Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Szégyen. A magyar egészségügyi katedrálisok romokban

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Egyetlen percig sem csodálkozom azon, hogy a magyar emberek nagyon nincsenek megelégedve az egészségüggyel. Nincsen okuk rá, és ez az a területe mindennapjainknak, ami a létünkre, az életünkre megy. Szokták volt mondani, ha egészség van, minden van, és minden megoldható. Majdnem minden, teszem hozzá, mert a mai Magyarországon nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy a totál egészséges ember a sok stressz és hajtás, küzdelem, a rossz étkezés, a rossz szociális körülmények miatt gyorsan a háziorvosi rendelőbe találja magát. Minimum.

Magyarul, ez a kormány se nem családbarát, se nem egészségbarát. Se-se-semmi. Hogyan is lenne az, ha a mindenkinek járó tisztességes ellátás nagyban pénzhez, ranghoz, kapcsolatokhoz kötött. Kérdezem: ugyanazt az ellátást kapja a kis faluban élő, nem pénzzel kirakott kerítésű ember, mint a NER kiváltságos uraságai? Ugyan, és ez még csak kis szelete a megkülönböztetésnek, a romhalmaznak.

Egyetlen percig sem csodálkozom, hogy az Ipsos nemzetközi közvéleménykutató felméréséből az is kiderül – sok más mellett -, hogy az egészségügyről a magyar megkérdezettek 76 százaléka mondta azt, hogy nyugtalankodik emiatt, miközben a világátlag 27 százalék. Látszik a különbség, ugye? Még a második helyen szereplő Lengyelországban is 55 százalékos volt ez az arány, ráadásul a magyarok pesszimizmusa az előző hónaphoz képest 8 százalékkal nőtt.

Csodaország csoda hatalmát már mindenki lekörözi. Vannak mégis, akik varázslatot látnak benne. Úgy, mint Semjén Zsolt, aki Facebookos böfögésében egy II. János Pál pápától származó idézettel hirdeti:

„a kórházak a modern kor katedrálisai.”

A magyar intézményekre gondolhatott? Konkrétan nem tudom, de úgy látszik, nálunk rohadt nagy becsben vannak a katedrálisok. Hiszen Bencsik András, a Demokrata Magazin főszerkesztője nemrégiben arra jutott, hogy

„A modern világ katedrálisai a stadionok, ahol a kor leghatásosabb misztériumai zajlanak.”

Teljesen megzavarnak. Még mielőtt összevesznének, hogy kinek is van igaza ebben a katedrálisos versenyben, elmondanám, ezeket a nagyon okos és bölcs megállapításokat talán illene társítani, nevesíteni. Ha egészen jól tudom, akkor a katedrálisban volt/van a püspök vagy az érsek trónja. Lefordítva: akkor az egészségügy trónján Prof. Dr. Kásler Miklós, a stadionok trónján pedig Orbán Viktor ül – ha a karmelita kolostor bársonyszékében kipihente a miniszterelnökséggel járó rohamait.

Az is eszembe jutott, hogy a magyar kórházakban számtalan esetben csak az isten mentheti meg a beteget a nyavalyáitól. Közben stadionból több van, mint kolbász. Elcseszték ezt a hozzáértő kormánytagok úgy, ahogy van. A stadionok üresek, konganak; csak néha futkosnak ott futballista szellemek. A kórházak zsúfoltak, vagy nem is lehet oda bejutnia földi halandónak. Az egyik csicsa-micsa, és milliárdokat költenek rá; a másik vagy berogyik, vagy nincs mivel és kivel gyógyítani. Erre gondolhattak a magyarok.

Én meg arra, hogy Semjénnek talán még igaza is lehet: a korszerű műszerparkot a kórház katedrálisban a Tízparancsolat váltotta fel. Ebben hisz a doktor Kásler, ebbe hal bele a magyar ember. Az, hogy a stadionokban mi jelenti a misztériumot, el nem tudom képzelni. Titok és titokzatos dolgok történnek a zöld gyepen, és ez azért nagyon megtépázza az ember értelmét. Még az a jó, hogy kapunk felvilágosítást Orbán vezértől naponta arról, hogy mi a lószarnak kell felhúzni a futball katedrálisokat. Csak. Köpd ki a szotyit, beszélj igazat!

Akkor nézzük meg komolyan, mitől is reszketnek a magyar emberek. Szakemberek készítették a State of Health in the EU Magyarország Egészségügyi országprofil 2019 tanulmányt: ebben rövid áttekintést nyújtanak az EU/Európai Gazdasági Térség egészségügyi helyzetéről és egészségügyi rendszereiről. Azért néha-néha a számokban rejlő tényekről is jó tudni, már csak a fideszes hazudozás, öndicséret és sunnyogás miatt is. A bevezetőben olvashatóak a tények.

Magyarország mind abszolútértékben, mind a GDP százalékában kifejezve jóval kevesebbet költ az egészségügyre, mint az uniós átlag. Ráadásul az egészségügyi kiadásoknak alig több mint kétharmadát finanszírozza az állam, így a zsebből fizetett közvetlen lakossági hozzájárulások szintje az uniós átlag duplája. Összességében az egészségügyi rendszer túlzott mértékben támaszkodik a kórházi ellátásra, az alapellátás felszereltsége pedig elégtelen ahhoz, hogy komolyabb szerepet játsszon.

 Mutatom:

Magyarország kevesebbet költ az egészségügyi ellátásra, mint a legtöbb uniós ország (Forrás: Magyarország országprofil 2019)

Gebedjenek meg, de nincs is annyi stadionjuk, sportcsarnokuk, és nincs annyi haver, rokon, akiket jól kell tartani mindenek és a többség előtt. Ezzel szokott dicsekedni Kásler doktor is? Nem kell ahhoz semmilyen felmérés, hiszen valamennyien a saját bőrünkön, lábunkon, fejünkön, szívünkön érezzük a magyar egészségügy lezüllését. És itt az újabb szégyen:

Magyarországon az egyik legmagasabb a megelőzhető és a megfelelő kezeléssel elkerülhető halálozás az EU-ban (Forrás: Magyarország országprofil 2019)

A magyar egészségügyi modell: vagy fizetsz, vagy ásd el magad! A magánegészségügyet megfizetni képesek jobban élhetnek, a legszegényebbek a TB-ből is kiszorulnak. Ezt is elintézte Orbán Viktor és bandája. Öregember pedig olyan nagyon nem kell már a hazának, elégedjen meg a kicsike nyugdíjával; azzal meg pláne – ha megéri -, hogy nyugodtan szavazhat a Fideszre. Egy kis kiköpött mócsingért. Majd ettől nem fáj a dereka, eldobja a botot, és vérnyomás csökkentőnek jó lesz a naponta hallott Soros-dal.

 

 

Magyarország szegényebb régióiban nagyobb a betöltetlen háziorvosi praxisok aránya (Forrás: Magyarország országprofil 2019)

Orbánisztán a katedrálisok, a stadionok országa – kiszorítva az emberek egészséges élethez való jogát. Szégyellhetik magukat azért is, hogy a gyógyulás, az ellátás pontosan tükrözi a gazdasági-társadalmi különbségeket. Mert ami az uraknak, úrnőknek jár, és természetes, az másnak nem. A nagy magyar keresztények, az álnok hazafiak közpénztől gyógyulnak leginkább. Viruló fejjel, lázasan kaparnak maguknak.

Mikor lesz az az idő, amikor majd mindenkinek, saját hazájában, élni és nem meghalni kell(ene)?

Magyarország országprofil 2019 – a tényekről bővebben itt.

Az önök véleménye

Van nekem,egy hamiskártyás haverom.Általában lefizetett 3-4 embert a szórakozóhelyen.Majd a kártyapartnereivel közölte,hogy minden harmadik parti után,új paklit kell bontani.Természetesen minden lefizetett emberénél,az ő általa készített pakli volt.És minden harmadik pakli után kiküldte a strómant,hogy vegyen a szomszéd trafikban ,egy pakli kártyát.Néha a klozetra kellett mennem röhögni,hogy mennyi hülye van. (j. v.)

Börtönben nagyon nem szeretik a pedofilokat szerencsére! (Zoltán)

Lehet, hogy azt a heteroszexuális jelzőt módosítani kellene szexuálisan sokoldalúra? (Melinda)

Az ember, akinek minden rokona, háziállata, baráttya multimilliárdos….
csak ő egyesegyedül csóró… Aki egy ilyen sztorit képes elhinni, annak az értelmi képességei olyan szinten vannak, hogy a mindennapokban az állandó életveszély kísérheti tétova lépteit…. (Vagyim)

Na most már legalább azt is tudom ki a következő sorosmumus; Gyurcsány. Rendesen fosnak tőle, az biztos. Ha már más nem jut az eszükbe, mire költötte a profitját. Ami még a hülyék előtt se közpénz. Hátha addig se arra figyelünk, ők mekkora összeget nem költenek abból a közösből a közcélokra, hanem a saját párnacihába, széfbe, off-shorba stb…esküszöm, tiszra hűbér az egész. Mi álljuk ennek a bandának minden luxusát. Hát, majd kapjanak érte egy kis strasbourgi bíróság által hiányolt börtönluxust is… (anima)

Így írtunk mi

Ezért jó, ha az ember csóró, mint a templom egere

Megfontoltan, okosan

Napról napra gyűlölet

Olcsó fideszes színjáték

Mindenki jobban járna, ha a Fidesz nem segítene

Leszálló Sas üzleti haknija

A balliberális véleménydiktatúra ártatlan áldozatai

Lelkifurdalás

Hülyék földje

Takarítók mondták

A nap kommentje:

Ez ,,normáliséknál” úgy működik, hogy előbb kimossák a zoknit, azután hajtják be a szekrénybe. Fideszéknél a szennyest eldugják a szekrénybe. (fedáksári)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.