Április 26,  Péntek
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Remek szaremberek

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Ne cifrázzuk, kedves és drága (akinek nem inge, ne vegye magára) olvasóim! Reggel van, csütörtök, november utolsó napja, a hét kormányinfóról elhíresült fénypontja. Szépjóreggelt kívánok ma is, időjárást nem jelentek, minden mást igen.

Nem fontos ez annyira, de valahol mégis, úgyhogy ameddig el nem felejtem. A magából kivetkőzött NER arche- és ideáltípusa, kedvenc, de annál kevesebbre tartott Schmidt Máriám újfent nagyot villantott. Emberileg, szakmailag, erkölcsileg, mindenféle értelemben. Leült ő csacsogni Anne Applebaum amerikai történész-újságíróval (ő az, aki egy pár hetes publicisztikájában Orbánt neobolsevikként írta le), aki a NER ideológusának állítása szerint jó barátja neki, csak hát az utóbbi években csúnyákat írt a nemzeti kormányról. A jó barátság jegyében Schmidt felrakta a hosszú beszélgetés leiratát a blogjára. A Washington Post újságírójának tudta nélkül tudniillik. Applebaum Twitterjén meglehetősen civilizáltan döbbent meg ezen: miközben ő eredetileg csak egy háttérbeszélgetésre készült, amit jövőre felhasználhat egy hosszabb cikkéhez, esetleg könyvéhez, Mária egy önkényesen megszerkesztett anyagot publikált belőle, ami  – mondanom sem kell – azonnal végiggyűrűzött a kormánymédián. Amellett, hogy a nagyasszony józan ésszel felfoghatatlanul aberrál az egész beszélgetés során, most kivételesen azon voltam képes kiakadni, hogy mennyire kell alattomos, gerinctelen senkinek lenni ahhoz, hogy egy ilyen beszélgetést úgy hozzon nyilvánosságra valaki, hogy a beszélgetőpartner arról nem tud, abba nem egyezett bele, nem adott rá engedélyt. Najó, mit várok én ezektől? A leginkább semmit, az a biztos.

Annak fényében különösen nem, hogy miután úgy helyezett el emléktáblát Kertész Imre egykori lakhelyén a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által alapított Kertész Imre Intézet, hogy az ünnepségre sem az író kiadóját, sem azokat a szervezeteket nem hívták meg, amelyeknek Kertész tagja volt, most újabb nagyszerű disznóságban sántikál. Úgy tervez Kertész-köteteket kiadni, hogy nem rendelkezik a jogutód hozzájárulásával, mert azt sem tudják, ki az. Szép? Szép.

Ez sem fontos, de azért ide rakom: tegnap este láttam Veiszer Alinda Facebook-posztját, amelyben a Hír TV műsorvezetője arról ír, meghívott egy színháztörténészt a műsorába, akivel a magyar színésznők helyzetéről beszélgetett volna egy megjelent írása alapján. Már minden le volt egyeztetve, amikor emberünk írt egy levelet a kenetteljes, semmihez nem értő Balog minisztériumának, hogy lenne egy ilyen tévészereplés. Az Emmi semmilyen indoklással el nem látott válaszából kiderült, a szereplését nem támogatják. Tehát a közpénzből fenntartott Országos Színháztörténeti Intézet munkatársa nem nyilvánulhat meg szakemberként bármilyen csatornán, mert csak. Nem ez az első ilyen lépés, hanem a sokadik. És mert ők így akarják, mert megtehetik, nekünk meg így is jó, hát ez van.

E tekintetben, meg úgy amúgy is mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt a cikket, amelyből kiderül: a Fidesz kormányzati kommunikációját alakító politikusok és szaremberek háttéremberek szerint Soros György hamarosan induló, úgynevezett valóságkampányának megértéséhez túl ostobák a magyar emberek, úgyhogy az semennyit sem fog rontani a propaganda hatásfokán. Olyannyira hülyék, hogy a kissé már laposodásnak indult téma újra fókuszba kerül Soros visszavágásával, és ez táplálja majd a migránsellenes, gyűlölködő közhangulat parazsát, vagyis természetesen a Fidesz szekerét tolja. Ezeknek a remek szarembereknek sajnos nagyon is igazuk van, kár lenne tagadni. Soros cáfolatait egy szűk értelmiségi rétegen kívül, a széles néptömegek nem képesek dekódolni, ők csak annyit értenek meg a sztoriból, hogy Magyarország ellensége újra támadásba lendült. Ezeknek a remek szarembereknek abban is igazuk van, hogy „az átlag választó értelmi színvonala” nem alkalmas arra, hogy a lebutított, primitív csatakiáltásokon túl érveket és tényeket mérlegeljen. Vagyis e remek szaremberek tudatosan nem az arctalan bevándorlók, vagyis egy absztrakt tömeg ellen, hanem konkrét ellenséggel harcolnak. Az sem baj, ha az ostoba, hülye, értelmi fogyatékos magyarok nem tudják, ki az a Soros, azt már tudják, hogy veszélyes, hogy meg kell tőle védeni az országot, és a Fidesz kormány meg is védi őket. Gyakorlatilag semmi új információ nincs ezekben a vallomásokban, mégis mellbevágó leírva látni ezt, és elképzelni, hogy ezek a remek szaremberek a térdüket csapdossák a röhögéstől azon, hogy milyen ostobák a szavazóik és akként is kezelik őket.

Márpedig ott, ahol a kormánypárt ostobának tartja az átlagembert, és igaza van, mert kibaszottul működik, ott bármit röhögve és kockázatok nélkül meg lehet csinálni. Bármit. A mai napig is dráguló vizes vébé után 2020-ban katolikus kongresszust tartanak Budapesten. Erre jelen állás szerint 21, 5 milliárd forint közpénzt tervez elégetni a kormány. Nyugi, lesz ez még  duplája is, tekintettel arra, hogy tavaly decemberben 17, 9 milliárdnál tartottak, de hopp, most került még 3,6 milliárd. Királyság. Van mibű, fussa, telik rá.

És végül egyelőre maradjunk annyiban, hogy Lech Wałęsa, korábbi lengyel államfő a Heti Válasznak adott interjút, amelyben egyebek mellett megüzente a fényességes teliholdnak, hogy ne verje szét az EU-t. Wałęsa, aki tíz éve még a Fidesz kongresszusán is részt vett, ma már úgy látja: Orbán népszerűsége csak a populizmusának köszönhető. Bár sokaknak tetszhet a populizmus meg a demagógia, felelős ember nem viselkedik így. Akkor ez eldőlt szerintem is: senki ne akarja felelős embernek nevezni, aki nem az.

Hát így vagyunk, drága emberek, ennyi fért ma reggeli műsorunkba, hamarosan visszatérünk a fostalicskával. Addig is az ember maradjon ember!

 

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.