Április 25,  Csütörtök
header-pic

Határokon Átívelő Szellemi Táplálék

DÜHÖNGŐ


Kivéve, ha a miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják

Ez a felület kizárólag önkéntes olvasói támogatásokból működik. Nem politikusok, háttérhatalmak és gazdasági érdekcsoportok tulajdona, kizárólag az olvasóké.

Kiszámítható működésünket körülbelül havi 3,000,000 forint biztosítja. Ebben a hónapban összegyűlt 2,528,300 forint, még hiányzik 471,700 forint.
A Szalonnát ITT támogathatod, a Szalonnázó extra cikkeire ITT tudsz előfizetni.

Köszönjük, hogy fontos számodra a munkánk.

A miniszterelnök magánprogramjaival, illetőleg a személyi védelmével kapcsolatban nem tudok információt adni

– ezt Havasi Bertalanka, a miniszterek elnökének sajtófőnöke válaszolta pár napja a sajtó ama megkeresésére, hogy vajon idén hol nyaral az ország első embere. Miután már tavaly is titkolták, mert – semjénül szólva – evidentikus, hogy az alattvalóknak már nincs közük ahhoz, hogy hol lógatja a lábát a legnagyobb magyar, gondoltam szóba hozom a dolgot.

Nem, nem azért, mert nekem az erkélyen kell nyaralnom idén (is), és megöl a sárga libsi irigység, meg a demagógia fa árnyékában nem hagy nyugodni, hogy hány tucat golyóálló testőrrel kerül többe ez a nyaralás az országnak, mintha csak egy földhözragadt normális miniszterelnök menne nyaralni nem tudjuk hova. Szar ügy lehet úgy élni, hogy miniszterelnökként a tyúkszaros kis életéért kelljen állandó jelleggel aggodalmaskodnia valakinek, hogy állandóan bujkálnia, sunnyognia kelljen, mert soha nem lehet tudni, hol jön szembe egy hazaáruló liberális. Vagy egy kecskebaszó migráns. És külön Soros György.

Nekem persze tökmindegy, hol szopkodja befele a kolbászt és a pálinkát Orbán Viktor. Ha fussa abból a 740 ezer forintos megtakarításból, felőlem a Seychelle-szigeteken is ehetné a fene. Mondjuk ennyi pénzből, remélem azért óvatosan utazgat a plebejus, sosem volt vagyonos ember miniszterelnök úr. Már feltéve ha egyáltalán a saját keményen és keservesen összevakargatott forintjaiból pihen.

De nem is ez a lényeg. Erről az egész nagyfene titkolózásról legalább három dolog jutott eszembe. Az egyik az, hogy a migránsapokalipszis idején szerencsére így sincs magára hagyva ez a drága ország. Rezsiszilárd, Balog, Kósa egészen biztosan a helyén van, és bár igaz, hogy Szijjártó Erdogannál Törökországban nyaral, a többieket meg össze lehet valahonnan rántani a Balatonról, ha kitör a forradalom. (Ja, nem. Olyan nem sűrűn szokott előfordulni mifelénk.)

Másodsorban az is eszembe jutott, hogy a világ legnagyobb gazdasági nagyhatalmainak politikai vezetői érdekes módon nem titkolják, hogy mikor, mibű, merre. Itt van például rögtön példaképünk a tuskóságban, bunkóságban és határtalan ripacsságban, a mi egyenesen beszélő Donald Trump-unk, a legmagasabb világi hely ura. Akiről tudni lehet, hogy 17 napos szabadságát saját, különbejáratú, privát, New Jersey mellett található golf klubjában tölti. Nem titok.

Aztán itt van Angela Merkel német kancellár, aki konkrétan a világ negyedik legerősebb gazdasági nagyhatalmának vezetője, aki mint a korábbi években is tudható volt róla, Olaszországban, egészen pontosan Dél-Tirolban pihen (hegyet mászik, túrázik) férjével együtt. Az külön értékes információ, hogy nem a Lázár-Rogán-féle rongyrázás szellemében nyaral. Amellett, hogy bármikor elérhető pihenőszabadsága három hete alatt, egy négycsillagos szállodában szállt meg, ahol ebben az időszakban szobatípustól függően személyenként 86-98 euróba, azaz kb. 26-29 ezer forintba kerül egy éjszaka. Jut is eszembe Rogán Antal, akit nemrég egy olyan luxusszálloda teraszán kapták lencsevégre Rómában (nejestől!), ahol a legolcsóbb szoba két főnek egy pénteki éjszakára 230 ezer forinttól kezdődik.

Közben tele van a sajtó a baráti Vlagyimir Putyin kétnapos szabadságát megelevenítő fotókkal, videókkal, amely szabadságot a dél-szibériai Tuva Autonóm Köztársaságban töltött. Ahol – az elnöki szóvivő sajtót tájékoztató beszámolója szerint (Havasi Bertalannal szemben még neki  is volt mondanivalója) – a nehezen megközelíthető tajgában, a hegyi tavak vízeséseiben halat fogott, búvárruhában csukára vadászott. Tutaj, motorcsónak, négykerekű motorkerékpár, gyalogtúra, macsóság, minden volt.

A sorok között említsük meg Theresa May brit miniszterelnököt is, aki Merkel kancellárhoz hasonlóan szintén Olaszországban pihent mostanság.

És el is érkeztünk váratlanul ahhoz, ami harmadsorban eszembejutott nekem miViktorunk és udvartartása titkolózásáról. Emlékszik valaki arra, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök 2003 táján Kubában nyaralt? Nem baj. Néhány korabeli nyilatkozatot, állásfoglalást feltétlenül érdemes feleleveníteni, hogy lássuk hányadán állunk az undorító nemzeti köpönyegforgatással:

– Magyarázatot várnak arra, hogy Medgyessy Péter mikor és milyen céllal utazott Kubába, mikor érkezik haza, miért kellett az utazást eltitkolni, illetve magánpénzből vagy közpénzből finanszírozta üdülését. (…) A kormányfőnek joga van pihenni, de miután Medgyessy Péter a miniszterelnök, az ő összes tette közügy. (Szalai Annamária – nyugodjék békében! – fideszes országgyűlési képviselő)

Orbán Viktor miniszterelnöksége idején nem fordult elő titkos utazás, mindig bejelentették, hogy az akkori kormányfő hol tartózkodik.  

– Medgyessy kubai útjával diplomáciai baklövést követett el, és az emberi jogok iránti teljes érzéketlenségről tett tanúbizonyságot. Egy miniszterelnök esetében nemcsak a hivatalos, de a nem hivatalos utak is gesztus értékűek. Tisztában van-e Medgyessy azzal, hogy az Amnesty International szerint Kubában jelenleg több száz embert tartanak fogva ellenzéki tevékenysége miatt. Ismeri-e a miniszterelnök az EU-nak a kubai rezsimet bíráló közös álláspontját, illetve az Amerikai Egyesült Államok Kubával kapcsolatos évenkénti állásfoglalását, és összeegyeztethetőnek tartja-e ezen információkkal kubai látogatását. (Gyürk András, Nyitrai Zsolt – Fidesz/Fidelitas)

– A miniszterelnök privát programjait is előre bejelentik ezentúl, miután Medgyessy Péter kubai nyaralásával kapcsolatban az ellenzék kifogásokat fogalmazott meg.

Hogy micsoda? Hogy a miniszterelnök összes tette közügy? Hogy jogunk van tudni? Hogy milyen alapon titkolózik egy miniszterelnök? Hogy bezzeg Orbán miniszterelnökkel soha nem fordult elő, hogy titkolózik? Hogy emberi jogok? Hogy Amnesty International? Hogy az EU álláspontja?

Már röhögni sincs kedvem. És nem az a baj, hogy különösebben érdekel, hol lógatja a lábát Orbán szabadság címszó alatt. Hanem az a baj, hogy ide jutott ez a párt, ide jutott ez az ember. Ezek a hazug, köpönyegforgató, elvtelen, mindig másokra mutogató, mindent megúszni akaró, függöny mögé bújó, sunnyogó, gyáva, korrupt, rettegő senkik. Akik mindent elkövettek már, ami ellen korábban, ellenzékből szót emeltek. Hát így. A miniszterelnök összes tette közügy. Kivéve, ha a miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják. Köpni kell. Megint.

adomany-1

A Szalonna egy teljes mértékben civil, független véleményportál. Nem kérünk és nem fogadunk el támogatást senkitől, csak az olvasóinktól. Ha olvasni szeretnél, nem ugrik az arcodba egyetlen reklám sem. Ez csakis úgy lehetséges, ha te fizetsz a munkánkért. Kizárólag ezekből a támogatásokból működik a Szalonna, hónapról hónapra. Ha kiürül a becsületkassza, elfogy a Szalonna. Ne úgy fogd fel, mintha koldusnak adnál, hanem úgy, mintha az újságosnál fizetnél rendszeresen a kedvenc magazinodért.