November 30,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Herpesz Európán

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 1,089,995 forint, még hiányzik 1,910,005 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Tóth Ilona cikke kapcsán reagálnék arra a témára, hogy mennyire foglalkoznak velünk és főleg, mit értenek meg a nálunk folyó eseményekből a nyugati társadalmak átlagos lakói. Futóként a netes közösségi térben viszonylag nagy külföldi ismeretségi körrel rendelkezem. Futók a föld minden tájáról követjük egymás edzéseit. Hashtag haveroknak hívom őket, de sokukkal személyesen is találkoztam már, amikor Budapesten jártak. Megelevenedik akkor a virtuális tér, futunk egyet, vagy csak iszunk egy kávét, beszélgetünk kicsit. Mindegyik le van nyűgözve Budapesttől a Parlamenttől és a kedves magyar emberektől. Imádják.

Sokan közülük írtak már nekem jópárszor (főleg tavaly decemberben), hogy „Mi történik nálatok pontosan? Mit akar Orbán?” (Írország) „Miért nem zavarja el a magyar nép, ha nem ért vele egyet? Ha pedig egyetért, akkor kik vannak az utcán veled olyan sokan?” (Izland) „Mi ez a CEU ügy, az én testvérem is ott tanul. Te tudsz valamit esetleg? Látom ott vagy a tüntetésen, ahonnan ő is live-ozik.” (Brazília) „Milyen hülyeséget mondott a riporternek a miniszterelnököd, atyaég! Beszél amúgy angolul?” (Ausztrália) „Nálatok mennyi menekült van, mert olvastam, hogy nagyon elegetek van belőlük.” (Dánia) „Komolyan nincs ott Euro? Azért bankkártyával lehet fizetni? Bécsből átugranánk.”(Kanada)„Ugye nem érintik a tüntetések azt a részt, ahol az a sok szórakozóhely van Budapesten, mert hétvégén ott leszünk.” (Szlovénia) „Anyukám is elment az Orbán beszédre busszal. Úgy szeretjük a magyarokat.” (Lengyelország) – Jaj, ne! – Az egyik legdurvább viszont egy Brazil futó volt, aki azt írta Bolsonaro beiktatásakor, hogy „Itt van a te miniszterelnököd is, Rita! Köszönjük! Bolsonaro a reménységünk!” és nyomatékul egy brazil és egy magyar zászlót tett a mondat mellé. Az egész térképet lefedő kérdés pedig az volt, hogy „Mi az az O1G, mert ők is látnak itt, ott felrajzolva náluk.” (Ebből is látszik, hogy a kalandvágy mennyi helyre sodorta el a magyarokat.) „Láttam, hogy valami történik Budapesten és te is ott vagy. Te fütyülsz, vagy tapsolsz? Mindegy, vigyázz magadra!” (Franciaország).

Tudják, hogy valami történik nálunk, de szinte képtelenség elmagyarázni nekik, hogy mi. Felfoghatatlan számukra az a szakadék, ami két magyar ember között lehetséges. Az, hogy mennyire nem mindegy itt, hogy az ember fütyül, vagy tapsol… Vannak, akik azt mondják, hogy „Igen, igen, nálunk is vannak „hülyék”. Nem tudom, hogy megértetni velük, hogy a mi „hülyéinkkel”, senki sem veheti fel a versenyt. Az övéik többnyire elszigetelt csoportok. Itt pedig a kétharmadnak kikiáltott kisebbség van manipulálva és felhasználva, számukra fel sem fogható eszközökkel. A miniszterelnök és köreinek a gazdagodását pedig a saját keresztapámmal sem tudom megértetni, nem hogy egy svéddel. A demonstrációk okairól értekezni szinte lehetetlen, mert amikor azt írom, hogy folyamatosan sérülnek a demokrácia alapelvei nálunk az utóbbi nyolc évben a Fidesz kormányzása alatt, akkor csak meredt szemű, csodálkozós ikonokat küldenek. – „Mi? Mik azok? Mire gondolsz pontosan?”

A többségük beleszületett a demokráciába. Számukra evidencia az, amit volt, hogy már mi is annak hittünk… Egy hír vagyunk csak a híradások végén, amire nem igen figyelnek, ha nincs kötődésük Magyarországhoz. Ha van – tapasztalataim szerint – többnyire akkor sem értik, talán nem is érthetik, ami itt zajlik. Az Európai Parlament baloldali és liberális fele pedig jogosan aggódik a magyar jogállamiság miatt. Kiállnak a tüntetők mellett azt mondta ismét Judit Sargentini. Köszönöm, ahogy minden próbálkozásukat, elhatárolódó nyilatkozatukat, bírálatukat a kormánnyal szemben. Ám elhangzott egy interjú, ahol egy szakértő elmondta, hogy felháborítónak tartja, hogy eddig vártak az aggodalmaik felvetésével a magyar jogállamiság kapcsán, amikor az már 2012-ben, de legkésőbb 2013-ban indokolt lett volna. Osztom a szakértő (Laurent Pech) véleményét.

Nem lett volna szabad megvárni, hogy Orbánnal így elszaladjon a dakota ló. Európai Parlament és Judit Sargentini ide, bölcs európai szakértő és EP-vitanap oda, meggyőződésem hogy ezen a helyzeten csak mi változtathatunk itt helyben. Mert ugyan zavarja az európai demokratákat, ami Magyarországon folyik, de csak amennyire egy herpesz zavarja az embert. Fáj, viszket, kellemetlen, ronda, de én például úgy rá tudok rúzsozni, hogy messziről senki nem látja, hogy ott van. A külső szemlélő szemszögéből nem ront rajtam túl sokat, érezni pedig csak én érzem, hogy mennyire rossz…

rb

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
error

Kövess minket!