Május 8,  Szerda
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Hogyan mondjam el neked, Évike?

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 412,710 forint, még hiányzik 2,587,290 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Majd, ha holnap néhány perc után túl vannak a választási ceremónián, akkor fogják meg a kislányok és kisfiúk kezét. Gyermeknapon.

– Édesanya, olyan szép vagy ma, miért vetted fel a legszebb blúzodat? Apa, te meg öltönyben, mikor volt rajtad utoljára? Ja, tudom a nagybátyám esküvőjén. Mire öltöztetek így ki? Csak nem arra, hogy egy cetlit bedobjatok a ládába? Olyan fontos ez? – fogadta délelőtt a szüleit Évike.

Hogyan mondjam el neked, Évike? Nagyon fontos, mert te vagy a legfontosabb. Azért dobálják a cetliket a szavazóurnába a felnőttek, hogy nektek, Évike, szép életetek legyen. Tudod, most nem minden kisgyerek élvezi a jókat, finomakat, a Napot sem; nem minden gyerek boldog, pedig minden gyerek boldog országban szeretne élni, játszani, tanulni, felnőttnek lenni.

Hogyan mondjam el neked, Évike? Nem csak egyetlen nap a gyerekeké, háromszázhatvanöt napos, sok éven át tartó legnagyobb kincs vagytok. Te is és sok társad vasárnap vidáman fújjátok a lufit, nyaljátok a fagyit, kaptok kisautót, kisbabát, pónit, játékpisztolyt. Anyu és apu is többet mosolyog, pedig nem nyertek a lottón. Dolgoznak, tudod, Évike, ezért nem való hisztizni, ha nem kapjátok meg a csillagos eget. A forintok csak nagyon lassan gyarapodnak anyuék számláján, de rakéta sebességgel tűnnek el onnan. Akkor már sokaknak kenyér sincs az asztalukon, mert elfogyott a pénz. A szegényeknél mindennapos.

Hogyan mondjam el neked, Évike? Azért is dobálják bele a ládába anyuék a papírost, hogy azok az emberek, akik nagyon csúnyán bánnak a többi emberrel, végre eltűnjenek a közelünkből. Tudod, Évike, magyar királyok már csak a mesében vannak, és nem akarunk több zsarnokot – sem keleten, sem nyugaton. Aki ellopja tőled a játékodat, az nem zsarnok, az csak neveletlen kölyök, ha rászólnak, vissza is adja. A csúnya emberek nem adnak vissza semmit, és csak lopnak és lopnak, megpumpolnak bennünket. Azért is kell apunak és anyunak úgy bedobni a ládába a cetlit, hogy azon ne az 4. számú névre/pártra húzza be az x-et. Hogy neked is jó legyen, Évike, amikor már randira jársz, amikor már apu, anyu is megbékél azzal, hogy okos, nagylány lettél.

Hogyan mondjam el neked, Évike? Tudod, sok kisgyereket gyermeknapi ajándékként elvisznek az ausztriai safari parkba, mások pedig még soha nem voltak a falujuk, a városuk határán túl. Anyujuk és apujuk gyakran mond nemet ezeknek a társaidnak, mert nem tudják kifizetni a tanulásukat, nem járhatnak nyelvórára, klubba, táncolni, zenélni sem. Ilyenkor a gyerekek sírnak, nagyon szomorúak, mert nem értik, hogy nekik miért nem lehet? Mondok neked valamit. Van amikor úgy viselkednek bánatukban, mint egy kis méretű terrorista, pedig nem azok. Nyivákolnak, harapnak. Tudod, Évike, mi nem szeretnénk, ha az iskolában fegyvert adnának a kezetekbe, és azt sem, hogy olyanok legyetek, mint egy zsák mák. Egyformák és kibogozhatatlanok. Azt sem szeretnénk, ha a papok ropnának körbe benneteket. Apa majd segít megmondani, mire is gondolok, most nem akarlak teljesen összezavarni. Gyereknap van.

Hogyan mondjam el neked, Évike? Persze, nálatok is elszakad a cérna időnként, ha rossz napotok van; türelmetlenek vagytok, de azt ne higgyétek, hogy a családban ti vagytok a főnökök. Ez nem lehet így, kicsik vagytok, szükségetek van erős, óvó és következetes felnőttre. Egyikőtök sem gép, ezért mindent szépen meg lehet beszélni együtt. Úgyis, hogy nektek van igazatok. Az igazi apuka, anyuka ilyenkor rátok hangolódik, és kedves mosollyal megoldhatjátok a problémát.

Hogyan mondjam el neked, Évike? Kapnátok tízmillió forintot kölcsön, ha anyukád úgy akarná, hogy szülessen testvéred. Akarná, ha megfizetik? Azt már te is tudod, hogy az irdatlanul sok pénz. Ám a csúnya embereknek ezerszer, százezerszer több van. Ők abból palotákat, üdülőket vesznek, röpcsiznek, és elosztják egymás között a rengeteg eurót is, de csak a csúnya emberek kapnak belőle. Ezért nagyon bosszúsak Európában. Jut eszembe, Évike, ezért és miattad öltözött fel szépen anyukád és apukád. Szavaznak a te és a ti jövőtökre, hogy olyan szabadok és boldogok legyetek, mint a német, holland, svéd, norvég, dán kisgyerekek.

Annyi barátotok – fehérek, feketék, bicegősek, kicsit vaksik, betegek, alacsonyak, magasak, szeplősek, dundik – lehet, mint égen a csillag. Legyetek türelemmel, amíg a szüleitek odamennek a szavazó ládához. Hátha megéri, végre. Aztán jöhet a ringlispíl, ami játéknak nagyszerű, csak tudod, Évike, az csak körbe-körbe forog. Mi a sok szédülés után lépnénk előre – a közös jövőnkbe. Akkor majd másról beszélünk nektek, Évike.

Az önök véleménye.

nem tudom mibol gondolja ez a tokorru, hogy kulfoldrol (az eletkepteleneket leszamitva) barki is visszamegy dolgozni nekik. (Lustamacs)

Parragh csodálatos ötlete volt az is, hogy középiskolában, szakmunkásképzőben nem kell közismereti tárgyakat tanítani, így földrajzot sem. Így legalább a buta kölkök nem tudnak semmit a környező országokról, a vaksi szemükkel nem látják, milyen az élet másutt, nem akarnak külfödre menni. Eddig arra hivatkoztak, azért jön ide a külföldi befektető, mert magasan képzett a munkaerő és viszonylag olcsó. Parragh ötletei által, legfeljebb csak olcsó. Parragh rinyál, hogy hatalmas a béremelkedés, ugyanakkor hazudós Petike ma tette közzé a Népszavában, hogy szándékosan nyomják le a béreket, hogy a cégeknek kedvező legyen. Eszement, buta, aljas ez mind. Tényleg, hogy jön ez a néhány idióta ahhoz, hogy belefufnyogjon az oktatásba, mellette sok másba? (agador)

Kérem, Parraghot hagyjuk. Egész nyugdíjam rámegy a vérnyomáscsökkentőkre, amiket emiatt a szörnyeteg miatt be kell szednem. Tönkretette az egyetemeket, tönkre a közoktatást, tönkre a szakoktatást és most a munkaerőhiányról vérnyog. Ha emelkedett stílban fogalmazhatnék, a Magyar (sic!) Jövő (sic!) legförtelmesebb kártevőjének titulálnám. (György)

Olvasàsi , iràsi nehèzsègekkel…ès akkor a szovegèrtèst, mint kovetkezo szintet màr ne is is elmitsuk…( mondjuk ez a kormànypàrtnàl is problèma..) , de attòl mèg a hànyatott sorsù, halmozottan hàtrànyos gyerekek sorsa nincs  megoldva… Osbun..olcsò munkaero…szerintem elfelejtett egyeztetni a kulugyèrrel , aki pont megmagyaràzta, hogy mièrt kell alacsonyan tartani a munkabèreket…( ott tessenek reklamàlni…) (Krisztina)

Még nem vagyok túl a költözésen, a megrázkódtatásokon. Ha igen, bank, és Szalonnázó. Amúgy épp tegnap (vagy előtt) találkoztam egy igazi órás fidesz balfasszal, aki megkért többé ne menjek hozzá. Nem fogok. A fogyasztóvédelmi hatósághoz se, mert én már hülyékkel (mármint a beteg órás) nem fáradok. 
Hát, a barrikádok és a harci lövészárkok a szellemi szinten kialakultak. Ha ez az ország normális…de már nem az. Valahol a múlt század harmincas, negyvenes éveit idézi. (anima)

Találtam egy közszolgálatért felelős államtitkárt, a neten, persze. Tuzson Bencének híják, és valamikor azt nyilatkozta, hogy „..nagy a felelősségünk a kulturális értékek megmentésében.” Esetleg érdemes lenne tőle egy kis vissza nem térítendő állami támogatást kérni, nem? Na jó, csak bohóckodok, szombati jó hangulatban…. (Anna)

„Perpillanat ülünk egy gazdasági növekedési hullámon, így a mutatóink többé-kevésbé jók..” Az amúgy is átlag feletti színvonalú írás kulcsmondata. Megmagyarázza, miért nézi el a publikum a mindenki által ismert korrupciót, és az agymosó hazudozást. Növekvő bérek és fogyasztás, alacsony munkanélküliség mellett csekély a forradalmi hajlam (kivéve az értelmiséget). Egy gazdasági visszaesés (esetleg a vezér betegsége) ellenben szétrobbanthatja a rendszert. És ennek nagyobb az esélye mint a NER-be integrálódott pártok hatalomra kerülésének. (Mérlegelő)

A jelenlegi magyarországi magyarok az utolsók a sorban.
Befizethetik az adót, amelyből pártunk külhoni ( és belföldi) sportlétesítményeket, oktatási intézményeket, stb. épít. (József)

Anélkül, hogy bántani akarnám a külhoni magyarokat, azért más f@szával mégiscsak könnyebb verni a csalánt… (pireza)

Ez ám az igazi nemzetegyesítés! A mi pénzünkből, ellenünk! Hogy a görcs álljon beléjük! (Attila)

Dejó, nagyon vártam már a rádiót is 🙂 Szóltam néhány potenciális előfizetőnek, remélem, élnek a lehetőséggel, hogy jó ügyet támogathatnak. (glorianna)

Én is pontosan ezt, és így szeretném !.. és akkor lehet hogy elgondolkoznek rajta , hogy ne évente csak 1x menjek haza, hanem amikor csak tehetem, és ne csak megfakult embereket lássak , hanem egy mindig fejlődni képes társadalmat ! Kirekesztettség nélkül ! (Krisztina)

Így írtunk mi.

Szörnyű, de legalább fokozható

Devizahitel 2.0

We’re going to Ibiza

Ez a legszörnyűbb bűnük mind közül

Állampolgárságért szavazatot kérünk

A lábtörlőre nagydolgozás és a vécépapír esete

Bilincs nélkül

Mindenki Európájáért

Vallomás

Jó látni, hogy vannak még értelmes politikusok is idehaza

Ljubljana, az élhető főváros

A nap kommentje:

Még nem vagyok túl a költözésen, a megrázkódtatásokon. Ha igen, bank, és Szalonnázó. Amúgy épp tegnap (vagy előtt) találkoztam egy igazi órás fidesz balfasszal, aki megkért többé ne menjek hozzá. Nem fogok. A fogyasztóvédelmi hatósághoz se, mert én már hülyékkel (mármint a beteg órás) nem fáradok.
Hát, a barrikádok és a harci lövészárkok a szellemi szinten kialakultak. Ha ez az ország normális…de már nem az. Valahol a múlt század harmincas, negyvenes éveit idézi. (anima)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.