Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Túlfizetett szakácsok és lusta kamionsofőrök

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Mondom én, hogy érdemes propagandamédiát olvasni, az ember mindjárt jobb helynek látja ezt az országot. Bevallom, a PestiSrácok objektív és tényszerű cikke nyomán alig bírtam megállni, hogy szakácsnak álljak. Már a cím is inspiráló volt:

Olyan nagy a nyomor az országban, hogy már kamionsofőrnek, szakácsnak se akarnak állni 600 ezres fizetésért

Mielőtt azonban elrohantam volna főzni havi 600 000 forintért, megtettem azt, amit a PS szerzője nagy valószínűséggel nem tett meg, viszont gondot fordított a bombasztikus (egy kicsit legyen mellbevágó, egy kicsit rúgjon az embereken, meg persze a hazug libsiken is) címadásra. Körülnéztem, hogy valójában mennyit is keres egy szakács Magyarországon, mert a tények birtokában mégis könnyebb ócsárolni azokat a honfitársainkat, akik botor módon inkább mennek a haldokló, migránsokkal elárasztott nyugati országokba dolgozni, miközben itthon a békében és nyugalomban is gennyesre kereshetnék magukat.

A PS információi szerint nem csak a szállítmányozásban, a vendéglátásban egy egyre égetőbb a munkaőrhiány. A Balatonnál elkezdődött a toborzás a nyári szezonra. Már a strandi büfékben is kifizetnek 300 ezer forintot egy hónapra a munkavállalóknak és a legtöbb helyen a borravalót is eltehetik. Az elegánsabb éttermekben a pincérek fizetése elérheti a nettó 400-500 ezer Forintot. Amihez még hozzájön a jatt. A legnagyobb hiánycikk a szakács. Nekik a legkevesebb 600.000 Forintot kínálnak most a tónál, ingyenes szállással és tejes ellátással. 

A Kolozsvári Szalonna információi szerint pedig nem így áll a helyzet. Friss álláshirdetésekben keresgélve a következő információkra bukkantam:

Balatonfüreden állandó (tehát nem szezonális) munkára keresnek szakképzett, gyakorlattal rendelkező, lehetőleg angol, vagy német nyelven is beszélő szakácsot havi nettó 250 000 forint fizetési kerettel. Ugyanennyiért keres Budán szakácsot egy neves étterem. Budapesten találtam jobb ajánlatot, havi 316 800 forintos fizetéssel. A napi munkaidőt elfelejtették megjelölni, márpedig ez ebben a szakmában kulcskérdés, ugyanis nem ritka a napi 12-16 órás munkavégzés.

Egyetlen olyan hirdetést sikerült találnom, ami köszönőviszonyban van a fent említett cikkel. A Balaton mellé, szezonra (június 1-től szeptember 1-ig) keresnek szakácsot. Heti hét nap munkavégzés, napi 12 órás munkaidő, napi 20 000 forintos bérezés. Így kijön a havi 600 000 forint, ha bele nem döglik az ember pihenés nélkül, de ebből fizetnie kell a szállást és az étkezést. A napi 12 óra vidáman lehet 14 is, de amennyiben mégis 12, akkor az órabér 1666 forint, ami nem annyira acélos. A német, vagy angol béreknek a felét sem éri el (sőt, az ottani minimálbért sem közelíti meg).

Találtam egy kifejezetten strandéttermi hirdetést a Balatonnál. Ez is szezonális, itt biztosítanak szállást (ami megint kérdés, hogy egy birkaólban nyolcadmagával, a garázsban, vagy emberi körülmények között), a bér gyakorlattól függő, a maximum havi 240 000 forint. Van továbbá hirdetés Siófokról, ahová egész évre keresnek embert szakács végzettséggel, gyakorlattal, jogosítvánnyal, saját autóval, a következő feladatok ellátására:

– étlap, menü, napi ajánlat összeállítása,
– meglévő készletek, készételek felmérése,
– nyersanyagok megrendelése,
– a nyersanyagok előkészítése, feldolgozása (párolása, főzése, sütése)
– ételek ízesítése, tárolása, adagolása, tálalása
– segédszemélyzet munkájának irányítása, összehangolása

Tehát ők lényegében séfet keresnek. Havi bruttó 450 000 forint fizetéssel (nettó 299 250 forint) és azzal a kitétellel, hogy a jelentkező vállalja a rugalmas munkaidőt. Márpedig ebben a szakmában a rugalmas munkaidő napi 12-16 órányi folyamatos, megfeszített munkavégzést jelent. Nem csak Magyarországon, máshol is.

Megnéztem egyéb frekventált helyeket, hátha kellemes meglepetés ér. A budai várba, szezonmunkára keresnek grill mellé szakácsot, 1200 forintos órabérrel. Zárójelben: minimum havi 250 000 forint. Ami azt jelenti, hogy vagy heti hét nap, napi 7,5 óra munkaidő (így jön ki a minimum 250 000 az 1200 forintos órabérrel), vagy napi végtelenített munkaidő. Ez a valószínűbb.

Dunakeszin havi 200 000 forintért keresnek szakácsot.

Biztosan van néhány olyan séf, aki megfelelő tudással, tehetséggel és rengeteg munkával megkeresi akár a 600 000 forintot, vagy annál többet is. Néhány. Neves éttermekben, szállodákban. De általánosságban a szakácsok éppen úgy alulfizetettek, mint mindenki más, aki ténylegesen a tudásából és a keze munkájából szeretne megélni. Így aztán mennek ők is, mert egy szakács a világ bármelyik pontján el tud helyezkedni, mindig lesz igény a munkájára és ha túl nem is fizetik őket máshol sem, legalább megfizetik. Máshol.

A kérdés már csak az, hol és kicsoda ajánl minimum havi 600 000 forint fizetést, ingyen szállást és ellátást a Balatonnál egy szakácsnak? Ha ennyire jól megfizetik nálunk a szakácsokat (sem), a kedves cikk írója a PS-től miért nem nyergel át, legalább a szezonra? Betegre kereshetné magát. Ugyanis a szakképzett, dolgozni tudó és akaró szakemberek ezután is külföldre fognak vándorolni, mert ők nem a szerkesztőségből okoskodnak, hanem a bőrükön érzik a rettenetesen nagy megbecsülést és nem kérnek belőle.

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.