Április 27,  Szombat
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

NEHAZUGGY


Pedig egyáltalán nem kötelező elkurvulni

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,544,300 forint, még hiányzik 455,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

Pár nappal ezelőtt jött a hír, miszerint az amerikai külügyminisztérium 170 millió forinttal támogatna egy vidéki újságot, hogy ezzel megerősítse a magyarországi független újságírást. A reakciók tökéletesen megfeleltek az elvárásoknak, az ellenzéki újságok és pártok üdvözölték a pénzügyi támogatást, a kormány és annak szócsövei pedig nyilván azonnal elítélték a dolgot. Lázár, Szijjártó és a többiek természetesen a választási kampányba történő beavatkozásként értékelték a dolgot, mely előtt értetlenül áll a magyar kormány. Szerintük ugyanis nincs semmi gond a hazai sajtóval, az független. Valóban így van?

A Freedom House idei felmérései alapján, az ország egyre inkább araszol a csak részlegesen szabad sajtóval rendelkező országok névsora felé. A 2012-es mérések óta a magyar sajtó egyre inkább veszít függetlenségéből, ami sokakat aggodalommal tölt el.

freedom-house

Igen, lehet azzal jönni, hogy vannak tőlünk sokkal rosszabb helyzetben lévő országok is – ami tényszerűen igaz –, azonban ez miért kellene, hogy vigaszt nyújtson számunkra? Ha máshol rosszabb, attól nekünk automatikusan jobb lesz? Nem hiszem.

A Lázár János&Co. által hangoztatott „választási kampányba történő beavatkozás” már csak azért sem igaz, mert az a 170 millió forintos támogatás májusban, a választások után érkezne a nyertes vidéki médiaorgánumhoz. Azonban a valóság eddig sem hozta zavarba a kormányt, hisz a nem létező Soros-terv ellen a mai napig is folyik a kampány. Sőt, tettek még egy lapáttal az agyatlanságra, ugyanis Szegeden hamarosan megindul a Botka László elleni nemzeti konzultáció. Amikor már azt hinnénk, hogy nem tudnak meglepni bennünket, akkor meghúznak egy ilyet, és mindent újraértékelünk. Az aljasság nem ismer határokat, ha a választásokról van szó.

Ez a vidéki lap támogatására fordítandó 170 millió forint ugyan segítséget nyújthat a Vajna–Mészáros elleni párharcban, de sajnos édeskevés a milliárdos állami támogatásokkal szemben. Ugyanis a Fidesz-KDNP olyan pénzeket – az általunk befizetett adómilliárdok mellett – tol a saját médiumaiba, melyek ellen mindössze a hazai milliárdosok lennének képesek harcolni. A hazai vállalatok viszont egyszerűen félnek politikai lapokat támogatni, ugyanis félnek az esetleges retorzióktól, ez pedig kinyírja azokat, akik becsülettel szeretnének megélni a médiapiacon.

A kormány úgy hiszi, amit a hazai médiapiaccal művel, az teljes mértékben rendben van. Semmiféle aggályt nem vet fel, hiszen a szintén őket pártoló Médiatanácsnak sincs semmi gondja ezzel. Hadd áruljak el egy titkot, kedves János! Önök ezzel egyedül maradtak. Ugyanis mindegy kik és mennyi ideig hangoztatják a hazugságaikat, attól még azok hazugságok maradnak. Érdekes módon egyre több és több európai lap hívja fel a figyelmet Magyarorszgára és annak antidemokratikus változásaira. Persze ezeket is el lehet hessegetni, vagy éppenséggel fel is lehet háborodni, mint tette ezt legutóbb Kovács Zoltán.

Ezzel viszont azon kívül hogy nevetség tárgyává teszik saját magukat, mást nem nagyon érnek el. Na, de gond egy szál sem, hisz majd az álhírgyár Breitbart biztosan megvédi önöket. Esetleg a 888–Pesti Srácok–Magyar Idők triumvirátus (köbre emelve az Origoval) siet a segítségükre. Mindeközben a magyar sajtó egyre távolabb és távolabb kerül a függetlenségtől, amit csak az nem érzékel, akit amúgy sem érdekel a dolog. Ez a 170 millió forint – noha egyáltalán nem fog a Fidesz-KDNP bukásához vezetni – azonban egy kis reményt nyújthat a becsületes, hazai lapok számára. Bizonyosságot arra, hogy megéri még itthon igazi újságírással foglalkozni, és egyáltalán nem kötelező elkurvulni.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.