Március 29,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Amikor a Kék Madár a szabadságunkkal együtt elszáll

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,567,959 forint, még hiányzik 1,432,041 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Ma pontosan olyan idő volt reggel, hogy az ember felkelt 7 órakor, de csak 10 órakor ébredt. Engem például a Németh Szilárd nemzeti főzőmester ébresztett fel végleg. Jól kitoltam magammal, mert minek kellett megnéznem vasárnap délelőtt meg ebéd előtt a Sziszi főkeverő kondérját: mert azért együtt látni ezt az embert a zöld klottgatyájában meg a kakasjava pörköltjével, hát uram atyám! Legyen minden kötcsei piknikezőnek hozzá jó étvágya. És ha már így sikerült kinyitni a csipámat, megnéztem a hvg képriportját is, hogy kik tisztelték meg Balog páter piknikjét. Láttam néhány csudát. Például azt, hogy a Kósa Lajos meg a Kásler Miklós, milyen nagyon kipocakosodott. Hiába, másolni kell ebben is Orbán Viktort. Nem katonatisztek, dagadhatnak kedvükre, élnek, híznak, mint Marci Kötcsén.

Az egyáltalán nem lepett meg, hogy Eperjes Károly, Bagi Iván nemzeti humorista meg Frenreisz Károly is elment igét hallgatni. Hej, amikor Németh Kristóf még a Klubrádióban volt műsorvezető! Ma már átvedlett a narancssárgák közé. Ott van barátok közt. Rogán Cilike egyetlen pillanatra sem hagyja el a Tóniját, nehogy elfelejtse: ha ennyi nacsalnyik összejön, abból neki is csörren csurran valami. Ám, mi a ménkűt keresett a Fidesz szeánszon Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója? Mit-mit? Miután debreceni illetőségű, annak idején a kinevezésében közreműködött a debreceni lobbi. Kósa Lajos lelkesen támogatta, Balog páter akkori csúcsminiszter pedig kinevezte, miután az előző főigazgatót kacifántos módon menesztette. Csató tette tiszteletét.

Amíg Tóni beszél. Rogán Cecília mindig feltalálja magát ott, ahol a férje haverjai vannak

Igen ám, de a SzancsóPanza stadion sem lenne elég arra, ha minden Fidesz-dajkáltat meghívtak volna a piknikre. Már sokan vannak a szeretettek meg még a szeretettebbek. Az a nagy magyar uralmi helyzet, hogy ott volt a kötcsei összeröffenésen mindenki, aki számít; mások nem voltak ott, akik számítanak ugyan, de helyszűke miatt lemaradtak. Azokat sem hívták meg, akik nem számítanak. Sosem számítanak. Az vigasztalhatja őket, hogy hétlovas aranyhintóval sem tudták volna a nagy többségüket odavinni, Orbánt imádni.

Ami a nagy fideszes szerelmetes találkozón elhangzott, azt tessenek elolvasni, ha még bírják zagyváékat. Bár, lehet, hogy a vasárnapi punnyadtságból felélénkültek estére.

Fel bizony, én is, amikor megláttam Czunyiné dr. Bertalan Judit honanya Facebook oldalán az újabb avatást. Most csak hat olló kellett. Álltak a zemberek a szalag mögött tornasorban. Neszmélyen, a Komárom-esztergom megyei kis faluban, a Launai Miklós Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Művészeti Szakgimnázium közössége megköszönte az intézmény korszerűsítését. Istentisztelettel. Miután Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, Czunyiné dr. Bertalan Judit a köszöntőjében az iskola felújítását a hála és a hálaadás napjaként említette. Hangsúlyozta, hogy a korszakos építész, Makovecz Imre örökségét, az organikus építészetet mindennapi életünk minden területén képes maradandót alkotni, így a magyar oktatásban is – írja a megyei lap.

Makovecz. A neszmélyi Kék Madár Iskolát 1991-ben adták át. Ma a református egyházé

Akkor most álljunk meg egy-két szóra! Mert én ott voltam a neszmélyi iskola átadásán, a Czunyiné meg nem. Az pedig 1991-ben volt. Csak a történelmi hűség kedvéért: ezek azt hiszik, hogy akkoriban nem is volt élet, kisajátítanak maguknak mindent. Elmondanám, az új iskola elsősorban Szentessy Éva igazgatónő kezdeményezésére épült meg, ő volt napi kapcsolatban Makovecz Imrével, aki valóban csodálatos, nem mindennapi épületet tervezett. Tornaterem akkor nem készült pénzhiány miatt. Ott dolgozott a falu apraja-nagyja, sok-sok cég segített az építésében. A munkák szervezésében aktívan részt vállalt az igazgatónő férje, a Szentessy László képzőművész vezette Faluvédő Egyesület is. Azt tudom, hogy minden résztvevő életében a Makovecz-iskola létrejötte jelentette a munkás hétköznapokat. Kék Madár – ez lett az iskola neve. Nevéhez méltó szellemiségben is működött. Nem túlzás, ez az iskola volt Szentessy Éva életműve. A nevével jegyzett alapító okiratban egyebek mellett ez szerepel:

„Pályázatot írtunk a Művelődési Minisztériumba, megnyertük a Komárom Megyei Tanács támogatását is szándékainkhoz. Így sikerült az induló pénzalapot megteremteni a megvalósításhoz. A községre is nagy anyagi teher hárul, a közös tanácsi pénzen kívül sokféle társadalmi segítséget kell igénybe vennünk. Vannak jó szándékú egyéni támogatóink, akik téglajegyet vásárolnak, vannak üzemek, amelyek jelentős támogatást nyújtanak: a Téglagyár, az Aranykalász TSZ, a Timföldgyár, a Vasbetongyár, a Süttői Erdészet. Az új iskola megtervezésével Makovecz Imre építészt bíztuk meg azzal a hittel, hogy olyan iskolát tervez számunkra, amely lehetőséget ad a személyközpontú nevelésre, amely megjelenésével kifejezi az ember méltóságát, a nevelés temploma. A tervek elkészültével úgy éreztük, hogy ez sikerült. Hosszú, küzdelmes úton haladunk a megvalósítás felé, szerencsére már visszafordíthatatlannak tűnik: az iskolánk felépül, fel kell épülnie.”

A tatai Református Egyház 2012. május 20-ától kapta meg az iskolát. Tessenek figyelni a dátumra. Lecserélték a nevét is Launai Miklósra. Egyházi iskola, de a felújításra az Emberi Erőforrások Minisztériumától 2016-ban 200 millió forintos támogatást nyert el az oktatási intézmény. Aztán ezt még megfejelték 2018-ban 74 millió forint közpénzzel. A kivitelező és az önkormányzat pedig további öt-öt millióval toldotta meg az összeget.

Így hálálkodjon Czunyiné is, hiszen azok közé tartozik, akik beleültetik a készbe az egyházi iskolákat, és az adózók pénzéből még tömik is azokat. Így van ez ma: a kormány négyszer több támogatást ad az egyházi iskolában tanuló diákok után, mint az állami iskolások után.

A neszmélyi Kék Madár Iskola akkor épült, amikor Orbánt éppen a hideg rázta a csuhásoktól. Azóta a magyar politikai klímaváltozásban annyi történt, hogy most éppen melengeti a papokat. Az pedig egy másik történet, hogy a jobboldali közéleti személyiségeket, tudósokat, művészeket tömörítő Nemzeti Egység Mozgalom vezetője; a Szövetség a Nemzetért polgári kör egyik megalapítója, Makovecz Imre, mennyire vállalná kiváló munkássága részeként a rendszerváltás előtt tervezett Kék Madár Iskolát. Már mindegy, elszállt. A szabadságunkkal együtt.

Az önök véleménye:

Hollik, Hollik! Talán nem ismeri a klasszikus dakota mondást: „Hamarabb utolérik a fideszes politikust, mint a sánta kutyát!” (Gábor)

Az biztos, hogy a hírünk nem lesz jó a világban. Gyermekek szögesdrót mögött, éheztetve…pfejjj. Legalább enni adnának, tennék élhetőbbé az amúgy is szerencsétlen ittlétüket. Ők (is) emberek. De akik így bánnak velük, micsodak? (anima)

Megnéztem a képeket, azon van egy adománygyűjtő gömb, amelybe szépen dobálják bele a pénzeket (gondolom, ha nem is kötelező, de azért elvárás). Nagy nehezen elolvastam, mire adakoznak. Ha jól láttam ez a „Magyar nemzet ifjúságért egyesület”. Érdekes módon a Google semmi ilyet nem talált, kíváncsi vagyok kihez megy a pénz. Ezek már egymást is meglopják??? (Szinbád)

Van a neten egy oldal, regi hiradok online. Nézzétek meg 1952. Márciusi első két számot, csak tiz perc egy. Rákosi hatvanadik születésnapjáról szólnak. Már szépen haladunk arra… (Félix)

Szívből remélem, hogy Fénylő Csillagunk a 60. születésnapját már más körülmények között fogja ünnepelni. Nem tudom, a böriben jár-e ilyenkor egy szelet torta, de én nem sajnálnám tőle. (pireza)

Az a helyzet, hogy amikor az emberek elnézik a lopàst, mert akkor hátha én is lophatok addig itt nem lesz változás. Amikor egy cègnèl vagy vállalkozásnál is az a nèzet, hogy van neki èpp elèg addig ez van. Az elmúlt rendszernek is ez volt buktatója. Mindenki vitt mindent, mert a másik is viszi. De, ha saját ját vitték akkor mélységeden fel háborodott. Most ugyan ez van. Lehet itt akárki is miniszterelnök! Gyurcsányròl sokmindent ellehet mondani, de ő nem volt korrupt. (Imre)

Szerintem a 2/3-ot biztosító „tömeg” nagyobb részének fogalma sincs miért kell a Gyurcsányt utálni, de utálja, mert azt mondják neki, és gondolkodás nélkül elhiszi. (Béla)

Így írtunk mi

Hála legyen az összes szentnek és álszentnek

Ide nem olyan ember kell, aki úgy mocskos, mint a csúti gazember

És a halálozások számával ki foglalkozik?

Nemzeti bajusz- és péniszkonferencia

Ha a gyermekek egészséges fejlődéshez való joga akár 5 percre fontosabb lenne bárminél

A kormány egy fix pontba kapaszkodik

A magyarok vérig sértéséről

Az őszi tücsökhöz

A döntés órái – Angela Merkel és a menekültek

Önök félnek. Nyugodtan féljenek

A nap kommentje:

„Soltész Miklós rámutatott: az 1990-es években létezett olyan párt, amelyik kommunistaellenesnek mondta magát, mégis idővel “összeborult azokkal, akiket korábban szidott”. Ma is van ilyen párt, ezért fontos szem előtt tartani a valódi keresztény értékrendet és ez alapján választani – fűzte hozzá.” Hát Miklós?! Olyan pártra nem emlékszel, amelyik egyházellenes volt, oszt mégis összebútorozott velük (Ulzana)