Április 19,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Azok költöznek falura, akiknek kínaiul szól a családtámogatás

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,340,346 forint, még hiányzik 659,654 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok! Mindenkinek. Falun és városon.

Azt mondja a kormány, lesz faluprogram. Ha azt mondja, akkor lesz is. Program az mindig van. Az idén 150 milliárd forintot kapnak az 5 ezer lakosnál kisebb települések.

Nekünk az a célunk, hogy a városi és a falusi lét közötti választás ne életminőség és életminőség közötti választás, hanem életstílus és életstílus közötti választás legyen.

Csakhogy ez ma még nincs így, hiába álmodozik Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Nem is lenne tulajdonképpen semmi bajom nekem ezzel a 150 milliárddal – jut is, marad is, ide is, oda is. Majd meglátjuk, ki mennyit bír leszakítani belőle. Nálunk azért nem olyan egyszerűen megy: na, itt a pályázat, írjál bele valamit, oszt majd mi eldöntjük, jó-e, meg ki kapja meg mondjuk a beruházást.

Itt van a csúfos Modern Városok Program is, végigszlalomozta vele az országot Orbán, ígért fűt-fát, a polgármesterek nyálazva lesték minden szavát. Ami vagy bejött, de inkább  nem. Látvány beruházásokból nincs hiány, ami pedig a lakosságnak lenne jó, ahhoz nincs ingerük. Mondok egy példát: megyeszékhely, a hegyen közkedvelt kirándulóhely. Bakancsosoknak, dzsikeseknek, eső kabátosoknak, ők járnak oda szívesen. 700 milliós beruházás. Látogatóközpont. Kimondottan turistáknak: az étteremben 4000 forintos kajával. Azt mondják, a városi elit gyakran jár oda. Abban a városban, ahol az ország legmocskosabb, ronda vasútállomása áll. Naponta káromkodnak az utasok miatta. Nem nyúlt hozzá a vezetés. Előbb majd meg kell építeni 13,5 milliárdét a sportcsarnokot, a meglévőtől nem messze. Mostan már föltúrták a városközpontot, a Mészáros Lölö úr épít valami üzletközpontot. Persze, hogy rögtön ez ugrik be, van is alapja.

A Magyar Falu Program keretében az idén 150 milliárd forint költségvetési forrást szán a magyar kormány az 5 ezer fősnél kisebb települések fejlesztésére. Első körben kapásból az egyházak pályázhatnak. Nem templom építésre, azt már sok helyen megoldották állami közpénzből. Most 7 milliárdot szán a kormány megürült paró­kiák, plébániák, volt egyházi iskolaépületek élettel való megtöltése. Önkormányzati fejlesztésekre hatmilliárd forint van. És minden más csak majd az egyház kiszolgálása után következik.

Na most akkor meghívnám egy faluba a Gyopárost. Van ilyenből több ezer. Kijövünk a szépen felújított parókiáról, megmutatom neki az üresen álló iskolát. Naponta utaznak kicsi és nagy gyerekek, hogy valahol tanulhassanak. Kiszökött az élet a faluból, fiatalt legfeljebb a buszmegállóban látni. A templom szép, nemrégen újították fel. Állami támogatással. Kocsma is van. Kocsma kell. Iskola nem kell.

Jön busz is: három óránként, aztán este még annyit se. Ha nincs autód bezárod magad. Nincs posta, nincs gyógyszertár. Vegyes bolt meg trafik az van. Órákra bezár, délután nyit ki. Amiért mész, az majd holnap lesz. Aztán megint holnap lesz. Háromszoros áron, mint a nagy üzletekben. Bölcsődének nyoma sincs. Óvoda vagy van, vagy nincs. Kultúrházban szórakozik a falusi, jobbára idősebb ember. Az orvosi rendelőbe száz kilométerről utazik a doki. Hála neki.

Gyopáros nyugodtan kapkodhatja a lábát, ide gumicsizma való, olyan ósdiak az utak, mint a középkorban. Elhanyagoltak a járdák, a sárturizmus működik. Ha nincs szerencséje, éppen pofán fröcsköli egy autó, mert már nincs hely kikerülni a kátyúkat.

Munka? Az nincs. Ami van, rögtön lecsapnak rá, de a szar melót nemigen vállalja senki. Falun sem cselédként akarnak élni és dolgozni az emberek. Vajon élne itt a Gyopáros meg a többi úri ficsúr? Dehogy, nem bírná az Audi sokáig.

Dicsekednek a falusi CSOK-kal, csakhogy munka nélkül kevesen építenek házat. Rengeteg áll üresen, még újabbak is. Elmennek nem csak a fiatalok, elnéptelenednek a kis települések, majd azok költöznek esetleg oda, akiknek kínaiul szól a családtámogatás. Olcsó legyen, az a jelszó.

Az oktatás gyenge színvonalú, már ahol van iskola. Gondoljanak bele, a gyerekek nyelvi fejlesztésére a kormány sok tízmilliárdot kíván fordítani, csak éppen nincs aki tanítson nyelveket. Gyopárosnak és az egész okos bagázsnak nem a parókiákkal, hanem az emberek életminőségének javításával kellene törődnie. Legelőször. Városon és falun.

Tizennyolc éves koromig falun éltem: minden volt ott, még gimnázium is. Ahonnan nagyon sokan mentek egyetemre. Minden megtalálható, kapható és gyönyörködtető volt. A közelebbi városba csak színházi előadásra jártunk. Pedig ez, ha jól számolom, akkor körülbelül i. e. 34 körül lehetett. Basszus, akkor miről szól itt megint a pénzszórás? Csak úgy, életstílusilag mondom. Meg azért is, mert nem hiszek a korrektségükben. Olyan még nem volt, hogy ne húznának hasznot belőle.

Orbán Viktor: – Bocsánat. A támadó nyelvezetért. Minden másban igaza van, vegyék tudomásul a néppárti vezetők. Itthon is, mindenki. A belgiumi Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V) párt kezdeményezte a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, ennek a képviselője, Wouter Beke reagált elsőként miniszterelnökünk levelére. Elfogadja Orbán Viktor bocsánatkérését a bántó nyelvezet miatt, de a CD&V nem változtat az álláspontján, miszerint a Fidesznek nincs helye az Európai Néppártban. Én pedig azt mondom: nincs bocsánat. Semmire. Amit Orbán fémjelez, semmire.

Az önök véleménye:

Nincs kokarda, nem is lesz, miota a csuti napoleon elvette ezt az unnepet is. Majd „ha lemossuk a gyalazatot” es ujra arrol fog szolni marcius 15 amirol kellene, akkor igen, akkor majd lesz kokarda. Elvesz mindent, unnepet, karacsonyt, husvetot, hetkoznapokat, penzt, eleteket, beletenyerel a gyermekvallalasba, odakonyokol az arcunkba es rohog. Egy szar alak, sosem volt mas. (coollounch)

Amiota a fidesz kisajátította március 15.-ét, azota nem teszek fel kokárdát, még véletlenul valami ballibsi, hazaárulo, migránssimogato azt hiszi, hogy fideszes vagyok és ez még rémálomnak is rossz lenne. (Transzporter)

Azért úgy,spekulálok néha,főleg elalvás előtt,tudatmódosult állapotban,mi lennék,ha feltételezzük,hogy Anyám,valami fűszoknyában,valami dzsungelben hozott volna a világra.Ott hová tüzném a kokárdát? (vidam)

Én nem Mari néni vagyok, de megyek szavazni! Végre-végre valami elkezdődött kis városunkban! A fideszbagázs meg csak hadd hisztizzen! Igen, én is kárörvendek. (bebi)

Annyit még hozzáfűznék, hogy miért nem lehet senki pártsemleges? Pusztán annak okán helytelenít valamely intézkedést, gondolatot, sokpontos tervet, mert hülyeség és/vagy alapból gáz(nak kéne lennie…) Tapasztalatom az, ha azt mondom, hogy csak azért tolvaj, erőszakoló, migránshordatagnak beállítani valakit, mert szír, afgán, arab, muszlim stb… (a kívánt rész aláhúzandó), az nem járja, rögtön migránssimogatólibsibolsi vagyok. pedig csak ember vagyok… (Tamás)

Elég csak arra gondolni, hogy mi történt amikor az egyik kórház főigazgatója nem úgy nyilatkozott, ahogy azt “elvárták “ volna.. kirúgtak …és amíg ez így marad, addig nemhogy lépcsők, de emberéletek se számítanak… (Krisztina)

A fidesznek a demokratikus jogállamiság leépítése miatti potenciálus kizárása az Európai Néppártból – tartok tőle – nem fog segíteni a mi demokráciánkon, ill. annak hiányán. (anima)

Azt észrevettétek, hogy milyen furmányos mesterkedésről van szó? Ha Wouter Beke nevéből elveszünk tíz betűt és hozzáadunk tizenegyet, akkor pont kijön, hogy Soros-bérenc. (masikszempont)

Így írtunk mi:

Ez nem a Hírcsárda, ez a NER

Őszinte káröröm

Egyetlen Erikának se kelljen magyarázkodnia

Ne fogadjuk el, hogy kórházba ma már meghalni járunk

Hát ez nem jött be, Viktor

Lesz rá energiánk?

Minden nap abban bízom, hogy ennél lejjebb már nincs hova csúszni

Álmodom egy nőről

A nap kommentje:

Ki tudja? Ha egy kis szerencsénk van, megint idegrohamot kap a führer, mint a 2002-es választási eredményektől, elviszik Grazba, és legalább addig nyugtunk lesz, ameddig ő a gumiszobában pattog. XD (Hajszás)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.