Március 28,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Carmen sztrájkol. Mi nem engedjük meg, hogy a szabadságunkat megöljék

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,506,669 forint, még hiányzik 1,493,331 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Jó éjszakát kívánok. Mindenkinek. Kezdődik egy új hét, kezdődik vele egy új élet? Meglátjuk.

Suhan az Audi-példa egyre több helyen az országban. Most már nem csak gyári, üzemi szakszervezetek ébredeznek és szerveznek ellenállást a dolgozók lehetetlen körülményei és a melósokat kiszipolyozó túlórák miatt. A kultúra, a műveltség ellen beoltott Orbán-banda máshonnan is kapja a pofont. Így kell ezt csinálni, amíg KO nem lesz belőle. Előbb-utóbb megrendülnek ezek a pökhendi alulésztáplált senkiházik. Nekik ez az útjuk: kirúgott kulturális közmunkások, ellehetetlenített pedagógusok. Seggnyaló kis településvezetők lemondják a szerintük ballibsi művészek előadását. Megkülönböztetnek írókat, költőket, megvonnak tao-pénzeket az alternatív színházaktól (csak a foci). Szól a magyarkodó, silány ömlengés a rádiójukból a tévéjükből. Soroljam még?

Azt történt, hogy késve kezdődött a Bizet: Carmen szombati előadása az Erkel Színházban. Közel fél órája vártak a nézők, amikor egy színházi vezető kilépett a színpadra, és bejelentette: 17 és 20 óra között sztrájkol a társulat, az egyeztetés, hogy legyen előadás, jelenleg is folyik, a társulat egyharmada így este 8 óráig nem lép színpadra. Azért ilyesmi nem gyakran fordult még elő Orbánisztánban, de javaslom, legyen gyakrabban, és minél több helyen. Ki kell, hogy bukjanak a hatalom páholyából, nem színházit írok, mert oda nem járnak. Ottan nem lehet lopni.

A jelenlévőknek azt is elmondták, hogy a sztrájkra azért kerül sor, mert a dolgozók, illetve az őket képviselő három szakszervezet alapilletmény-emelést szeretne, ám egyelőre nincs megállapodás. Nem mozdultak a nézők, az előadás elkezdődött: a Carmen első felében kevesebben énekeltek, és tánc is alig volt. A szünetet követően, este 20 óra után aztán már mindenki színpadra állt. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta az előadást. Nem csak Carmennek szólt.

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete, a Színházi Műszaki Dolgozók Szakszervezete közös felhívása:

„Szakszervezeteink által a munkáltatóhoz 2017. július 10-én benyújtott kollektív munkaügyi vitában foglalt követelésünket – amelyet 2019. február 23-án bérköveteléssel kibővítettünk – a munkáltató (Ókovács Szilveszter főigazgató) többszöri felhívásunk ellenére sem hajlandó teljesíteni, illetve az általunk kezdeményezett egyeztető tárgyalásokat lefolytatni. Sőt, cselekedeteivel a sötét, kétségbeejtő munkáltatói diktatúrába taszította a Magyar Állami Operaházban foglalkoztatottakat.”

Nem mai ügy, de eddig nem történt semmi, Ókovács Szilveszter főigazgató hárít. A Közalkalmazotti Tanács előtt elhangzott ígéretnek megfelelően azt kérik, hogy 2019. január elsejéig visszamenőleg, átlagosan legalább 35 százalékkal, a kollektív munkaügyi vitát kezdeményező szakszervezetekkel megkötendő megállapodásban foglaltak szerint az alapbérüket emelje fel. Ókovács azt mondja: jelenleg semmilyen alapbér-emelésre fordítható összeg nem áll az Opera rendelkezésére.

„Ahogy három hónapja nyilvánosan elmondtam, az igény létezése és indoklása az Emmi számára világos, és jelenleg annak ellenére sem tudok más érdemi fejleményről beszámolni, hogy az Opera vezetése folyamatosan rajta van az ügyön.”

Rajta vannak. Rajta bizony. Ókovács igazi politikai kommisszár, a Duna Tv székéből emelték fel az Magyar Állami Operaház főigazgatói székébe. Kapásból kirúgott énekeseket, zenészeket, volt is botrány belőle. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizte a Magyar Állami Operaház 2012-2016. évi pénzügyi és vagyongazdálkodását, új műhelyháza, próbacentruma beruházás-előkészítését, és megállapította: az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az új műhelyház és próbacentrum megvalósítása kockázatos, a beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

Ez az ember is azt úszik meg, amit Orbánék akarnak, sőt, elmentek például Ámerikába turnézni, összesen 367 művész. Atyaisten, nem tudom, volt-e ilyen jutalom kirándulása bármelyik társulatnak a rendszerváltás óta. Az amerikai turné eredményének tekinti Ókovács Szilveszter, hogy a diaszpóra magyarjainak és az amerikaiaknak ma már van fogalmuk arról, mi az a Bánk bán és milyen az, ha magyarok játsszák el A kékszakállú herceg várát. Olvastam kritikákat, helyre teszik Ókovácsot, már csak azért is, mert a kormány erre az egész ámerikai haccáréra kétszer 1,6 milliárd forintot adott. Közben az Operaház felújításával az idén sem készülnek el. Megy a sunyi duma. Az Opera „2019-ben nem lesz kész, mi egy kisebb típusú beruházást terveztünk”, ám történeti felújításra is érdemes sort keríteni, ez egy kicsit tovább fog tartani. „Vissza akarjuk helyezni [az Operaházat] abba a pompájába, ahogy Ybl megálmodta.” Az eredeti költségvetés szerint az épületek felújítása 24 milliárd forintba került volna, plusz hat milliárdot pedig a színpadtechnikára szántak. Tessék jól figyelni: a felújítást – a többi között – a West Hungária Bau végzi, amelynek tulajdonosa a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az üzlettársa.

Még nincs kész, de azt már tudni, hogy a kereszténység lesz az Operaház 2019-2020-as évadjának központi motívuma. Helyben is volnánk itt is. Rongyrázás, eszement költekezés; a szaros álkereszténységük már mindenre ráhullik, csak csessze meg a kormány és pátyolgatottja, ki énekel, ki csinál előadást – szarért-húgyért, a hazafiasság nevében? Megőrültek ezek. Szétbarmolják az operát is – épületestül, művészestül.

A Carmen történetet önök jól ismerik, tragikus szerelmi háromszög. Ha emlékeznek e végére: a sevillai bikaviadal előtt ünnepli a tömeg a felvonuló pikadorokat, torreádorokat. Escamillo karján érkezik Carmen, de ott van a tömegben Don José is, és könyörögni kezd Carmennek, hogy térjen vissza hozzá, mivel nem tud nélküle élni. A cigánylány válaszol: közöttük mindennek vége, már mást szeret. A tömeg odabent Escamillót élteti. José próbálja meggyőzni a lányt, de az hajthatatlan: „szabadnak születtem, úgy is halok meg” – mondja. Visszaadja a gyűrűt, amit korábban a férfitól kapott. José kést ránt, és leszúrja szerelmét.

Igen, az operában ez történik, de higgyék el, mi is szabadnak születtünk, és nem hagyjuk, hogy a szabadságunkat megöljék.

Már csak a hír végét hallottam: a gépen 326 utas és 21 tagú személyzet utazott. Ó, ez borzalom, gondoltam, megint lezuhant egy gép. De nem, csak huszonkilencen sérültek meg szombat este egy Isztambulból New Yorkba tartó repülőn, amelyet 45 percig dobált a szokatlanul erős turbulencia leszállás előtt. Ohó, mi lehetett ott, micsoda pánik! Aztán kiderült, hogy a Boeing 777-es biztonságban landolt a New York-i JFK repülőtéren, ahol a sérülteket elsősegélyben részesítették, majd mindegyiküket kórházba vitték.

Jutott mára ennél tragikusabb hír is: röviddel felszállás után lezuhant az etiópiai légitársaság egyik utasszállító gépe vasárnap reggel Addisz-Abeba közelében. Az Ethiopian Airlines Boeing-737-es típusú gépe Kenya fővárosába, Nairobiba indult Addisz-Abebából. A felszállás után hat perccel az etióp fővárostól mintegy 60 kilométerre délkeletre csapódott földnek. A gép fedélzetén 149 utas és 8 főnyi személyzet tartózkodott. Az Ethiopian Airlines Afrika legnagyobb légtársasága.

Nekem nincsenek jó emlékeim az eddig egyetlen repülőutamról, máig azon csodálkozom, hogy az az ósdi gép fenn maradt, és nem zuhant a tengerbe pillanatok alatt. Ha nem muszáj, nem is repülök, igaz, már miért lenne muszáj? A családi vita inkább abból van, hogy szerintem az utakon több az áldozat, csak a repülőgép katasztrófákban egyszerre több ember hal meg, és ez a riasztó inkább.

Akárhogy is van, a hirtelen halál embertelen, a családtagok, barátok, ismerősök számára, ha földön, ha levegőben történik. Az európai közutakon majdnem 25 300-an haltak meg, 2010-ben még 31 500-an. Az Európai Bizottság jelentésében az is olvasható, hogy a svéd utak a legbiztonságosabbak, a tragikus balesetek száma egymillió lakosra vetítve 25 halálos baleset/millió. A legkevésbé biztonságosak a román utak (100 halálos baleset/millió), Szlovákia az uniós átlagnál rosszabb 57 halálos balesettel, de Magyarország ennél is rosszabb (63 halálos baleset/millió). Ebben a legrosszabbak között vagyunk. Tudják, a repülőgép működéséhez nincs közünk, de ahhoz igen, hogy ne ittasan üljünk a volán mögé, ne hajtsunk eszeveszett módra, mások életét is kockáztatva. Az utak állapotához pedig tegye hozzá Orbán a maga statisztikáját. Szörnyű lesz. Azért jó a földön maradni a tényekkel. És vigyázni egymásra. Érjenek haza ma is épségben.

Így írtak önök.

Az a gyanúm, hogy ezt az üdülési hókusz-pókuszt nagyon sokan be is veszik. Nemrég macskák születtek a szomszédban. Hamarosan ki fog nyílni a szemük. Remélem, hogy ezeknek a hókusz-pókuszevőknek is hamarosan kinyílik. (Mihály)

Az ellenzék feladata, hogy mindenütt lgyen szavazatszámlálója. Ha minden kör eredményét ismerik, hiába fagy le (István)

Itt a lehetőség minél kevesebben a fideszre szavazni nem az ellenzéket pocskondiázni,mert a választókon múlik minden,bárkire minél többen,mert a droidok viselkedése már elviselhetetlen,na meg a vezérüké is,minden választó értse meg aki mást akar ez most nagy lehetőség,kezdetnek csak megint jönnek határon túliak,meg a csalás már készítik elő (Margit)

Majd az E PP-ben is ràjönnek hogy kígyót merlengetnek a keblükön. De akkor már késő lesz. Megbánják mint a 🐕 amikor kilencet kölykezett! (Imre)

Manfred Weber: Olyan hasznos ez a kis kígyó! Mellengessük még egy kicsit a keblünkön! Orbán Viktor mondá (bár nem épp e szavakkal): Belülről kívánja megreformálni a Néppártot. Azt is mondá (nem éppen e szavakkal): Ha nem megy, hát nem megy, a Néppárton kívül is lehet tevékenykedni. Azt viszont nem mondá (nem ezekkel a szavakkal), hogy a Néppárton kívül – ha úgy adódik, hogy kikerült – még mindig a Néppártot kívánja-e megreformálni. (Vilmos)

Igen, itthon már minden fenékig tejfel, és kolbászbol van a kerítés. Ideje segíteni a kulhoni cigányoknak is, hátha ők is átjonnek szavazni, amikor szukséges. (Transzporter)

És tényleg .. gondoljunk csak bele milyen siker volt a “híd a munka világába”el tapsoltak 1,6 milliárdot, vissza is kértek , amit a kormány másodszor (!) is kifizetett…az eredményt ismerjük .. siker magyar módra …:( (Krisztina)

És az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában élő magyarok is számíthatnak a magyar kormány erkölcsi, de különösen anyagi támogatására, a segítségként leadott szavazatokért cserébe. Mert végül is, mi vagyunk a gazdag amerikai nagybácsi. (Róza néni)

Már megint ez a nagy nemzeti ájtatoskodas..valaki szólhatna nekik, hogy nem csak a választások közeledtével kellene ígérgetni , pláne nem a határon túlra !.. igaz, mást úgyse tudnak… (Krisztina)

Így írtunk mi.

Háhogyne. Azért hagyják el a szülőföldjüket az emberek, mert nincs hol nyaralni

Igazán remek ember a mi Manfred Weberünk

Farkas Flórián segítségével

Védjük meg hazánkat!

Amerikai beteg

Magyar tánc

Minek elégedetlenkedne valaki? Végülis kap egy fél disznót!

A nap kommentje:

hihetetlen tényleg…..mindenki megvehető kilóra???? Mindenáron lakjon jól ? igen, de ez ma van , a fizetésből meg felkopik az álla……hová jutottunk, hova….. (Emma)

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.