Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Mit mondhatnánk 99 év múlva?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Egészen biztos, hogy bennem van a hiba, mert nem tudom, mit kellene éreznem az összetartozás napján. Ma. Nem érzek semmi különösebbet, csak azt, hogy rohadtul fáj a szemem; kezdődik a buszos szélvihar, tudják, jobb helyen működik a légkondi. Az meg nekem nem csak a szememet kezdi ki, hanem az agyamra is megy. Magánkínom. Tényleg nem tudom, mit kellene éreznem. Ha agyoncsapnak, akkor sem. Mert mifelénk, a baráti körömben nem szoktuk a magyarságunkat ünnepelni. Lehet, hogy ez más dimenzió. Az vagy van, vagy nincs. Én (majdnem) mindent elhiszek a trianoni békeszerződésről is, nem többet és nem kevesebbet, mintha a törökök még mindig ott ennék a lépes mézet a budai várban; ha most Mátyás király uralkodna, akkor lenne egy igazságos Mátyásunk az igazságos Viktor helyett. Ez sem igaz, mert az csak legenda, hogy Mátyás imádta a népét. És ezt nem a nemzet udvari történészétől, a Schmidt Máriától tudom, szoktam volt más történészeket hallgatni, olvasni.

Mondjanak nekem egyetlen uralkodót, aki koronával vagy korona nélkül, nem a saját hatalmához akarta igazítani az országot, ne akarta volna magához édesgetni a uralkodásához feltétlenül szükséges társadalmi erőket. Az meg nem a nép volt. Mindegy, hagyjuk. Már régóta úgy vagyok ezzel, mint a vallási ünnepekkel: csinálják, teljen benne örömük azoknak, akiknek valamiféle szellemi felmagasztalást ad. Csak ne gyártsanak köréje semmiféle kirekesztő szószt, ne legyen senkin a hit- vagy nem hit bélyeg. Nekem ma egész nap nem jutott eszembe a magyarságomat, pláne nem az összetartozást ünnepelni. Igaz, máskor sem. Persze, ha most iskolás lennék, akkor kihajtanának mindenféle szónoklatokra, énekelni, meghallgatni politikus bácsik tök érthetetlen dumáit. Aki ma úgy érezte, hogy boldog volt, mert összetartozott, egészségére. Mi közöm van hozzá? Senki ünnepét, mindenféle érzését nem akarom kritizálni. Felnőtt emberek vagyunk. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta a királyi közpénz televízióban:

„99 évvel ezelőtt írták alá a Nagy-Trianon palotában az országra erőltetett békeszerződést. Magyarországot ezzel tönkre akarták tenni katonailag, gazdaságilag, társadalmilag, szociálisan és politikailag.”

Mintha a máról szólt volna. Vessenek meg érte, de nagyon egyszerű gondolkodóként, az én, a mi mai életünkért miben felelős a békeszerződés? Már csak azért gondolom így, mert, ha 99 év múlva láthatnék egy orbáni emlék ceremóniát – természetesen az összetartozás jegyében -, mit hallanék a szónokoktól? Én ezeket szedném össze egy szerény beszédben.

Tisztelt Emberek! Kilencvenkilenc évvel ezelőtt korrupció, mutyi, csalás… – ahogy tetszik, szabad volt a vásár a Fidesz-KDNP-nek Magyarországon. A vezetők szerint 47 ezer forintból – euró még nem volt – nagyon jól meg lehetett élni. Belemondták a szemükbe az ingyenélő, saját zsebükre dolgozó Orbán-haverok, miközben ették a szegények az üres kenyeret, krumplit, és sírt mellettük az alultáplált kisgyerek. A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt szorgalmasan haladt a vagyonosodás útján. A hatalomba besuhintott rogántónik, lázárjanik, kósák, selmeczik, mészárosok, tiborczok söpörték ki a magyar emberek amerikaikonyhás álmait, a lavórprogrammal kezelt tisztaságot. Az ideiglenesen jó sokáig hatalmon tartózkodók az önök ősei elől elégették a tudás, a méltóság minden picike darabját. Beleterpeszkedtek demokratikus álmukba; a foteljeikbe is. Agresszíven ellopták a legelemibb szabadságjogukat.

Tisztelt Emberek! Kilencvenkilenc évvel ezelőtt a szülők sokasága rakéta sebességével zuhant a lejtő aljára. Beragadtak nyomorukba. Orbán Viktor kormányzása alatt az emberek utálták egymást, Orbán utálta az embereket. Soha nem volt európai esélyegyenlőségi programja, a szabadságot börtönbe zárta. Egyszerre volt diktatúra, királyság és szennyes hatalom. A kórházakban sorban álltak az emberek az életükért. Fidesz-elemmel működött az ország, európai szellemiség és jólét híján.

Tisztelt Emberek! Kilencvenkilenc évvel ezelőtt az Orbán-istenek a fejükre estek. Más is történt. Másokkal. Jól ismerik önök is Ady Endrét. Az ő szavaival búcsúzom, tisztelt Emberek!

„Ősök ők a Jelenben, valahányan / S majd valamikor lesznek élők / Ujféle ember-fajtákban. / Nézik egymást gyűlölve és szeretve, / Muszáj, hogy egymást megtalálják: / Rájuk van a Jövő vetve. / Jönnek, élnek és talán meg se halnak: / Kiebrudaltjai a Mának / S apjai a diadalnak.”

Az önök véleménye.

Akkora a megtakarítás ebben az országban, hogy három napi hideg élelemmel kellett megérkeznie azoknak, akik jegyeztetni akartak maguknak az államkötvényt.. Melengeti a mellyemet, hogy látom, ennnyi tehetős ember van szerte e honban. Csak nehogy úgy járjanak, mint a régi vicc, mikor be akarja tenni az elvtárs az 1000 Ft-ot az OTP-be és kérdi, ki garantálja, hogy visszakapja? – A Bank. – És ha a bank csődbe megy? – A magyar állam. – És ha a magyar állam csődbe megy? – A Nagy Szovjetunió. – És ha a Szovjetunió is csődbe megy? – És ez magának nem ér meg 1000 Ft-ot? (agador)

Ugyan már, ez is csak egy tétel lesz a bérlapon, az szja, ehó, munkaerőpiaci járulék, meg a faszom tudja, mi minden mellett. Azok sem zavarnak komolyabban senkit, ez sem fog. Aztán majd ha eljön a válság, akkor majd a vállukat vonogatják az elvtársak, hogy „nincs pénz, miből adjak? amit magától levontak, azt a pénzt már ráköltöttük a határon túli testvéreinkre…” (Hajszás)

Aki jár élelmiszerboltba, az tudhatja, milyen drasztikusan emelkednek az élelmiszerárak. Lehet, hogy a híddaru meg olcsóbb lett közben, és ez szinten tartja az átlag inflációt, de kit vigasztal ez, akinek a jövedelme nagyrésze a létfenntartásra megy el? Mert a nyugdíjemelést is ez alapján számolják például. Átlagolnak. Egy paprikáskrumpli vagy egy lecsó többezres tételnek számít már egy családnak, kész röhej. De nem gond, az átlag majd azt mutatja, hogy fasza minden. Elvégre ha vesznek akciós híddarut, az máris elfeledteti, hogy nincs kaja az asztalon. (zsoltix)

Remélem minden fidesz szavazó vett egy csomó kötvényt, azok is akik 5 kiló krumpliért szavaztak. (Transzporter)

Ha ezek tudnák, hogy mi a morál, akkor le sem írták volna ezt a szót soha, főleg, hogy fölény. A cikkeiket tényleg a Manyika néni írhatja, mert nekem 0 írói vénám van, de még én is különbeket tudnék írni. A vagyonosodásról meg jobb, ha hallgatnak. Az összes baloldali korrupciós vagyon az ezred része sincs, mint az egyetlen tiborcz család vagyona, és akkor még hol van a többi. (Transzporter)

Ez jó! A még pöttömnyi fiacskámnak a „sajnos” szó tetszett meg. Így , mikor a viszonylag alacsony autónk tetejére sikerült felmásznia, és kérdeztem tőle, hogy le tud-e jönni, halál komolyan azt válaszolta: sajnos, igen! A baloldali erkölcstelen vagy törvénytelen vagyonosodások és baloldali Rogán-féle bűnözők elítélésére tizedik éve van lehetősége Polt Péternek. Hányat sikerült eddig börtönbe dugni? Nem sikerült elég bizonyítékot összegyűjteni vagy nem is akarták? Persze, itt van most Czeglédy, akire éppen mutogatnak, de ezt se sok sikerrel eddig. (Róza néni)

Gyurcsány nyakát is ugyanezek törték ki, ezek közt voltak, akik kiszivárogtatták az öszödi beszédet, majd szükséges egészségügyi és minden más átalakítás idején betartottak neki. (agador)

Párttitkár elvtárs holnaptól kezdve klerikális lett. Mindig csak ami trendi. (Dupla)

Az…vallásszabadság , szólásszabadság , meg Népszabadság ( csak volt)… (Krisztina)

Talán jelenlegi vallásokon felüli egyházat, vezetője Orbán Gáspár lenne (erőtlen)

Hát Kövérkém megsúgnám neked, ha füled lenne rá, hogy az életünk maga a halál kultúrája, ugyanis aki ezen a sárgolyón megszületik, az az „életnek” nevezett rituálék során a halál felé halad. Legyen itt fontos bárminemű pénzügyi, vagyoni érdek, innen bizony senki semmit el nem visz, egyedül csak azt, ami lelkébe ivódott, ami szeretetet adott és kapott. A lelki közösség tagjai bármit is teszel Kövérkém, meg kell, hogy találják egymást. Hogy te mit viszel majd a túlvilágra, az szerintem édes kevés. (Ildikó)

Létezik egy un. katasztrófa turizmus. Pár ilyet kellene szervezni a nyugati turistáknak, mondjuk Borsodba, Szabolcsba, Békésbe, de nem a fürdővárosokba, luxus szállókba, vadászatokra, vagy hasonló helyekre. A lepusztult, legszegényebb, legelhagyatottabb falvakba és akkor megtudják, hogy mi is az a katasztrófa. Megtudják, hogy mi is az igazság a magyar gazdaságról, életről. (Transzporter)

Így írtunk mi.

Miközben a jobboldali morális fölény a baloldali sötét múltat fürkészi rendületlenül

Vallásszabadság. Ez a fogalom nem ismerős, László?

A kormánypártnak nem szabadna elfelejtenie, hogy a demokráciában nem a pártok, hanem a nép szavazata a döntő

Cifra nyomorúság

Csak akkor nem kell jajveszékelve aggódni a demokráciáért

Közelebb kerültünk, vagy még jobban eltávolodtunk egymástól?

Kaparj kurta

Legalább meg kell tanulni embernek maradni

Hazavágyás Napfény-országból

Felelősök márpedig itt nincsenek

Családok költségvetése, az…

A nap kommentje:

Nem véletlen, hogy a dél-koreai vezetés ki van akadva. Útjára engedni a szállodahajót, bizonyíték eltüntetés. Mikor ott volt, Dél-Koreában kompbaleset, hét miniszter mondott le, plusz a kormányfő, akinek halasztva ugyan, de szintén elfogadták a lemondását. Holott egyikük sem volt hajós, nem is ők vezették a kompot. Itt utoljára Gyurcsány közlekedési minisztere mondott le egy vonatbaleset után, amikor egyébként mostani ártunk és ormányunk azért szidalmazta a másutt is sűrűn szidott Gyurcsányt, mert kicsordult a könnye. Az meg valami egész fura, hogy érdemi vizsgálat és megállapítás nélkül, letartóztatták a szállodahajó kapitányát. Ez már megint a szokásos, nernyik tempó, hogy előbb van ítélet, aztán lesz tárgyalás. A Star Trek Deep Space Nine-ban, pont így működött a Cardassiai rendszer. (agador)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.