem is vizsgálják az embereket. Arról már nem is beszélve, hogy a védőfelszerelések hiánya csak ront a helyzeten. Egy kórházi ismerősöm szerint az ország egyik fontos intézményében napi 2 darab kesztyűt használhatnak, de azt is csak akkor, ha rajta vannak egy listán, a maszkok esetében is hasonló a helyzet.

Ehhez képest a kormány állítja, minden lehetséges eszközt az orvosok és nővérek rendelkezésére bocsátanak. Lehet persze hinni a mesékben, csak hát a vírus kirobbanása előtt sem volt elegendő eszköz, orvos és nővér sem, ez mégis mitől változott volna meg pár hét alatt? Nyilván értem, hogy nem szeretnének pánikot kelteni, de ha esetleg valótlant állítanak, annak csúnya következményei lehetnek. Én nem állítom egyáltalán, hogy hazudnak, viszont több információ is azt mutatja, legalábbis téves információkat adnak egyes esetekben. Nem szeretne senki sem riogatni, de nem is kell ahhoz, hogy belássuk: a vírusnak hosszú évekig tartó, súlyos következményei lesznek, aminek mértéke attól függ leginkább, hogy a kormányzat mennyire folytatott felelős gazdaságpolitikát.

A valóság meg fog mutatkozni hamarosan, már csak azt remélem, hogy az nem lesz olyan lesújtó, mint ahogy jelen állás szerint elképzelem. A NER bukása szerintem biztos, viszont az, hogy ezen felül a lakosságnak milyen következményekkel kell majd szembenézniük, az csak a következő hónapokban fog kiderülni. Ha a GDP csak –0,3 százalék lesz, én leszek a legboldogabb ember. De sajnos kétlem, hogy ez itt meg is állna.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.