Április 18,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

VENDÉG


Csak hogy tudjuk, hol a helyünk

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,314,946 forint, még hiányzik 685,054 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Kedves Szalonna!

Pár napja írtatok a túlfizetett szakácsokról és a lusta kamionsofőrökről.

Janicska Kukuska hozzá kommentelte az alábbit:

Angliából írok. Éves fizetesem brutto. £30 000. Nettó £25 000. Főszakács vagyok. Simán frankó.

Na, pont ezt a cikket plusz a kommenteket bírtam elolvasni pihenésképpen, az egész délelőtti elfoglaltságom szünetében.

Tudjátok, azt számolgattam, hogy körülbelül mikor megy tönkre a vállalkozásunk, mert nem bírjuk kigazdálkodni a munkatársunk minimálbérét és a rezsiköltségeket. Még úgy sem, hogy a saját fizetésem jelentős részét is beletolom a cégbe hónapról hónapra. Szóval eljátszottam a gondolattal, hogy ha annyi lenne a fizetésem, mint Janicskának, akkor vajon kihúznánk-e karácsonyig az üzlettel. Jelentem, ki, azzal kihúznánk.

Aztán ha már elő volt a zsebszámológép, tovább játszottam a számokkal… vevő nem volt, megtehettem… Bár ne tettem volna! Elszomorodtam az eredmény láttán. De mivel nem vagyok irigy, megosztom veletek is a tudást, aminek birtokába kerültem, hátha ti is elszomorodtok…

Írta Janicska, hogy 30.000 éves bruttóból 25.000-et visz haza, az barátok között is 16-17%-os elvonást jelent. Gondolom ennyi ott a személyi jövedelemadó, és a bérből levont járulékok. Itt is van olyan. Tudjátok mennyi? Kb duplája.

Gondoltam, messziről jött ember, vagyis messzire kitántorgott ember azt mond, amit akar. Hejj megnézem én magamnak azt a levonást. Elkezdtem keresgélni a neten. Bár ne tettem volna! Rátaláltam ERRE az oldalra.

Ha fontos számotokra az ép elmétek kedves olvasótársaim, NE NYISSÁTOK MEG a linket! Én majd agyvérzést kaptam, mikor átbogarásztam az ott fellelhető adatokat.

Édes Jó Istenem! Hogy én mi csuda dolgokat láttam ott! Mikor kicsit magamhoz tértem az első sokkból, meg kellett állapítanom, hogy Janicska nem füllentett.

Mint írtam, rohadtul ráértem, ezért kiszedtem az adatokat Excelbe, és tovább számolgattam.

Sárgával jelöltem a magyar adatokat. Csak hogy könnyebben megtaláljad kedves olvasó társam, hogy hol is vagyunk. Meg azért is sárgával, mert evett a sárga irigység. Barnás színnel jelöltem a szomszédokat, mert rohadjanak is meg ott, ahol vannak (ez szarkazmus volt). A többiek maradtak kékek.

Beszúrtam egy oszlopba az országok legmagasabb áfakulcsát. Majd a bruttó átlagbérből és nettó átlagbérből kiszámoltam az elvonást (levont személyi jövedelemadót, járulékokat) euróban és százalékban a bruttó bérhez viszonyítva.

Majd kiszámoltam, hogy a magyar átlag nettó bérhez viszonyítva az adott ország átlag nettó bére mennyi euróval több vagy kevesebb. Majd azt is kiszámoltam, mivel ráértem, hisz vevő nem volt, hogy vajon hányszorosa az adott ország átlag nettó bére a magyarnak.

Íme, megosztom veletek a művem:

Átlagbéreket hasonlított össze a táblázat. Nem a vezető fejlesztő mérnökök és bankigazgatók bérét, hanem például a Tesco pénztárosokét és biztonsági őrökét.

Persze erre lehet mondani, hogy ott nem csak a bérek magasabbak, hanem minden más is drágább. Ez igaz is! Ezért tovább játszottam a számokkal, de egy kicsit speciális megközelítéssel.

Mi lenne, ha például a szlovák szabályokkal kellene itt nálunk adózni és járulékot fizetni. Tehát minden marad a magyar rögvalóságban, csak a levont szja és járulékokat számoltam ki a szlovák mértékkel. Íme a kis táblázatom:

Értelmezzük a fent látható számokat. Mondjuk bruttó 200.000,- HUF-ot keres valaki. Az Magyarországon nettó 132.984,- HUF-ot jelent. Ugyanez a bruttó, ha a szlovák levonások lennének érvényben Magyarországon is, 152.653,- HUF lenne, tehát havi 19.669,- HUF többletet jelentene. Ez éves szinten 236.025- HUF pluszt jelentene a kisembernek. Tudnátok mit kezdeni ezzel az összeggel? Én simán…

Aztán játszottam kicsit az áfával is. Tegyük fel, valaminek az ára 10.000+áfa. Ez Magyarországon 12.700,- HUF-ot jelent. Ha nálunk is csak 20% lenne a legmagasabb áfa, mint a szlovákoknál, akkor ugyanezért a termékért csak 12.000,- HUF-ot kellene fizetni. Tehát ha a magyar adó- és járulékelvonással sújtott bruttó 200.000,-/ nettó 132.984,- forint fizetésünket teljes egészében erre a fiktív termékre költenénk el, akkor a 27%-os áfával 10 és egy picit tudnánk ebből a valamiből venni. De ha ugyanennek a cikknek a nettó eladási árát csak 20%-os áfa terhelné, úgy ahogy azt Szlovákiában teszi, és a bruttó 200.000,- forintos fizetésünket a szlovák adó és járulék levonásokkal egyenértékű levonások sújtanák, akkor a kézhez kapott 152.653- forintból már 12 és majdnem még egy egész ilyen bigyót tudnánk venni. Tehát kettővel többet.

Játszunk tovább? Játsszunk! Most nézzük meg ugyan ezt a brit elvonási százalékokkal és áfa kulccsal:

Vagy nézzük meg az olasszal is. Ott is elég magas a levonás a bérekből. Talán úgy igazságos, hogy ha valami hasonló sz@r adórendszerrel is megnézzük, hogy mi lenne, ha…

Szóval, az olasz adórendszer sem éri el a magyart…

Szeretnétek látni a lengyel levonásokkal és áfakulccsal is? Talán ez a leghitelesebb, hisz ők is bőszen építik az illegális-illiberális-keresztény-alternatív-valóságot. Íme:

És akkor a végén nézzük meg a görög számokkal is. Elvégre ők majdnem tönkrementek úgy országilag. Mi bezzeg hasítunk…

Csak hogy tudjuk, hol a helyünk.

H. Lívia

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.