Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


A fiatalok képesek meglepetésre, de egyedül nem megy

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek.

Ma rendhagyó módon képekkel kezdünk. Induljon az önök számára is jól a hét. A mosolygás éltet, mosolyogni maga az egészség. Áder János is örül.

A magyar férfi kézilabda-válogatott 23-23-as döntetlent játszott Oroszországgal az Európa-bajnoki selejtezősorozat negyedik fordulójában, vasárnap Érden. Nagy lépést tett a továbbjutás és a csoportelsőség felé. A mérkőzésen ott volt Áder János köztársasági elnök, felesége, Herczeg Anita, no és természetesen Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, a Fidesz- frakció vezetője, valamint a fideszes T. Mészáros András, Érd polgármestere. Az MTI-nek sikerült megörökíteni, ahogyan Áder János a VIP vendégek társaságában önfeledten tombolva ünnepli a válogatott sikerét. Ő így szurkol. Visszafogottan, komolyan, felelősségteljesen érzi át a sport minden ízét – ha az öröm is.

Angela Merkel Németország kancellárja pedig így szurkol egy focimeccsen. Nem sok különbség van a két kép között, ugye. Merkel asszony elengedte érzelmeit – csak úgy, nem hivatalosan, emberi módra.

Politizáljon-e egy gimnazista? Politizáljon, de ne úgy, ahogyan a Blanka. Tökéletesen egyetértek Bálinttal, amikor azt írja, ez a lány már nem az a lány. És nem csak azért, mert lecsapott rá a politikai kalapács, nem csak azért, mert ez a diák ott illegett-billegett a DK kampánynyitóján, de akár megtehette volna más ellenzéki párt oldalán is. Gyurcsányék voltak a leggyorsabbak, és minden bizonnyal Blankának sem volt ellenére Dobrev Klárával mutatkozni. Ezzel számomra már szenzáció hajhászásnak tetszett az ő közszereplése. Azzal együtt, hogy persze, nem baj, ha van véleménye az oktatásról, a mai közállapotokról is.

Tudják, sok gimnáziumban csinálnak a diákok amolyan bolond napot, vagy nevezhetjük fordított napnak is. Amikor a fiúk, lányok átveszik egy-két napra a hatalmat a suliban. Még királyt is választanak maguk közül vagy királyi párt: az iskola legnépszerűbb tanulóit. Igazi baráti kampány dúl a gimnázium kulcsáért. Az iskola tanulói titkos szavazással, demokratikusan döntik el, hogy ki uralkodik néhány napig a suliban. Tudok olyan gimnáziumról, ahol nagyon jól felkészülten például egyenesen középkori szokás szerint zajlik a nagy buli: ki egyházfiként, ki katonaként, ki kereskedőként, művészként, íróként vagy boszorkányként, lovagként teszi hozzá magát a nem kevés ismereteket is feltételező nagy eseményhez.

A nyertes előre megtervezetten mondja fel és el királyi programját. Humorral, ötletgazdagon, sok-sok játékkal, vetélkedővel színesíti a napokat. Nekem ez tetszik. Együtt élnek elsősök, végzősök, olyanok, akik talán addig még soha egyetlen szót sem váltottak egymással. Ezek a fiatalok már a felnőtt kor küszöbén toporognak: okosak, nyíltak, legtöbbjüknek konkrét és határozott elképzelése van a hogyan továbbról az érettségi után. Megosztóan ebben is. Mert sokan arra gyúrnak, és csak legyintenek, hogy nálunk a tudásnak semmi értéke, nem vacakolnak, hanem fogják a kis motyójukat, elhúznak az országból. Aztán lesz, ami lesz velük. Értük nemigen mond imát Orbán sem.

Mások kirekesztődnek a tanulásból, mert nincs pénzük, megint mások simán bejutnak egyetemre, főiskolára. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ezek a értelmes fiatalok lehetőségeik szerint képzelik el a jövőjüket. Ám az sem baj, ha többre vágynak. Sőt. Vannak, akik már megtanulták, hogy a politika nálunk a mindenáron győzni akarás műfaja, pedig úgy képzelték, hogy a kompromisszumok, az elfogadás, a beszélgetés, az emberi egyenrangúság terepe. Ha már az iskolában is azt tapasztalják, hogy szélsőjobbos, hazug, őket félrevezető felnőttekkel van dolguk, akkor nagy a baj. Mert vagy hisznek vagy már akkor kifordul tőlünk a gyomruk. Ne legyen az iskola a elkábítás műhelye, mert nagyot kockáztatunk.

Azt hiszem, hogy a diákok nem találnak maguknak tökéletes pártot. Új világ van, új arcok kellenének. Sok. Akik, nem akarnak úgy élni, mint apáik, anyáik. Képesek is meglepetésre, de egyedül nem megy. Blankának sem. Nem feltétlenül pártelnökök kíséretében kellene edződnie a gondolatnak. Csak így egyszerűbb palástolni a pártoknak is, hogy híján vannak egy ütős ifjúságpolitikának. A fiataloknak maguk között, okos terelgetéssel kellene edződniük. Ha sokan vannak, nagyobb erővel követelhetik például, hogy addig ne legyen feltétel a nyelvvizsga, amíg nem teremtik meg mindenki számára a színvonalas nyelvoktatást. Legyenek is nagyon sokan – saját magukért, az életükért. Így nagyobb az esély arra, hogy nem bír, nem mer, de ha józanul gondolkodik, nem is akar egyetlen alakulat sem beszippantani csak egyetlen diákot. Ha hiszünk bennük, megoldják maguk is. Ha tanulhatnak, ha a hatalomból nem hiányzik az alapvető emberi méltóság és szabadság tisztelete, és ők már ebben a légkörben nevelkednek, akkor tudnak lenni ők a jövő, a jövőjük urai.

Az önök véleménye:

Elkèpeszto!!!…Mikor lesz vège ennek a szabadrablàsnak??? Legkozelebb, majd a Hortobàgyon szednek belèpot aki meg akarja nèzni, annak ismernie kell a Kàsler-fèle tizparancsolatbòl legalàbb kilencet…a + 1 „ràadàstòl” eltekintenek( a 9 lyukù hidra valò tekintettel..)…de csak azèrt, mert ez a magyarorszàgi turizmus èrdekèt szolgàlja…Hàtdetèlleg…. (Krisztina)

Sokáig én is így voltam, felébredtem, bekapcs a kosútrádió, mást jóformán nem is hallgattam. Aztán kezdett betelni a pohár, egyre többet hallgattam mást. Utána teljesen betelt a pohár, egy ideje már csak mást hallgatok. Kossuthot soha, egy percig sem. (zsoltix)

Lehet, hogy az a baj, a magyar még a feudalizmus szabályait sem tanulta meg rendesen, nemhogy a demokráciáét? Azután csoda, ha vissza lehet élni azzal, ami a fejekben, és a lelkekben keveredik? Miközben a bünözők kilopják a földet is a talpunk alól és elszívják a levegőt előlünk visszaélhetve minden szabállyal. (anima)

Én csak azt nem értem, mit nem értenek a „hívek” a szabadrablás és a nagy kereszténység hirdetésének egyidejűségében. A középkori embernek is megfelelt az „így rendeltetett” magyarázat. Ahogyan szüleink, nagyszüleink generációjától is sokat halljuk: „nekünk se volt könnyű, mégis itt vagyunk”, vagy „széllel szemben nem lehet pisilni” és hasonló okosságokat, amitől maximum lebénulni lehet, de előrébb nem jut senki. (Baracka)

Kövezzetek meg, de szerintem a pacal az igenis jó kaja. Feltéve ha: megbízom abban, aki készítette (es főleg aki tisztította), ha nem úszik ujjnyi réteg zsír a tetején és különösen ha nem evett már bele valami csótány. A mellékelt kép láttán azonban kapásból a joghurtos pohár után nyúlok… Más. Van abban valami obszcén, amikor fideszék ‘becsületről’ meg ’tisztességről’ beszélnek. Kétlem, hogy az ner szótárban ugyanaz a definíciója, mint a ner-en kívül. (Lustamacs)

Nyista búza,
Nyista kukurúza,
Nyista tojás,
Megdöglött a tyúk! Hát ez az! (Mihály)

A legnagyobb viccpárt a Fidess ! Kivülállók hatalmasakat tudnak röhögni minden egyes megnyilvánulásukon, de sajnos én elszenvedője vagyok az orbáni rezsimnek ! (Vera)

Csak én nem értem? Ha a fiatalok elfordulnak a politikától, az a baj. Ha beállnak egy ellenzéki párt mellé, (mögé), akkor meg az. Na így legyél okos! Miért kell egy 19 éves szavazókorú felnőtt állampolgárról cuki kiscicaként írogatni? (József)

“Eszembe jutott valamiért, hogy mit mondott pár napja Bajnai Gordon azokról, akik úgy kerülnek bele a politikába nagyon fiatalon, hogy nincs alternatívájuk.“ – Én is pont ezt mondtam tegnap. Jó dolognak tartom, hogy az ellenzéki pártok összezártak Nagy Blanka mögött és jogi segítséget is nyújtottak. Ám az EP listán történő esetleges szerepeltetése már kiverte nálam a biztosítékot. Olcsó PR fogásnak tartottam. Pont annak tartom a tegnapi szerepeltetését is. Elhibázott döntés volt. Meglepő számomra… (Rita)

Hát azért németh szilus,ne simogassa őket, mert könnyedén a bográcsban végezhetik,pacalként.Jó tanács ez a migráncsoknak. Húúú! (janos)

Sok csodálkozni való nincsen, világos volt, hogy D.K.-ba ott fognak belelépni, ahol nem szégyellik; márpedig nem igazán szégyenlősek! Lehet, hogy a fidesznek ez a programja?! Végül is így is lehet – sárba döngölni minden ellenfelet, aztán már tényleg csakafidesz! (Mariann)

Észbontó, hogy ezt a mocskos 8-10 mondatot variálva, beleszállva mindenkibe, akik nem ők, mérgezik az agyakat, (a levegőről ne is beszéljünk) így hergelik az egybites tábort és talán az ingadozókat is. Remélem, hogy nem, de a mai állás szerint nincs ennek ellenszere, rossz előérzeteim vannak. Az már csak hab a tortán (vagy keserű szőlő), hogy nem körvonalazódik semmiféle komoly összefogás a Fidesz pozícióinak gyengítésére. Kissé bátortalanul mondom, hogy azért az EPP is nyilatkozhatna már, hogyan látják a Fidesz ténykedését az „EPP felfüggesztése óta”, én a helyükben kb két-három héten belül kizárnám őket. Nagyon nem bánnám, ha emiatt híznék vagy 5-6 kilót! (Attila)

Így írtunk mi:

Nyista tízmilla, semmi saját lakás. Majd kaptok egy zacskó tésztát választás előtt. Pusszancs

Biztos, hogy ez olyan jó ötlet volt?

Tengiz és Magyarújváros

Menj, és kérd az Istent, hogy ne ilyen öregkorod legyen

Véleményvezérek tündöklése

Minden és mindenki migránssimogató ebben az országban?

A múlt szelleme kísérti Spanyolországot

CSOK – azok a falvak nem véletlenül ürültek ki

Egy lány a villamosban

Bevándorlóként élni a faluban

A nap kommentje:

A következő lassan az lesz, hogy az a falu, község, ( bármi, ahol 500 embernél több él ) , és nincs stadionja , vagy egy térkővel lerakott tere “az annyit is ér “… (Krisztina)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.