Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hazai klímavédelem. A kampányban a Fidesz-fák az égig érnek. Orbán várának kéményéből nem száll fekete, büdös füst

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Amikor tegnap este bekapcsoltam a kakukk közpénzlopó rádiót, hallom, a Ludogorec már két gólt rúgott a Ferencvárosnak, a magyarok meg egyet sem. Pedig eggyel többen voltak a pályán, miután kiállítottak egy bolgár játékost. Az esti nyugalmam megzavarása miatt lekapcsoltam a kakukkot, meg azért is, mert ezen az Európa Liga mérkőzésen sem bírtam eldönteni, hogy akkor most ki támad, ki lő, ki nem lő, ki, ki, ki… Nem találós kérdésre vagy kvízjátékra lettem volna kíváncsi. És miután nem fújom a Fradi játékosainak a nevét, álltam, ültem, mint Bálám szamara.

Frimpong, Blazic, Heister, Haratin, Szihnyevics, Zubkov, Isael, Tokmac, Boli, Skvarka; Iliev Cicinho, Ikoko, Grigore, Nedjalkov, Rafael Forster, Lukoki, Goralski, Anicet, Badji, Wanderson, Keserü, Marcelinho, Moti.

Válogassa ki az Orbán vagy a Csányi, hoppá, meg a Kubatov Gábor Fidesz alelnök úr, a Ferencvárosi Torna Club elnök ura. Utóbbi listázásban úgyis nagyon jó: ez magyar, ez nem magyar játékos; ez nem magyar ugyan, de magyar klubban focizgatva mégis csak magyar. Volt nekem egy nyolcadik érzékem, ezt erősítette meg egy Sigér nevű játékos:

Nem szabad irreális elvárásokat támasztanunk magunkkal szemben. Fejben kell elsősorban felgyorsulni. Kialakítottunk ugyan lehetőségeket, de ha reggelig játszottunk volna, akkor sem rúgunk gólt.

Én meg még vártam volna reggelig! Köszi, Sigér, megnyugodtam! És ha már foci. Vagy nem is az, ennél több. Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) összesen 600 ezer, városonként 50 ezer fát ültetne a jövő nyári, 12 országban, köztük Magyarországon rendezett kontinensviadal helyszínein. Vannak, akik a klímavédelem mellett így ünneplik a neves évfordulókat: az UEFA ezzel az akcióval az Európa-bajnokságok 60. évfordulóját. A mérkőzéseket Budapest mellett Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában rendezik.

Remek! Ötvenezer fa Budapestnek. Tarlós István főpolgármester úr elbújhat a maga tízezrével. Meg amúgy is! Nem vagyok fővárosi, csak a híradásokból tudom, amit nyilván önök is. Például Bécs önkormányzata a múlt évben bejelentette, hogy több tízezer fát ültetnek a levegő minőségének javítása érdekében. Budapesten ezzel szemben eszetlen módon irtják a fákat a különféle kormányzati és fővárosi nagyberuházások miatt. Pontosan úgy, mint Juliska néni Bundásból a bolhát. Utóbbinak legalább haszna van, hálás érte a kutyus.

Tarolás volt a Kossuth tér felújítása miatt; a Liget Projekt kedvéért a Városligetben; mélygarázs építése miatt a József Nádor téren rántották be a láncfűrészt; az Orczy-kertben legalább százötven, a Római-parton ezerötszáz fa esett áldozatul. Tiltakozások, demonstrációk, ami még menthető volt, az a civil környezetvédők ellenállásának köszönhető.

Azzal együtt, hogy Tarlósra egy korhadt faágat sem bíznék, milyen érdekes, éppen most a kampányban jutott eszébe, hogy hoppá, megvan a tízezredik fa, (2016-ban hirdette meg a Tízezer új fát Budapestre! elnevezésű programot), bele is ásta a földbe a Margitszigeten a tízezredik csemetét. Miután egyedül nem bírt vele, segített neki – ünnepélyesen – Nagy István agrárminiszter. A programmal a városvezetés „fontos klímastratégiai és egyben városi zöldinfrastruktúra-kérdést kívánt megoldani” – szólt a kampánynóta. Tudják, úgy van ez, hogy az önkormányzati választások előtt a Fidesz-fák is az égig érnek.

Meló van. Ketten, és kamerával könnyebb fát ültetni: Tarlós István és Nagy István

Na most akkor éppen ott tartunk, hogy rohadtul féltem az UEFA ötvenezer fáját. Mennyi marad belőle? Ismerve a Fidesz-kormány és képviselőinek nagyon baráti és nagyon világszínvonalú programjait, majd úgy járnak a fák, mint a nemzethy Novák-bébik: kell a gyerek mindenáron, kell a fa is. Jól van, de nevelgetni is kellene. Mindkettőt. Kicsit másképp, de a lényeg ugyanaz: élni hagyni a jövőnkért!

Az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálatának tudósai szerint a tömeges fakivágás a lehető legrosszabb, ami egy várossal történhet. David Nowak, a szervezet Syracuse-i kutatócsoportjának vezetője szerint: a fásítás a legjobb befektetés, hiszen a zöld növényzet csökkenti a széndioxid-szintet, kiszűri a szennyező anyagokat a levegőből és nem utolsó sorban oxigént is termel. A fás-bokros területek megfogják a forgalmat, növelik az ingatlanok értékét, csökkentik a városlakókat érő stresszt és mentális fáradtságot. A fák árnyékot adnak, lehetővé téve, hogy nyaranta rengeteg energiát spóroljunk meg a klímaberendezések használatán. A legjobb dolog, amit egy várossal tehetsz az, ha elültetsz egy fát.

Azt a bitang, ez a tudós hallotta a nemzethy szülészde nagyasszonyát, aki éppen a napokban azt mondta: a legjobb befektetés a jövőbe a gyerek. Én inkább az amerikainak hiszek. Előbb figyeljünk a környezetünkre, előbb mégis csak emberi körülmények között várjuk a gyerekeket, hogy egészségesek legyenek. Magunk is valamiféle zöld környezetben éljünk, ne szemetes, gázos, bűzös országban – hogy meg ne fulladjunk. Ha már.

Hogy ez például még nem jutott eszébe a magyar környezetvédelmi professzornak! Hiszen Áder János szerint Magyarországnak alig van felelőssége a klímaváltozás előidézésben: mert Magyarország, illetve az Európai Unió széndioxid-kibocsátása kisebb vagy éppen eltörpül például Kína értékei mellett. Rendben lenne, de ahogyan én gondolom, mégis csak saját környezetünkben kellene előbb mindent megtenni azért, hogy ne omoljon ránk minden trutyi. Konkrétan nem érdekelnek a New Yorkban a klímacsúcson összehordott – tessék kinyitni egy szakkönyvet abban minden benne van, bárki be tudja magolni – okosságai. Jobban érdekel, hogy kulturált, nem narancssárga, hanem zöld országban éljünk. Jobban, mint az, hogy 2030-ig a 25 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településen a közösségi közlekedésben csak elektromos buszok közlekedhetnek. Hurrá! Nem ez a települések legnagyobb baja, Áder. Hanem, hogy semmilyen buszjárat nincs nagyon sok helyen, vagy talán napjában egyszer. Meg aztán nem a budai palotája mellé szórják le illegálisan a szemetet. Fűteni is kell, ha van mivel. Bármivel. A felmelegedésért. És akkor nem Orbán várának kéményéből jön ki a fekete, büdös füst. Egészségünkre, elnök úr! Reméljük, 2030-ra elnyeli őket az erdő. Ha lesz. Na de mi van a fákkal? Budapesten is.

A program indulásakor (ötletgazdája Persányi Miklós, a Liget-projekt kert- és tájépítészeti beruházásaiért felelős kormánybiztos) Bardóczi Sándor, a Levegő Munkacsoport elnökségi tagja is felhívta a figyelmet, hogy csak a Főkert nyilvántartása szerint több mint 8 ezer üres fahely van a közterületeken, innen nézve pedig bajosan lehetne azt állítani, hogy a főváros új zöldfelületeket hozott létre, hiszen legfeljebb pótolták az évek óta meglévő hiányt- írja a Magyar Narancs. A szakember szerint azonban a 10 ezer fa kevés, hiszen a becslések szerint 30 ezer azonnali pótlására lenne szükség Budapesten. Pontos számot azért nehéz mondani, mert a fővárosi fákat nem egyetlen közigazgatási szerv kezeli, hanem huszonnégy: a Főkert a kiemelt fasorokban 27 ezer, a parkokban pedig 100 ezer fáért felel.

Csonkok. Tatabánya, Dózsakert, a parkoló felújítása előtt (Forrás: Boldogulj Tatabányán) 

Sebaj, jön az UEFA! De Tarlóstól is nagyon félteném a fákat. Mert nálunk az úgy van, hogy egyszerre lesznek öregek a fák, meg egyszerre lesznek betegek is, aztán jönnek a mészárosok (kis és nagy M-el), és kivágják azokat. Vidéken is nagy divat. Szerintem, önök is regényeket tudnának írni a pusztításról, ami fejlesztés címén történik a településeken.

Fa ki – jöhet a beton, a kő, meg minden más. Élet- és környezet csonkolással nem lehet a jövőnket építeni! Például Tatabányán az a divat, hogy estéről reggelre a lakók már csak csonkokat látnak. A Schmidt Csaba fideszes városvezetés nem kérdez, nem szól. Ölnek. Élhetetlen betonvárost csináltak, úgy dolgoznak most a választások előtt, mint Józsi három műszakban a gyárban. Roham tempóban. A képen látható a rombolás: kellett a hely 12 garázsnak. Úgyis van: nehogy már a fák nekimenjenek az autóknak. Meg kell büntetni azokat!

Majd arra lennék kíváncsi, hogy az UEFA ötvenezer fájából mennyi marad. Gondozás, locsolás, törődés nélkül mennyi éli túl; abban az országban, ahol nagyon sokan a túlélésre vannak kényszerítve. Nem csak a fák. Levegőt!

Az önök véleménye

Ez a mutáns felavatta,ok.(szentelés nem volt?),azt nem tudom.De van(ha még van),Munkavédelmi felügyelőség,ilyenkor mi van? Mert van amikor egy fejről hiányzó védősisak miatt,100.000.ft-ra büntetnek. (janos)

Áh, a fidesz szavazó nemhogy számolni, de gondolkodni se tud. Ezek attól és akkor boldogok, ha megmondják nekik hogy mit csináljanak, hogy éljenek, hogyan gondolkodjanak… (Hortenzia)

„Nekem úgy tűnik, már többször elértünk a falig, de ezek szerint mégsem.” És az nem jutott eszedbe Edgar, hogy rés van a falon, és azon át lehet menni tovább…a következő falig (amin megint van egy rés.) 🙁 Komolyabbra: ezt a Pikó-ügyben történt nyomozás-megszüntetést azért nem kell túlragozni, mert a büntetőeljárásnak, a nyomozásnak a feladata az, hogy az ügy összes körülményét feltárja. Mi van, ha nem is akarták olyan nagyon az összes körülményt feltárni? (Gábor)

Vannak akik jó pénzért adják el, akár az anyjukat is, vannak akik pár kiló krumpliért, ezért-azért a saját jövőjüket is képesek eladni. Ez utóbbiak az átvert emberek vagy a minusz IQ-sok és ezekből nagyon sok van sajnos, ők tartják életben a maffiát. (Transzporter)

Így írtunk mi

Nemzeti Választási Rohadjonmegmindenki

Kár is lenne tagadni, hogy Magyarországot ma egy maffiakormány vezeti

Ha ebben az országban maradt még valamennyi becsület és önbecsülés

Kór

Aki féregnek nevezte el, az gyilkol fillérekért

Szijjártó: A siker kulcsa az ország újraiparosítása

Egy válság az utolsó reményünk?

Ezek szerint Deutsch Tamás és a Fidesz már annyit sem néz ki a saját szavazóiból, hogy értenek magyarul?

Az arany park

Csoki

A keresztény szabadság jegyében, amit a jogállamiság és a demokrácia helyett vezetett be a kollégiumi lábszagbrigád

A nap kommentje:

Mindegy mit is mond a kormánypropaganda. Az nem mindegy, mit mutat a statisztika. Egyrészt dinamikus gazdasági növekedés, emelkedő bérek, alacsony munkanélküliség. Másrészt ezzel együtt (ennek ellenére) lemaradás a térség országaihoz képest. (Mérlegelő)

 

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.