Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Irány az újabb válság

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Szép jó estét!

Sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény módosítása, amely Lex CEU-ként vált ismertté – állapította meg Julianne Kokott, az Európai Bíróság főtanácsnoka. Nagyszerű hír ez nekünk magyaroknak, kár, hogy az időközben Bécsbe költöző – legalábbis annak amerikai diplomát kiadó része elköltözött – egyetem szempontjából ez már nem számít. Orbán áldemokráciájában nem tudtunk tenni semmit azért, hogy az ország egyik legjobb egyeteme ne döntsön úgy, hogy Budapestről átköltözik a Nyugathoz tartozó Bécsbe. Tüntethettünk, de értelme nem sok volt, mivel Orbán dühe jóval erősebbnek bizonyult az emberek dühénél. A CEU jelentős része már elhagyta Magyarországot, ami már nem visszafordítható, akkor sem, ha akár az EU bírósága is úgy dönt, hogy a Lex CEU egyébként valóban sérti az uniós jogot.

Elengedtük sajnos, mint ahogy kénytelenek voltunk elengedni azokat a nagyszerű tudósokat, írókat és költőket, feltalálókat és gondolkodókat is, akiket vagy politikusaink, vagy pont saját népük zavart el a csodás Magyarországról. Mi már csak egy ilyen nép vagyunk, ami működik, annak véget kell vetni. Na de haladjunk is tovább a remek hírek sorában, hiszen a mai napon is van miből válogatni bőven. A CSOK felnyomta a lakásárakat az egekbe, aminek következtében sokan már nem engedhetik meg maguknak, hogy nem hogy házat, de lakást vásároljanak. Teljesen mindegy, hogy ez a konstrukció egyébként több gondot okozott, mint amennyi problémát megoldott, a kormány véleménye szerint ez is siker volt. Ugyanez igaz a babaváró hitelre is, amely soha korábban nem látott mértékben emelte meg a hitelezési kedvet.

2019 soha nem látott lakossági hitelfelvételt hozott, és most már az is látszik, hogy a dinamika januárban sem tört meg a piacon. A babaváró hitellel együtt 60%-kal több hitelt vettek fel a háztartások az év első hónapjában, mint egy évvel korábban. – Portfolio.hu

Ez azt jelenti, hogy a megkötött háztartási hitelszerződések mennyisége a válság előtti csúcsnál 10%-kal magasabb. Nem vagyok sem közgazdász, sem elemző, azonban valahogy úgy hiszem, ennek megint csak nem lesz jó vége. A mértéktelen emelkedést szinte mindig beszakadás követi, ami válságot jelent. Lehet, hogy nem holnap, vagy jövő hónapban, de vélhetően hamarosan ismét szembenézhetünk azzal, hogy az eszetlenül felvett hiteleket valahogy vissza is kellene fizetni. Lehet, hogy most még a tehetősebb családok veszik fel a babaváró hitelt, de előbb utóbb eljutunk azokhoz a társadalmi csoportokhoz is, akik nem feltétlenül lesznek képesek törleszteni, ha nem érkezik meg a várva várt gyermekáldás időn belül. Akkor pedig mi fog történni velük? Arra ugyanis nem érdemes számítani, hogy majd a kormány kisegíti őket, pláne nem a 2008-as válságból okulva nem érdemes erre számítani, amikor a világ nagy részén az egyébként válságot előidéző bankok voltak az elsők, amelyeket kimentettek.

Ez egy újabb válságnál sem lesz másként, ezt jó lenne felfogni. Nem mindenki születhet ugyanis Mészáros Lőrincnek, akinek egy újabb cégéről derült ki, hogy milliárdos veszteséget termel. De gond egy szál sem, hiszen a Mátrai Erőművet is átvette a magyar állam – vagyis a magyar adófizetők – annak ellenére is, hogy veszteséges volt, ezért a Kall Ingredients Kft. is hasonló sorsra juthat. Az egy év alatt 5,9 milliárdos veszteséget termelő izocukor gyár Mészároshoz tartozik – annak 87 százalékát az Opus Global Nyrt. birtokolja – és persze állami támogatással pumpálják fel a szerzeményt. Aggódnia Mészárosnak azonban biztosan nem kell, hiszen van már annyi ingatlanja országszerte, hogy majd kipótolja valami mással, ezt pedig lepasszolja nekünk, adófizetőknek. A számlát mindig mi fizetjük, ami már-már megszokottá vált Orbán uralkodásának tizedik évében.

Ha Tiborcz, Ráhel, Rogán, vagy Mészáros melléfog, mindig ott vannak a magyar adófizetők, mint egyfajta védőháló. Át lehet csoportosítani egy pár milliárdot a költségvetésben ahhoz, hogy fű alatt megoldják ezen NER huszárok problémáit. A lényeg az, hogy mindig rendelkezésükre álljon elegendő játékpénz, amivel Monopoly-szerűen próbálgathatják ki magukat különböző területeken. A felsoroltak egyike sem több évtizedes szakmai munkájának köszönheti azt, hogy ma már cégek, céghálók tartoznak alájuk, hanem annak, hogy a közösből „merítettek” egy nagyot sikereik eléréséhez. Nem százmilliókról van itt szó – mint Gyöngyöspata, vagy a „börtönbiznisz” esetében – hanem száz milliárdokról, amelyeket a kormány mindenféle kontroll nélkül osztogat ki haverjai között.

De ez nem érdekel senkit, erről nincs nemzeti konzultáció, sem kormányinfó. Arról kérdezi meg Orbán a népet, ami az ő számára előnyös lehet – vagyis több pénzt lophat -, nem pedig arról, amire egyébként talán még igény is lenne. Várjuk tehát, hogy a Mátrai Erőmű után Mészáros másik cége, a Kall Ingredients Kft. is a „miénk” legyen. Sikeres év elé nézünk, ez nem vitás.

Mai cikkeink:

Tessék több disznóhúst zabálni és pálinkát inni

Az ég kék, a fű zöld, a Fidesz ismét hazudik

Befolyásos nő

Koronavírus és egyebek 

Elfogyott a téma 

Luxus és a terepjáró

Vannak dolgok, amelyekhez tényleg nem kell diploma

Születési értesítés

Ima

Az Út (Első rész)

Fegyverbe! Támadják az MTVA sajtó osztályát

Napi kiemelt kommentjeink:

1 speciel várható volt, hogy irániak hurcolják be, ugyanis ott vették legutoljára komolyan a vírust, meg a rezsim eleve úgy hazudik mint ahogy más levegőt vesz.
2 miután higiéniás eszközökkel (értsd: szappan, kéztörlő) továbbra sem sikerült ellátni sem a kórházakat, sem az iskolákat, ezen a dzsuvás országon úgy fog keresztülszáguldani a vírus mint a dögvész.
3 lehet, hogy az a taktika, hogy a rengeteg kórházi fertőzésben elhunyt között pár újabb már fel se tűnik (András)

Láttam sírni gazdákat az állatállományuk felett, melyekre „kóbor” harci-kutyák támadtak bezárt helyen….és láttam sírni gazdákat, akiknek nem jutott legelő, mert a polgármester műkörmös feleségének kellett az uniós forrás….és láttam gazdát, aki belehalt a fájdalmába….(Gabriella)

Teljesen nyilvánvaló, hogy azért vásárolnak a zemberek kevesebbet a drágább disznóhúsból, mert a paprikás-krumpli meg a lebbencsleves sokkal finomabb a disznópecsenyénél, mondjuk petrezselymes krumplival! Szó nincs arról, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak a kurvanagy jól teljesítés mellett! De legalább majd olcsóbb lessz Fidesz-szavazóra inni magát a szolganépnek. Ja. Meg Soros a vírusos migránsaival… De lehet hogy Gyurcsány? (Gábor)

A nap kommentje pedig Jánosé:

Persze arról nem beszél vakondi elvtárs.Hogy a migráncsvírus már tarol magyarhonban, orvosi definíciója: MV.O1G. legjellemzőbb tünete: sötétebb bőrszínű emberek láttán,hányinger, hidegrázás, és pánikrohamok, valamint agresszív dühkitörések. Ezért nem merek lebarnulni nyáron, engem ne bántsanak.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.